Filtruj według

Cena

Cena

  • 16,00 zł - 11 999,00 zł

Pojemność

Pojemność

Aktywne filtry

GLENMORANGIE ORIGINAL 10 Y.O. 700 ML

Cena podstawowa 169,00 zł Cena 154,00 zł -15,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

10-letni single malt perfekcyjny zarówno dla koneserów, jak i dla nowicjuszy w świecie whisky. The Original od Glenmorangie jest ciekawą propozycją - elegancki i kwiatowy, miękki, łagodny i kremowy.

Destylowany w riegionie Highland, w destylarniach w Szkocji, ten single malt charakteryzuje się miękkością i złożonością - przyjemny paradoks, który pomógł tej mieszance ustanowić wysoką poprzeczkę dla whisky z Highland.

GLENMORANGIE SIGNET 700 ML

Cena 949,00 zł
Dostępne: 6 W magazynie

Mokka na nowo wyobrażona.


Zainspirowany prostą przyjemnością, jaką można odnaleźć w filiżance kawy. Aksamitna eksplozja smaku. Wybuchy gorzkiej mokki, iskrzące przyprawy i fale ciemnej czekolady, złagodzone gładką mascarpone. Whisky, jakiej jeszcze nigdy nie próbowałeś.

Glenmorangie X 700ML

Cena 145,00 zł
Dostępne: 10 W magazynie

X By Glenmorangie jest stworzony do miksowania. Został zaprojektowany z najlepszymi barmanami i specjalnie stworzony jako single malt do mikserów i koktajli. Mówi się, że ma bogatszy i słodszy smak. Whisky single malt dojrzewana w  beczkach po bourbonie oraz częściowo w świeżo wypalanych beczkach z dębu amerykańskiego.

Glenmorangie Malaga 12 47,3% 700ML

Cena 489,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Glenmorangie Malaga 12 YO leżakował najpierw w beczkach po Bourbonie, a następnie przez cztery lata w beczkach Dulce, rzadkiej beczce na wino używanej w południowej Hiszpanii. Eksperyment, który zakończył się sukcesem. Całość zamyka się w beczkach, które kiedyś zawierały jedno z najrzadszych win destylowanych na świecie. Glenmorangie MĂĄlaga 12 Years Old jest cudownie słodka, z nutami miodu i łagodnych przypraw. 

Dostępne: 1 W magazynie

Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.

West Cork Port Cask Finished

Cena 169,00 zł
Dostępne: 2 W magazynie

Trzykrotnie destylowana whiskey single malt z destylarni WEST CORK położnej w Irlandii, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach po portugalskim wzmacnianym winie porto Quinta Da Boeira

RITTENHOUSE STRAIGHT RYE WHISKEY...

Cena 199,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Bardzo popularna wśród wielbicieli żyta, musi zostać wypróbowana przez entuzjastów amerykańskiej whisky. Ten złożony, mocny alkohol doskonale nadaje się do żytniego Manhattanu, a na World Whisky Awards 2010 zdobył tytuł "World's Best American Whiskey", pokonując konkurencję ze strony George T. Stagg.

ARDBEG CORRYVRECKAN 700 ML

Cena 599,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Ardbeg Corryvreckan bierze swą nazwę od słynnego wiru, który znajduje się na północ od Islay, gdzie tylko najodważniejsze dusze ośmielają się zapuszczać. Pod powierzchnią tego pięknie zbalansowanego dramatu czają się wirujące aromaty i potoki głębokiego, torfowego, pieprznego smaku. Podobnie jak sam wir, Corryvreckan nie jest przeznaczony dla osób o słabym sercu! Nagrodzona jako The World's Best Single Malt w 2010 roku przez World Whiskies Awards.

ARDBEG WEE BEASTIE 700 ML

Cena 239,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Ardbeg Wee Beastie dojrzewał zaledwie 5 lat, co czyni go nieokiełznanym "enfant terrible" (z fr. "okropne dziecko") świata whisky. Podczas gdy większość single malts poszukuje gładkości i równowagi starszego wieku, Ardbeg wie, że dłuższy czas w beczce ma tendencję do stonowania dymności, którą tak wielu fanów whisky uwielbia.

Loch Lomond Reserve

Cena 99,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Dojrzewana w samym sercu Szkocji, nad brzegiem jeziora Loch Lomond, unikalna, dobrze zrównoważona szkocka whisky blended klasy premium zawierająca zarówno destylaty słodowe jaki i zbożowe.

Dostępne: 6 W magazynie

Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.

ARDBEG UIGEADAIL 54%

Cena 419,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Aromaty karmelu i orzechów w akompaniamencie dymu charakterystycznego dla Ardbega. Na finiszu pojawią się również słodkie przyprawy korzenne.

