Ĺatwa do picia whisky od ludzi stojących za Sheep Dip, nazwana tak podobno dlatego, że jest "miękka jak świński nos". Jest to mieszanka z dużą zawartością słodu i młodzieńczą, owocową nutą.
Jest 389 produktów.
X By Glenmorangie jest stworzony do miksowania. Został zaprojektowany z najlepszymi barmanami i specjalnie stworzony jako single malt do mikserów i koktajli. Mówi się, że ma bogatszy i słodszy smak. Whisky single malt dojrzewana w beczkach po bourbonie oraz częściowo w świeżo wypalanych beczkach z dębu amerykańskiego.
Glenmorangie Malaga 12 YO leżakował najpierw w beczkach po Bourbonie, a następnie przez cztery lata w beczkach Dulce, rzadkiej beczce na wino używanej w południowej Hiszpanii. Eksperyment, który zakończył się sukcesem. Całość zamyka się w beczkach, które kiedyś zawierały jedno z najrzadszych win destylowanych na świecie. Glenmorangie MĂĄlaga 12 Years Old jest cudownie słodka, z nutami miodu i łagodnych przypraw.
Delikatna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów.
Trzykrotnie destylowana whiskey single malt z destylarni WEST CORK położnej w Irlandii, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach po portugalskim wzmacnianym winie porto Quinta Da Boeira
Irlandzka Whiskey Single Malt, dojrzewana w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, następnie finiszowana w beczkach po wzmacnianym winie sherry z Bodegas Baron.
Bardzo popularna wśród wielbicieli żyta, musi zostać wypróbowana przez entuzjastów amerykańskiej whisky. Ten złożony, mocny alkohol doskonale nadaje się do żytniego Manhattanu, a na World Whisky Awards 2010 zdobył tytuł "World's Best American Whiskey", pokonując konkurencję ze strony George T. Stagg.
Ardbeg Corryvreckan bierze swą nazwę od słynnego wiru, który znajduje się na północ od Islay, gdzie tylko najodważniejsze dusze ośmielają się zapuszczać. Pod powierzchnią tego pięknie zbalansowanego dramatu czają się wirujące aromaty i potoki głębokiego, torfowego, pieprznego smaku. Podobnie jak sam wir, Corryvreckan nie jest przeznaczony dla osób o słabym sercu! Nagrodzona jako The World's Best Single Malt w 2010 roku przez World Whiskies Awards.
Ardbeg Wee Beastie dojrzewał zaledwie 5 lat, co czyni go nieokiełznanym "enfant terrible" (z fr. "okropne dziecko") świata whisky. Podczas gdy większość single malts poszukuje gładkości i równowagi starszego wieku, Ardbeg wie, że dłuższy czas w beczce ma tendencję do stonowania dymności, którą tak wielu fanów whisky uwielbia.
Ośmioletnia Szkocka whisky Single Malt z legendarnej destylarni Glenfarclas . Glenfarclas 8 Year Old skłania się bardziej w kierunku bogatego w złoty jęczmień.
Nawet własciciel destylarni Glenfarclas uważa, że stworzona przez nich 15 letnia Single Malt jest świetnym reprezentantem tego o co w Single Maltach chodzi.
Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.
Aromaty karmelu i orzechów w akompaniamencie dymu charakterystycznego dla Ardbega. Na finiszu pojawią się również słodkie przyprawy korzenne.
Smokehead to Single Malt Whisky z Islay, która jest atakiem na Twoje zmysły. Smokehead jest dla tych, którzy palą tradycję i unikają szarości. Jest to wielokrotnie nagradzana whisky, która jest tak odważna w smaku, jak i w postawie.
Blended Whisky pochodzące ze Szkocji, mieszanka trzech różnych Single Malt z trzech różnych szkockich wysp.
Szkocka Single Malt zabutelkowana z mocą aż 58,4%. Skromna etykieta skrywa wyjątkowy charakter.
Szkocka whisky Single Malt, wyprodukowana z destylatów z różnych beczek.
Whisky pochodząca z regionu Lowland w Szkocji.
Piękna krągła butelka zapakowana w elegancka drewnianą skrzynie, skrywa dobroci dla prawdziwych koneserów. Zabutelkowana w 2021 roku, spędzając wcześniej 10 lat w beczkach po Bourbonie oraz 13 lat w beczkach po czerwonym Bordeaux Chateau Montrose. Edycja limitowana do 10100 na świecie.
Jedna z najpopularniejszych whisky pochodzących z Irlandii. Ten potrójnie destylowany blend, charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz aromatem.
Produkt od destylarni Chivas, który najlepiej przyjął się na rynku. 12-letni blend o delikatnym, lekko kwiatowym aromacie, maślane-waniliowym aromacie. W smaku uraczy nas miodem, karmelem, pieczonymi jabłkami a nawet odrobiną dębu.
