Wino półwytrawne to idealny trunek dla wszystkich tych, którzy nie gustują w zbyt intensywnej kwasowości, ale też stronią od słodkich alkoholi. Jednym z najpopularniejszych szczepów winogron, z których produkuje się wino białe półwytrawne, jest odmiana Chardonnay. To, co charakterystyczne dla win powstałych z tych winorośli, to przede wszystkim intensywny smak i mocno wyczuwalny owocowy aromat. Zaletą tego gatunku jest też to, że doskonale adaptuje się do różnych warunków klimatycznych, dzięki czemu może być uprawiana w różnych częściach świata – od Francji, przez Włochy, aż po RPA. Wysokiej jakości dobre wino półwytrawne białe to doskonały pomysł na prezent, jeśli nie wiemy, w jakiego rodzaju trunkach gustuje osoba, którą chcemy obdarować. Na eszampan.pl poza wyśmienitymi w smaku winami półwytrawnymi istnieje możliwość zamówienia zestawów prezentowych, które mogą zostać skompletowane na specjalne zamówienie.
Podczas organizowania przyjęcia bywa tak, że zastanawiamy się, jaki rodzaj trunku czy jaki typ wina będzie najlepszym wyborem. Otóż wino półwytrawne białe świetnie pasuje w towarzystwie zimnych przekąsek, makaronów, chudego mięsa, a także owoców morza. Śmiało można rzec, że białe wina półwytrawne są najbardziej uniwersalne, pasuje do większości potraw, a także odpowiada różnym gustom smakowym. Temperatura, w jakiej powinno się podawać wino białe półwytrawne, to między osiem a dwanaście stopni Celsjusza. Wówczas z trunku wydobyte zostaną wszystkie nuty, zapewniając perfekcyjny smak i nieziemski aromat. Kieliszki, w których należy serwować wina półwytrawne białe, powinny być smukłe i wysokie. Aby nie popełnić faux pas, warto pamiętać też o tym, że w przypadku win półwytrawnych kieliszki powinny być napełniane tylko do jednej trzeciej wysokości.
Winem białym półwytrawnym, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza osiemnastu gramów na litr, można się raczyć przy różnorodnym menu zarówno przy obiedzie, jak i kolacji. Jest to wyborny trunek, który posiada idealne proporcje kwasowości połączone z nutą słodyczy.