Wino z południowej Afryki wyprodukowane z dwóch szczepów (90% Chenin Blanc, 10% Semillon). Winorośla, z których winogrona wykorzystano do wyprodukowano do producji wina pochodzą z regionu Western Cape, które rosną tam od 1656 roku.
Jest 12 produktów.
Wino pochodzące z RPA. Czerwone, wytrawne o głębokim rubinowym kolorze. Wyczujemy w nim dojrzałe czerwone owoce leśne, śliwkę z lekką nutą ostrości. Dzięki nutom dębu otrzymamy przyjemne taniny z długim finiszem.
Wino, pochodzące z tak zwanego w świecie win "nowego świata" gdyż powstało w RPA w regionie Stellenbosh. Jest połączenie szczepów Merlot, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Petit Verdot. Połączenie to stworzyło wino o wyjątkowym charakterze, w którym wyczujemy wyraźne nuty soczystych owoców leśnych połączonych z delikatną taniną. Dodatkowych wrażeń dodaje fakt, iż wino 12 miesięcy leżakowało w dębowych beczkach.
Jednoszczepowe wino pochodzące z RPA, wyprodukowane w pełni z odmiany Cabernet Sauvignon. Spędziło ono 12 miesięcy w dębowych beczkach, co nadało mu wyjątkowego charakteru. Wyczujemy w nim wyraźne nuty przypraw, dębu oraz ciemnych owoców, w akompaniamencie miękkich tanin. Trunek idealny do czerwonego mięsa
Wino, które zostało stworzone w RPA ze szczepów Chardonnay, Muscat, Chenin Blanc, Verdelo i Roussane. Grona te pochodzą ze stosunkowo młodej winnicy, gdyż powstała w 2010 roku . Wino to charakteryzuje się aromatem pełnym owoców, cytrusów a także miodu. W smaku uraczy nas dodatkową kwasowością.
Wino pochodzące z RPA. Czerwone, wytrawne o głębokim rubinowym kolorze. To prawdziwa uczta dla zmysłów, otwierająca się aromatami jagód, śliwek, czarnych wiśni, cynamonu i wanilii. Na podniebieniu doświadczamy bogactwa smaków - kompotu jagodowego, dzikiej jeżyny, śliwkowej tarty i pikantnego ciasta. Gęsta tekstura wina, przeplatająca się między warstwami owoców, uzupełniona jest subtelnie korzennymi nutami i posmakami czarnej wiśni na trwałym finiszu. Dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego drugiego i trzeciego napełnienia. Zdobyło 90 punktów od Roberta Parkera, co świadczy o jego wyjątkowej jakości i kompleksowym charakterze.
Wino pochodzące z RPA.
Wino to jest wyjątkowo gładkie i pełne owocowych aromatów na podniebieniu, podkreślających nuty morwy, wiśni i wiśni.
Subtelne nuty kawy i tytoniu nadają głębi i wyrafinowania. Wykazuje efektowną rubinowo-czerwoną barwę.
Aromatycznie oferuje zachęcający bukiet czarnych wiśni, wiśni, goździków i dżemu malinowego.
Doskonale komponuje się z daniami takimi jak comber jagnięcy czy pieczona karkówka.
To żywe, wytrawne białe wino z Południowej Afryki jest odświeżającą i przystosowującą się opcją, zawierającą zachwycającą mieszankę cytrusowych i tropikalnych aromatów owocowych.
Czerwone wino pochodzące z Południowej Afryki. Wytrawne, stworzone ze szczepów Shiraz oraz Pinotage. Uraczy nas bukietem pełnym porzeczek oraz śliwek. Soczyste taniny z owocowym finiszem.
Wino to pochodzi z RPA, kraju który bardzo szybko rozwija się jeśli chodzi o produkcje wina i podbija powoli światowe rynki. Alheit Huilkrans to wino ze szczepu Chenin Blanc. Cechuje się aromatem jabłek czy skórki pomarańczy. W smaku wyczujemy lekką kwasowość z. długim finiszem.