Whisky stworzona w hołdzie dla klasycznego jachtu Tuiga, od którego została zaczerpnięta nazwa. Wysoce limitowana whisky Single Malt od destylarni Glenmorangie, której powstało zaledwie 251 butelek. Stworzona w Szkocji ponad ćwierć wieku temu jest dzisiaj symbolem klasy i elegancji. Ukazała się ona podczas Monaco Classic Week, czyli wydarzeniu poświęconemu klasycznej żegludze i zabytkowym łodziom. Było to miejsce i czas idealnie oddające klimat tego unikalnego alkoholu. Elegancka drewniana skrzynka skrywa w sobie butelkę najwyższej jakości whisky, dodatkowo zapakowanej w lniany worek, aby oddać charakter żeglugi. W aromacie wyczujemy elementy mięty czy jaśminu okraszone delikatną gruszką oraz jabłkiem. W smaku zaskoczy nas gładkością z elementami cytrusów, do tego delikatna wanilia.
Ta szkocka whisky single malt charakteryzuje się posmakiem miodu, rodzynek a nawet orzechów i cynamonu, a jest po części zasługa finiszowania jej w beczkach po Sherry. Finisz lekko pikantny.
Indie powoli stają się potęgą produkcji whisky. W tym przypadku mamy do czynienia z whisky typu single malt, finiszowanej w beczkach po Sherry. W zestawie z z butelką alkoholu mamy eleganckie szklanki, w których trunek ten będzie wyśmienicie smakował.
Whisky
Whisky – najbardziej elegancki wśród trunków
Spośród wszystkich alkoholi świata trudno wybrać najbardziej ikoniczny rodzaj trunku; jednak, jeśli musielibyśmy zdecydować się na jeden – prawdopodobnie byłaby to whisky. Dojrzewająca w starych, dębowych beczkach „woda życia” to wizytówka krajów anglosaskich; chociaż produkuje się ją także w innych krajach, whisky nierozerwalnie kojarzona jest ze Szkocją, skąd pochodzi słynna „szkocka” – ulubiony alkohol agenta 007 oraz z Irlandią – historyczną kolebką tego trunku. Według legend za produkcję whisky pierwsi wzięli się… irlandzcy mnisi w siódmym wieku. Wówczas zbożowy destylat służył przede wszystkim do celów leczniczych; zdaniem niektórych, miał on także dawać życie wieczne. Stąd zapewne wzięło się określenie na whisky, aqua vitae – a więc „woda życia”. Produkcja whisky przybrała charakter podobny współczesnemu dopiero wtedy, gdy jej receptura trafiła na tereny Szkocji. To tam wydobyto z trunku pełnię smaku i uczyniono z niego alkohol wysokojakościowy.
A czym jest sama whisky, tak naprawdę? Otóż jest to rodzaj destylowanego alkoholu, wytwarzanego ze sfermentowanych ziaren. Wykorzystuje się m.in. jęczmień, żyto, kukurydzę oraz pszenicę – a więc najpopularniejsze odmiany zbóż. Kluczową częścią procesu produkcji whisky jest jej dojrzewanie w drewnianych, dębowych beczkach; co ciekawe, w Szkocji są to te same beczki, w których dojrzewała wcześniej brandy lub bourbon, z kolei w Stanach – używa się nowych beczek.
Typologia whisky – o najlepszych gatunkach trunku
Whisky produkowana jest w wielu zakątkach świata; każdy kraj produkujący ten trunek wyróżnia się odmiennymi metodami i standardami jakości. Do najważniejszych gatunków whisky ze względu na jej pochodzenie zaliczają się:
- - szkocka whisky – dla niektórych „szkocka” jest w pełni odrębnym gatunkiem alkoholu, dla innych zaś – stanowi synonim whisky. Droga, najbardziej ceniona szkocka whisky to tzw. single malt; produkowana w całości ze słodu jęczmiennego jest owocem pracy tylko jednej gorzelni, cechuje się najczystszym, mocnym smakiem. Drugim gatunkiem jest whisky „blended”, powstająca z mieszaniny od kilku do kilkudziesięciu whisky z różnych zbóż i destylarni – smak „blendów” jest z reguły łagodniejszy, lecz wciąż bardzo unikalny.
- - irlandzka whiskey – trunek z Irlandii wyróżnia się na tle szkockiego nie tylko odmienną pisownią nazwy; proces dojrzewania irlandzkiej whiskey trwa aż trzy lata, a sam alkohol ulega trzykrotnej destylacji. Wśród irlandzkich whiskey znajdziemy zarówno wiele drogich, cenionych odmian, jak i tanią whisky dla początkujących smakoszy.
- - amerykańska whisky – najczęściej produkowana z kukurydzy, chociaż używa się także pszenicy, żyta oraz słodu jęczmiennego. Dojrzewa w świeżych, nieużywanych wcześniej beczkach, które nadają jej dębowego charakteru. Zgodnie z prawem powstaje w całości na terenie Stanów Zjednoczonych. Wyróżniamy przede wszystkim whisky typu bourbon, produkowaną w stanie Kentucky oraz Tennessee Whiskey, której przykładem jest chociażby kultowy Jack Daniel’s.
- - japońska whisky – trunek produkowany w Japonii to odmiana najmłodsza z wymienionych; produkowany od 1924 roku, inspirowany jest przede wszystkim szkocką whisky i jej metodami produkcji. Specjalnością japońskich destylarni są blendy kilku rodzajów whisky, destylowanych w jednej gorzelni. Japońska whisky w ostatnich latach znacząco zyskała na popularności; jest jednak trudno dostępna, dlatego jej ceny na rynku zachodnim nie należą do najniższych.