Strona główna / Wino / Wino Białe / Wino białe półwytrawne

Wino białe półwytrawne

Wino białe półwytrawne popularnego szczepu Chardonnay

Wino półwytrawne to idealny trunek dla wszystkich tych, którzy nie gustują w zbyt intensywnej kwasowości, ale też stronią od słodkich alkoholi. Jednym z najpopularniejszych szczepów winogron, z których produkuje się wino białe półwytrawne, jest odmiana Chardonnay. To, co charakterystyczne dla win powstałych z tych winorośli, to przede wszystkim intensywny smak i mocno wyczuwalny owocowy aromat. Zaletą tego gatunku jest też to, że doskonale adaptuje się do różnych warunków klimatycznych, dzięki czemu może być uprawiana w różnych częściach świata – od Francji, przez Włochy, aż po RPA. Wysokiej jakości dobre wino półwytrawne białe to doskonały pomysł na prezent, jeśli nie wiemy, w jakiego rodzaju trunkach gustuje osoba, którą chcemy obdarować. Na eszampan.pl poza wyśmienitymi w smaku winami półwytrawnymi istnieje możliwość zamówienia zestawów prezentowych, które mogą zostać skompletowane na specjalne zamówienie.

Wino półwytrawne białe – do czego pasuje i jak je podawać?

Podczas organizowania przyjęcia bywa tak, że zastanawiamy się, jaki rodzaj trunku czy jaki typ wina będzie najlepszym wyborem. Otóż wino półwytrawne białe świetnie pasuje w towarzystwie zimnych przekąsek, makaronów, chudego mięsa, a także owoców morza. Śmiało można rzec, że białe wina półwytrawne są najbardziej uniwersalne, pasuje do większości potraw, a także odpowiada różnym gustom smakowym. Temperatura, w jakiej powinno się podawać wino białe półwytrawne, to między osiem a dwanaście stopni Celsjusza. Wówczas z trunku wydobyte zostaną wszystkie nuty, zapewniając perfekcyjny smak i nieziemski aromat. Kieliszki, w których należy serwować wina półwytrawne białe, powinny być smukłe i wysokie. Aby nie popełnić faux pas, warto pamiętać też o tym, że w przypadku win półwytrawnych kieliszki powinny być napełniane tylko do jednej trzeciej wysokości.

Winem białym półwytrawnym, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza osiemnastu gramów na litr, można się raczyć przy różnorodnym menu zarówno przy obiedzie, jak i kolacji. Jest to wyborny trunek, który posiada idealne proporcje kwasowości połączone z nutą słodyczy.