Wino jednoszczepowe, powstałe w RPA z odmiany Chenin Blanc. Wino o bardzo świeżym aromacie, w którym wyczujemy głównie cytrusy. Dodatkowo wino to, 12 miesięcy leżakowało na osadzie, co nadało mu wyjątkowego charakteru.
Fire by Night to wino, które zostało stworzone w RPA w regionie Western Cape. Leżakowane przez 12 miesięcy na osadzie drożdzowym wino naturalne dało wino mocno mineralne, przyjemnie słone z nutami jabłek.
Idealnie pasuje do dań rybnych, owoców morza.
Wino z RPA
Wino z RPA – winiarski Nowy Świat
Wina południowoafrykańskie mogą zabrać nas w niezwykłą podróż po smakach i aromatach Afryki – jeśli tylko pozwolimy im się poprowadzić! Republika Południowej Afryki od kilku wieków chwali się produkcją wina na masową skalę. To właśnie z tamtejszych winnic pochodzi chociażby słynne wino Constantia – przez lata uważane najbardziej pożądany trunek na świecie, którego posiadanie było symbolem statusu na europejskich dworach. I chociaż przez ostatnie dekady często nie doceniano walorów afrykańskiego wina, traktując je jako uboższego kuzyna europejskich trunków, tak obecnie – wino z RPA na nowo zaznacza swoją pozycję, zachwycając swoją różnorodnością smakoszy z całego świata.
Właśnie – wina południowoafrykańskie są bardzo różnorodne; w tym tkwi ich sekret. Często produkowane są z międzynarodowych odmian winogron, takich jak cabernet sauvignon czy chardonnay. Europejskie szczepy doskonale odnalazły się w klimacie Południowej Afryki, przypominającym nieco ten śródziemnomorski – charakteryzuje się długim okresem wegetacji oraz korzystnymi temperaturami zarówno latem, jak i zimą. Winogrona afrykańskie różnią się od europejskich przede wszystkim rozmiarem; są mniejsze, a co za tym idzie, ich smak jest znacznie bardziej „skoncentrowany”. Południowoafrykański cabernet, syrah czy charodnnay zyskują zupełnie innych walorów i stanowią naprawdę ciekawą alternatywę dla win europejskich; zapraszamy zatem do ich odkrywania!
Pinotage czy szczepy europejskie – czym szczyci się RPA?
Spośród wielu odmian, które uprawia się na południowo – zachodnim wybrzeżu RPA, prawdziwą dumą jest szczep pinotage. Uważa się go za odmianę narodową; powstał prawie 100 lat temu na uniwersytecie w Stellenbosch (obecnie jeden z najważniejszych punktów na mapie winiarskiej RPA) i stanowi krzyżówkę francuskich szczepów pinot noir oraz cinsault. Pinotage okazał się być odmianą znacznie bardziej odporną na zmienne warunki klimatyczne oraz szybciej dorastającą, niż klasyczny pinot. Wykorzystuje się go zarówno do przygotowywania kupaży z innymi, międzynarodowymi szczepami, jak i do produkcji wina jednoodmianowego. Klasyczne wino typu pinotage ma lekki smak oraz dużą kwasowość; koneserów win zachwyca bogatymi aromatami owoców tropikalnych. Pinotage z owoców najstarszych krzewów potrafi także pochwalić się nutami kawowymi oraz czekoladowymi, wyjątkowymi dla Południowej Afryki.
W ciepłym klimacie RPA doskonale rośnie syrah – szlachetna odmiana czerwonego grona z Doliny Rodanu. Południowoafrykańskie wina z tego szczepu mają dużą zawartość alkoholu i intensywny, soczysty smak czarnych owoców – ich odważny charakter bez trudu dorównuje chociażby winom australijskim. Pełnią smaku mogą oczarować również tamtejsze odmiany cabernet sauvignon oraz merlota.
Jeśli zaś chodzi o wina białe, w RPA dominuje odmiana chenin blanc. Produkuje się z niej zarówno proste wina stołowe, o atrakcyjnym smaku brzoskwini i moreli, jak również i złożone wina dla koneserów. Popularnymi odmianami są także sauvignon blanc oraz chardonnay.