White Rum dojrzewa przez minimum 3 lata w małych beczkach przed 3-stopniowym procesem filtracji węglowej, aby nadać końcowemu spirytusowi wyjątkowo czysty i niepowtarzalny smak.
Jest 134 produktów.
White Rum dojrzewa przez minimum 3 lata w małych beczkach przed 3-stopniowym procesem filtracji węglowej, aby nadać końcowemu spirytusowi wyjątkowo czysty i niepowtarzalny smak.
Rum pochodzący z Barbadosu, w którego skład wchodzą destylaty z aż 8 innych państw Ameryki Południowej. Dojrzewa on przez 15 lat w beczkach po Bourbonie.
Wyjątkowy rum, w którego aromacie wyczuć można elementy egzotycznych owoców, w towarzystwie kawy a nawet Toffi. W smaku zaskoczy nas delikatną wanilią a nawet owocami w towarzystwie czekolady.
Rum z Karaibskim rodowodem, jest połączeniem wyselekcjonowanych destylatów. Firma ta zajmuję się produkcja rumu aż od 1886 roku, co sprawia, że stworzyli rum o ostrym charakterze idealny do drinków.
Rum ten dojrzewa przez conajmiej 5 lat w dębowych beczkach w samym sercu wyspy Trynidad na Morzu Karaibskim. Charakteryzuje się on niezwykle intrygującym smakiem i aromatem z nutą czekolady, przypraw, owoców oraz wanilii.
Destylarnia założona przez dwóch braci prawie 20 lat temu, która rum tworzy ze swoich własnych blendów inspirowanych wyspą na której destylarnia się mieści. Tworzony na Seszelach ciemny rum, bogaty jest w aromaty tropikalnych owoców z elementami wanilii oraz słodkich przypraw.
Rum pochodzący w Dominikany o pięknej bursztynowej barwie. Onyx to bardzo limitowana edycja, która leżakowała minimum 8 lat w beczkach z dębu amerykańskiego oraz europejskiego. Piękny aromat wanilii oraz drewna.
Rum premium, pochodzący z Filipin z wyspy Negros. Z tamtej wyspy również pochodzi trzecia cukrowa, na bazie której został wytworzony w tradycyjnych alembikach, aby następne 10 lat spędzić w dębowych beczkach po bourbonie. Cały ten proces sprawia, że rum ten uraczy nas owocowym aromatem, bogatym w wanilię, cytrusy czy dębinę z beczki. W smaku wyczujemy również wanilię w połączeniu toffi, cynamonem oraz rodzynkami.
Rum z rodowodem z Karaibów. Gładki i łagodny, ukazuje nuty wanilii oraz idealnie nadaję się do klasycznych koktajli nadając im egzotyczny charakter.
"Utrzymać legendę żywą" to hasło, którym kierują się producenci Old Nick. Stworzony z wysokiej jakości trzciny cukrowe, destylowany tradycyjną metodą przez destylarnie Old Nick.
Destylarnia założona przez dwóch braci prawie 20 lat temu, która rum tworzy ze swoich własnych blendów inspirowanych wyspą na której destylarnia się mieści. Tworzony na Seszelach biały rum wzbogacony jest aromatem kokosa, co nadaje mu wyjątkowego charakteru.
Rum od Plantation z dodatkiem soku z ananasa, to ciekawe przeżycie dla kubków smakowych. Do produkcji używa się samych owoców oraz ich skórek aby finalnie stworzyć wyjątkową edycje klasycznego złotego rumu.
Rum pochodzący z Trynidadu, swoją nazwą nawiązuje do mitycznej ogromnej ośmiornicy, która zatapiała statki. Swoją charakterystyką jednak trochę od tego odchodzi. Aromat uraczy nas głownie przyprawami takimi jak goździki, cynamon czy ziele angielskie. W smaku wyczujemy toffi, wanilii czy chociażby pieprzu.
Aby uzyskać swój karaibski charakter, rum ten 2 lata spędził w dębowych beczkach. Dzięki temu odwdzięcza się lekką słodyczą połączoną z posmakiem słodkich cytrusów.
Rum o wspaniałym aromacie karmelu, kokosów wanilii a nawet gałki muszkatołowej. W smaku wyczujemy podobne elementy jak w aromacie w połączeniu z lekką dębiną.
Rum ten przez 11 lat leżakował w beczkach, czego efektem jest gładki smak czekolady, toffi oraz kremu brulee w akompaniamencie owoców.
Kubański Rum o cudownym charakterze czego zasługa jest idealne dobranie przypraw.
Mimo, że nie wygląda, alkohol ten ma wiele wspólnego z Rumem. Wyprodukowany w Luizjanie w USA z lokalnej trzciny cukrowej. Baza z białego rumu została wzbogacona smakiem jagód głogu letniego, które rosną właśnie w tamtych rejonach. W smaku idealne połączenie aromatów trzciny cukrowej z cierpkością owoców.
Ptu Lakaz od Takamaka to rum wyjątkowy. Starzenie go w 4 różnych beczkach oraz idealnie dobrana mieszanka przypraw sprawia, że rum ten charakteryzuje się wyjątkowym aromatem suszonych owoców a nawet kakao z przyprawowym finiszem. Całość zapakowana w elegancki kartonik.
Rum pochodzący z Filipin. Bogaty aromat, w którym wyczujemy mandarynki, miód morele a nawet wanilię. Wanilia wyczuwalna również w smaku, w towarzystwie rodzynek, toffi i cynamonu. Rum ten powstał w 2012 roku i stał się sławny na całym świecie.
