Smokehead

Kraje takie jak Irlandia czy Szkocja kojarzą się z wielowiekową tradycją produkowania złocistych alkoholi. Tymczasem wciąż powstają tam nowe marki, które przebojem wchodzą na rynek i zdobywają serca miłośników takich napojów. Należy do nich między innymi whisky Smokehead, która w porównaniu do produktów innych przedsiębiorstw może być określana jako bardzo młoda. Dowiedz się, co sprawia, że jest tak chętnie wybierana przez znawców takich wyrobów, jaka stoi za nią opowieść i w czym można ją serwować, by ukazała wszystkie swoje zalety.

Kilka słów o historii whisky Smokehead

To, jak przebiega historia whisky Smokehead, łatwo prześledzić, ponieważ rozpoczęła się ona stosunkowo niedawno, a mianowicie w roku 2006 jako marka Ian Macleod Distillers. Od chwili rozpoczęcia pracy nieustannie poszerza się ona o nowe propozycje, takie jak na przykład whisky Smokehead Islay Single Malt czy 18YO. W tym drugim przypadku już sama nazwa wskazuje na bardzo długi czas leżakowania tego trunku, co miało wpływ na jego niezwykły i niepowtarzalny zapach i aromat. Gorzelnię opuszczają także butelki z edycji limitowanej.

Warto zwrócić uwagę, że whisky Smokehead to Islay, legendarna wyspa, która jest jednym z tradycyjnych regionów szkockich, gdzie produkuje się różnego rodzaju trunki. Destylarnia pracuje zatem w samym sercu historycznego obszaru powiązanego z największymi markami w branży. Aromat tworzonego tam trunku ma zatem oddać specyficzny charakter tego miejsca i przywodzić go na myśl wraz z każdym kolejnym łykiem. Odważne rozwiązania sprawiły, że jest to wyrób często doceniany i nagradzany.

Co można wyczuć w smaku whisky Smokehead?

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że whisky Smokehead Islay to single malt, co znaczy, że jest ona produkowana przy wykorzystaniu zaledwie jednego rodzaju słodu, co wpływa na jej ostateczny kształt. Obecne w niej akcenty stanowią bardzo złożoną mieszankę owoców, sherry i mocnego smaku torfu, ale da się tam także wyczuć delikatne zioła czy nawet rodzynki. Mówi się, że finisz tego alkoholu jest przyjemny, czekoladowy i długi, dający prawdziwemu koneserowi sporo satysfakcji. Wiele osób wspomina, że to, co wyróżnia się w przypadku tych aromatów, to wybijający się często na pierwszy plan dym i jego posmak.

Warto wspomnieć o tym, że twórcom whisky Smokehead Islay zależało przede wszystkim na wyrobie bardzo oryginalnym i przełamującym znane w branży konwencje. Napój pochodzi z nieujawnionej destylarni na wyspie Islay, co buduje wokół niego atmosferę swoistej tajemnicy. Jej rzecznik, czyli właśnie Ian Macleod, oświadczył, że ten trunek rzuca wyzwanie klasycznej postaci świata whisky, panującym w nim zasadom i innym jego twórcom. Taką postawę docenili liczni koneserzy, dzięki czemu ten single malt stał się prawdziwą konkurencją nawet dla najbardziej znanych marek w branży.

Czym wyróżnia się whisky Smokehead i jak się ją podaje?

To, co charakteryzuje whisky Smokehead, to bardzo ciekawy design jej butelki oraz etykiety. Od razu przyciągają one wzrok i dają do zrozumienia, że jest to wyrób nietuzinkowy i przekraczające znane granice. Ten trunek dobrze serwować czysty, by wydobyć z jego smaku wszystko to, co najlepsze. Sprawdzi się też z odrobiną wody oraz lodu, ale z powodzeniem będzie też stanowić bazę drinków czy koktajli bazujących na whisky. Jego kolor z kolei świetnie zaprezentuje się w eleganckich szklankach przeznaczonych specjalnie do tego typu alkoholi. Sama zaś butelka od razu stanie się ozdobą każdej półki czy gabloty.

Nowoczesność w zderzeniu z tradycją, czyli whisky Smokehead

Jak widać, whisky Smokehead to bardzo niekonwencjonalne podejście do tradycji destylowania alkoholu w Szkocji. Takie stanowisko zaowocowało jednak sukcesem i dziś wielu znawców docenia smak trunku oraz to, w jaki sposób jego twórcy podchodzą do swojej pracy. Ta elegancka butelka z oryginalną etykietą z pewnością okaże się świetnym prezentem dla prawdziwego miłośnika whisky i zajmie istotne miejsce w jego zbiorach. Spotkanie z tym wyrobem może też stać się niepowtarzalnym doświadczeniem, a odkrywanie jego smaku przygodą.