Na podniebieniu wytrawne i harmonijne, jest trwałe i przyjemnie pikantne. Całkiem inne od często raczej charakteryzującego się słodyczą Prosecco z relatywnie wysoką zawartością cukru resztkowego.
Jest 254 produktów.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto jest słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
Wino białe, wytrawne o zrównoważonej kwasowości i doskonałej konsystencji.
Intensywny smak z nutami ziół takich, jak pokrzywa i kwiat czarnego bzu. Wytrawność wina uzupełnia się z aromatami owoców tropikalnych i skórki cytryny.
Wino pochodzące z Trydentu, we Włoszech. Delikatny słomkowy kolor. Na podniebieniu eleganckie z uzupełniającym smakiem świeżości.
Wino o żółtej barwie ze złotymi refleksami. W aromatach obecne są nuty brzoskwini oraz moreli.
Niespotykana odmiana włoskiej winorośli. Szczep podsiada aromaty wulkanicznej gleby i kwiatowych nut. Na ustach jest łatwo wyczuwalny akcent krzemienia i ziół. W smaku jest delikatne i orzeźwiające.
Włoskie wino o słomkowym kolorze z dodatkiem złotych refleksów. W smaku posiada delikatny smak jabłka, gruszki i głogu z cytrusowymi aromatami. Idealnie nadaje się do dań z białym mięsem i szparagów.
Szczep Sauvignon jest idealnym towarzyszem do dań ze szparagami. Delikatne, świeże i owocowe.
Wino białe wytrawne. wyraźnie trawiaste, przywołujący na myśl owoce egzotyczne. rześki, elegancki i świeży z podkreśloną kwasowością
Aromatyczne białe wino skomponowane odmian Traminer, Piont Gris, Kerling, Solaris, Muscateller. Kompozycja tworzy harmonijny, kadryl wykonywany zwykle przez kilkanaście koni na czworoboku. Wino gęste, średnio mocne strukturze dojrzewało przez kilka miesięcy nad osadem drożdżowym. Dominują aromaty róży, dojrzałego jabłka, brzoskwini, muśnięte gałką muszkatołową i liściem czarnej porzeczki. Wspaniałe wino gastronomiczne, szczególnie pasuje do ryb, potraw z makaronu, sałatek i owoców morza - doskonale również sprawdza się bez potraw. Wino bardzo smaczne, pozostawia miękkie maślano-cytrusowe niuanse na podniebieniu.
Kontynuacja słynnego, medalowego wina z poprzedniego rocznika. Aromatyczne białe wino skomponowane odmiany Chardonnay, Solaris i Johanniter. Pełne zbalansowane i wyraziste jak dobrze wykonany pasaż (passage) przez konia na czworoboku. Skupiona owocowość, objawia się nutkami dojrzałych brzoskwiń, melonów, gruszek i ananasów. W tle pojawia się aromat konfitur jabłkowych, miodu i kwiatów akacji. Wino gęste, dojrzewało przez kilka miesięcy nad osadem drożdżowym. Wspaniałe wino gastronomiczne, szczególnie pasuje do ryb, potraw z makaronu, sałatek i owoców morza - doskonale również sprawdza się bez potraw. Wino bardzo smaczne, pozostawia miękkie maślano-cytrusowe niuanse na podniebieniu.
Włoskie, wytrawne wino pochodzące z regionu Apulia. Intensywnie wyczuwalny aromat białych kwiatów i wanilii. Na podniebieniu świeże i mineralne. Aromatyczna końcówka starzenia się dębu przez 3 miesiące sprawia, że wino charakteryzuje się unikatowym smakiem.
Włoskie, wytrawne wino o słomkowożółtym kolorze z połączeniem szczepu Chardonnay i Moscato. W smaku delikatne i świeże. Lekko mineralne i bardzo eleganckie. Idealnie komponuje się z rybami, serami i sałatkami.
Francuskie, wytrawne wino ze szczepu Vermentino. Wino pochodzące z regionu Languedoc-Roussillon. Delikatne wino komponujące się z sałatkami, mięsem białym i serem.
