Rum

Rum jest alkoholem wytwarzanym przez fermentację, a następnie destylację melasy trzciny cukrowej lub soku z trzciny cukrowej. Destylat, klarowny płyn, jest zwykle w wieku w dębowych beczkach. Większość rumów jest produkowana w krajach karaibskich i amerykańskich, ale także w innych krajach produkujących cukier, takich jak Filipiny i Indie. 

Rumy są produkowane w różnych gatunkach. Lekkie rumy są powszechnie stosowane w koktajlach, podczas gdy "złote" i "ciemne" rumy były zazwyczaj spożywane prosto lub schludnie, mrożone ("na skałach") lub używane do gotowania, ale obecnie są powszechnie spożywane z mikserami. Rumy premium są przeznaczone do spożycia zarówno prosto, jak i na lodzie.

Rum odgrywa rolę w kulturze większości wysp Indii Zachodnich, a także prowincji morskich i Nowej Fundlandii w Kanadzie. Napój ma słynne skojarzenia z Royal Navy (gdzie był mieszany z wodą lub piwem do grog) i piractwa (gdzie był spożywany jako bumbo). Rum służył również jako popularne medium wymiany gospodarczej, wykorzystywane do finansowania przedsiębiorstw, takich jak niewolnictwo (patrz handel trójkątny), przestępczości zorganizowanej i rebelii wojskowych (np. rewolucji amerykańskiej i Australii Rum Rebellion).

Rumy dzielimy ze względu na pochodzenie danego rumu lub też sposób produkcji takiego rumu. U nas w sklepie dostępne są rumy ciemne jak i rumy jasne