SMOKEHEAD ISLAY SINGLE MALT

Cena 199,00 zł
Dostępne: 2 W magazynie

Smokehead to Single Malt Whisky z Islay, która jest atakiem na Twoje zmysły. Smokehead jest dla tych, którzy palą tradycję i unikają szarości. Jest to wielokrotnie nagradzana whisky, która jest tak odważna w smaku, jak i w postawie.

Whisky

Whisky – najbardziej elegancki wśród trunków

Spośród wszystkich alkoholi świata trudno wybrać najbardziej ikoniczny rodzaj trunku; jednak, jeśli musielibyśmy zdecydować się na jeden – prawdopodobnie byłaby to whisky. Dojrzewająca w starych, dębowych beczkach „woda życia” to wizytówka krajów anglosaskich; chociaż produkuje się ją także w innych krajach, whisky nierozerwalnie kojarzona jest ze Szkocją, skąd pochodzi słynna „szkocka” – ulubiony alkohol agenta 007 oraz z Irlandią – historyczną kolebką tego trunku. Według legend za produkcję whisky pierwsi wzięli się… irlandzcy mnisi w siódmym wieku. Wówczas zbożowy destylat służył przede wszystkim do celów leczniczych; zdaniem niektórych, miał on także dawać życie wieczne. Stąd zapewne wzięło się określenie na whisky, aqua vitae – a więc „woda życia”. Produkcja whisky przybrała charakter podobny współczesnemu dopiero wtedy, gdy jej receptura trafiła na tereny Szkocji. To tam wydobyto z trunku pełnię smaku i uczyniono z niego alkohol wysokojakościowy.

A czym jest sama whisky, tak naprawdę? Otóż jest to rodzaj destylowanego alkoholu, wytwarzanego ze sfermentowanych ziaren. Wykorzystuje się m.in. jęczmień, żyto, kukurydzę oraz pszenicę – a więc najpopularniejsze odmiany zbóż. Kluczową częścią procesu produkcji whisky jest jej dojrzewanie w drewnianych, dębowych beczkach; co ciekawe, w Szkocji są to te same beczki, w których dojrzewała wcześniej brandy lub bourbon, z kolei w Stanach – używa się nowych beczek.

Typologia whisky – o najlepszych gatunkach trunku

Whisky produkowana jest w wielu zakątkach świata; każdy kraj produkujący ten trunek wyróżnia się odmiennymi metodami i standardami jakości. Do najważniejszych gatunków whisky ze względu na jej pochodzenie zaliczają się:

  • - szkocka whisky – dla niektórych „szkocka” jest w pełni odrębnym gatunkiem alkoholu, dla innych zaś – stanowi synonim whisky. Droga, najbardziej ceniona szkocka whisky to tzw. single malt; produkowana w całości ze słodu jęczmiennego jest owocem pracy tylko jednej gorzelni, cechuje się najczystszym, mocnym smakiem. Drugim gatunkiem jest whisky „blended”, powstająca z mieszaniny od kilku do kilkudziesięciu whisky z różnych zbóż i destylarni – smak „blendów” jest z reguły łagodniejszy, lecz wciąż bardzo unikalny.
  • - irlandzka whiskey – trunek z Irlandii wyróżnia się na tle szkockiego nie tylko odmienną pisownią nazwy; proces dojrzewania irlandzkiej whiskey trwa aż trzy lata, a sam alkohol ulega trzykrotnej destylacji. Wśród irlandzkich whiskey znajdziemy zarówno wiele drogich, cenionych odmian, jak i tanią whisky dla początkujących smakoszy.
  • - amerykańska whisky – najczęściej produkowana z kukurydzy, chociaż używa się także pszenicy, żyta oraz słodu jęczmiennego. Dojrzewa w świeżych, nieużywanych wcześniej beczkach, które nadają jej dębowego charakteru. Zgodnie z prawem powstaje w całości na terenie Stanów Zjednoczonych. Wyróżniamy przede wszystkim whisky typu bourbon, produkowaną w stanie Kentucky oraz Tennessee Whiskey, której przykładem jest chociażby kultowy Jack Daniel’s.
  • - japońska whisky – trunek produkowany w Japonii to odmiana najmłodsza z wymienionych; produkowany od 1924 roku, inspirowany jest przede wszystkim szkocką whisky i jej metodami produkcji. Specjalnością japońskich destylarni są blendy kilku rodzajów whisky, destylowanych w jednej gorzelni. Japońska whisky w ostatnich latach znacząco zyskała na popularności; jest jednak trudno dostępna, dlatego jej ceny na rynku zachodnim nie należą do najniższych.