Tiki Lovers powstał z dwóch rumów leżakujących w alembikach, pochodzących z Jamajki oraz Barbadosu, i to właśnie ten z Barbadosu przez 3 lata leżakuje w dębowych beczkach. Wyczujemy w nim aromaty wanilii, owoców czy chociażby przypraw.
Rum pochodzący z Barbadosu, w którego skład wchodzą destylaty z aż 8 innych państw Ameryki Południowej. Dojrzewa on przez 15 lat w beczkach po Bourbonie.. Wyczuwalne aromaty wanilii i banana, ponadto nasze kubki smakowe uraczą elementy karmelu, cynamonu a nawet dębu.
Rum pochodzący z Barbadosu, w którego skład wchodzą destylaty z aż 8 innych państw Ameryki Południowej. Spędza on niemalże 18 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie a następnie w beczkach po sherry. Pełen aromatów takich jak kawa, wanilia a nawet toffi czy skorki pomarańczy.
Rum
Rum – ulubiony trunek wilków morskich oraz miłośników… łakoci
Fani filmu „Piraci z Karaibów” z pewnością kojarzą sceny, w których ekscentryczni bohaterowie raczą się rumem. Jego popularność wśród koneserów aromatycznych alkoholi nie ulega żadnej wątpliwości. Trunek wszedł na duży ekran, a szlachetne gatunki rumu są cenione w najdalszych zakątkach świata.
Mimo niepodważalnej, światowej popularności, w Polsce rum cały czas kojarzony jest z wyrobami cukierniczymi. Nie ma chyba osoby, która nie próbowała cukierków z wyczuwalnym smakiem rumu, tak zwanych „kukułek”. Nieświadomym tego faktu, warto podpowiedzieć, że kultowe łakocie w swoim składzie mają właśnie alkohol z trzciny cukrowej. Baba rumowa, czyli popularne w Polsce ciasto też powstaje na bazie rumu.
Z czym w takim razie pić rum? Rumem można się delektować, dodając do niego wyłącznie lód i plasterek cytryny bądź limonki. Jednak to w połączeniu z innymi alkoholami daje najwięcej możliwości. Ciemny rum, rum złoty czy biały rum – wszystkie zapewniają inny posmak. Właśnie dlatego warto wyposażyć osobisty barek w każdy jego rodzaj. Co ciekawe, dobry rum jako dodatek do herbaty, zapewnia smaczny, rozgrzewający w zimne dni napój.
Produkcja rumu – jak powstaje wyrazisty w smaku i aromatyczny rum?
Pochodzenie słowa rum można uznać za dość tajemnicze. Niektórzy twierdzą, że należy doszukiwać się go w łacińskiej nazwie trzciny cukrowej, czyli saccharum officinarum. Inni są zdania, że chodzi o szklanki holenderskich marynarzy, w których ci pili rum – czyli rummers.
I choć prawdy na temat pochodzenia nazwy trunku, możemy się nigdy nie dowiedzieć, proces jego produkcji jest znany.
Jak wiadomo, sadzonki trzciny cukrowej najszybciej rosną w określonych warunkach. Tropikalny klimat jest dla nich optymalny. Nie dziwi więc fakt, że większość światowej produkcji rumu ma miejsce w Ameryce Łacińskiej, Indonezji czy na Wyspach Karaibskich. Tam zresztą odnotowywana jest też bardzo duża konsumpcja rumu. O wiele większa niż w innych częściach świata.
Zacznijmy jednak od początku… W dużym skrócie, najlepszy rum powstaje z soku z trzciny cukrowej albo melasy, czyli gęstego syropu, który jest produktem ubocznym wyrobu cukru. Składniki są gotowane, a następnie poddawane procesowi fermentacji przy użyciu drożdży. Ciekawostką z pewnością jest fakt, że długość fermentacji ma ogromny wpływ na ilość związków estrowych we wskazanym trunku. Ze sfermentowanego soku, który następnie dojrzewa w opalanych, dębowych beczkach powstaje rum o dość ciemnym zabarwieniu. Niektóre partie poddawane są filtracji, inne nie – te drugie określa się mianem rumu czarnego. Wbrew pozorom rum biały leżakuje równie długo, co rum ciemny. W odniesieniu do barwy, długość dojrzewa trunku nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Mieszany i butelkowany alkohol, czasem wzbogacany jest ekstraktami z owoców albo karmelem. Smak rumu ma wówczas ciekawą, egzotyczną nutę.
Rodzaje rumu ze względu na styl i ostateczny kolor
Bardzo ogólna typologia wymienia rum angielski, hiszpański oraz rum francuski. Ten pierwszy wyróżnia ciężkość produkowanych trunków. W tym stylu powstają rumy z Jamajki, Gujany czy Barbadosu. Styl hiszpański wyróżnia krótszy proces fermentacji, który daje nieco lżejsze rumy. Zgodnie z jego koncepcją powstają trunki między innymi na Dominikanie. Z kolei rumy w stylu francuskim to, innymi słowy, rumy rzemieślnicze. Takowe pochodzą z terenów kolonii francuskich. Doskonałe jakościowo, idealnie oddają smak i aromat trzciny cukrowej.
Bardziej znana klasyfikacja, czyli podział na kolory, wyróżnia rum czarny, jasny oraz rum złoty. Ostatni w kolorze przypomina klasyczną whiskey. Jasny rum ma łagodny smak, a ciemny z reguły posiada w sobie dodatek karmelu. W naszym sklepie znajdziesz każdy z wymienionych rodzajów rumu. Od rumów w bardzo przystępnych cenach, aż po rarytasy takie jak Don Papa Sherry Cask.
Pamiętaj też, że na bazie konkretnego rumu, w zależności od jego koloru, stylu i smaku – stworzysz poszczególne drinki. Między innymi kultowe Mojito, Pina Coladę czy Cuba Libre.