Wino ze szczepu Sauvignon Blanc pochodzące z Nowej Zelandii. Posiada żółty słomkowy kolor z delikatnymi zielonymi odcieniami. Wyczuwalne aromaty nektarynki, melona, figi, agrestu z delikatnymi nutami ziół. Idealnie wyczuwalna w smaku intensywność i aromaty wina.
Białe, wytrawne wino pochodzące z Austrii. Posiada delikatny żółty kolor, z delikatnymi aromatami owoców. W smaku eleganckie i orzeźwiające. Idealnie łączy się z rybami, drobiem i makaronami.
Jasny, bladożółty kolor z zielonymi refleksami. Aromaty melona i agrestu z delikatną, mineralną nutą. W smaku wyczuwalne zioła i białe kwiaty. Bardzo skoncentrowane o długotrwałym finiszu.
Słomkowy kolor z zielonymi odcieniami. Aromat świeży, intensywny i owocowy z delikatnymi nutami ziołowymi. Orzeźwiający smak z posmakiem tropikalnych owoców.
Wino o delikatnie złotym kolorze i zielonymi refleksami. Wyczuwalne aromaty cytrusów, białych kwiatów, brzoskwini. Idealnie będzie się komponowało z owocami morza i białym mięsem.
Aromaty ananasa i liczi. Świeże i harmonijne z wyraźnym egzotycznym posmakiem.
Świeże aromaty cytrusów i białych owoców z kwiatowym zapachem. W ustach orzeźwiający smak. Doskonale zrównoważona kwasowość. Długi, mineralny finisz.
Kupaż winogron pochodzących z regionu Aude, w Langwedocji. Delikatne o niskiej kwasowości. W nosie aromat świeżych jabłek z dodatkiem tropikalnych owoców.
Wino białe wytrawne
Orzeźwiające wino białe wytrawne
Ze wszystkich typów białego wina, to właśnie wersja wytrawna jest tą najpopularniejszą. Do jej produkcji przede wszystkim wykorzystuje się szczepy winogron Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Sięgając po kieliszek wina białego wytrawnego, warto mieć świadomość tego, że jest to najzdrowszy z alkoholi, czego zasługą jest bogate źródło przeciwutleniaczy. Ich rolą jest zapobieganie powstawaniu wolnych rodników oraz spowolnienie procesów starzenia się skóry. Kolejną dobrą informacją jest to, że wytrawne wino posiada bardzo małe ilości cukru resztkowego, a zatem ilość kalorii jest niewielka. Wina wytrawne Chardonnay produkowane są w dużej mierze z winogron rosnących na plantacjach we francuskim regionie Burgundii, skąd wywodzi się ta odmiana. Ze względu na chłodny klimat białe wytrawne wino jest dość kwaskowe, z dominującymi nutami cytrusów, jabłek oraz gruszek. W zależności od odmiany winorośli białe wino może przybierać różne odcienie – od srebrzystego, przez żółty, aż po bursztynowy.
Białe wytrawne wino – do czego pasuje?
Wino białe wytrawne jest lekkie i orzeźwiające, a tym samym świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Swojej świeżości zawdzięcza uniwersalność, bowiem pasuje do wielu potraw. Dobre białe wytrawne wino będzie wybornie smakowało w połączeniu z rybami, owocami morza, drobiem, sałatkami warzywnymi, chudymi serami czy risotto. Jeśli chodzi o to ostatnie danie, to warto dodać szklankę białego wytrawnego wina w trakcie jego gotowania. Dzięki temu będzie wyrazistsze w smaku i smaczniejsze. Ten rodzaj wina często podawany jest też jako aperitif, co zaostrza apetyt i sprawia, że posiłek zyskuje dodatkowe walory smakowe. Lekkie wino białe wytrawne najlepiej jest podawać w temperaturze od siedmiu do dziesięciu stopni Celsjusza. Kieliszki, w jakich serwuje się wino białe wytrawne, takie jak na przykład popularne Pinot Grigio, powinny być smukłe na długiej nóżce.
Złóż zamówienie w naszym sklepie i rozkoszuj się w najwyższej jakości białym winie wytrawnym o wspaniałym smaku i aromacie.