Dojrzałe i pełne wino z hiszpańskiej odmiany Tempranillo. Jak przystało na Gran Reserva, przez 24 miesiące nabiera krągłości w beczce (50% dąb amerykański, 50% dąb francuski), następnie leżakuje w butelce przez 36 miesięcy.
Jest 262 produktów.
To drugie wino Chateau Lynch-Bages. Klasyczny bordoski kupaż z przewagą Cabernet Sauvignon (47%) uzupełniony Merlot (41%) i Cabernet Franc (12%)To imponujące wino, o wyjątkowo dobrej strukturze i głębokim smaku, w którym odnajdujemy śliwki, czarne porzeczki i drewno cedrowe. Dobra równowaga i długi finisz.
Obfite aromaty czarnej wiśni, dojrzałe owoce na węchu z nutą ostrości. To głębokie i pełne wino ma aksamitne podniebienie. Mocne i intensywne, a jednocześnie zrównoważone, bogate w delikatne garbniki o przyjemnym długim wykończeniu.
Wino skomponowane w 85% z toskańskiej odmiany Sangiovese z domieszką Merlot (5%), Alicante (5%) i Petit Verdot (5%), gdzie Merlot dodaje mu krągłości i aromatów, Alicante - koloru, a Petit Verdot nieco swej struktury.
Czerwone wino o kolorze dojrzałej wiśni. Aromaty wiśni, czereśni z pestką, jeżyny, borówki. Nuty dymne połączone z aromatami palonego karmelu. W ustach dominujący smak czerwonych owoców i wanilii. Całość przyjemnie kwasowa.
Wino o intensywnej ciemnoczerwonej barwie. Bogate w aromaty suszonych owoców pestkowych. Całość smaku dopełnia delikatna nuta wanilii. Finisz delikatnie pikantny, który idealnie dopełnia smak pieczonych potraw.
Czerwone, wytrawne wino. Wyczuwalny smak jeżyny, czerwonych owoców pestkowych i dębowej beczki.
Przyjemne i charakterystyczne aromaty czereśni, pieprzu i ziół. Idealnie komponuje się z makaronami i kuchnią śródziemnomorską.
Czerwone wino o wiśniowym kolorze. W smaku wyczuwalne aromaty dojrzałych śliwek i jeżyn, a także nuty anyżu i lukrecji. Idealnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty dojrzałych owoców śliwkowych z przyjemną nutą kakao i wanilii. W smaku dojrzałe ciemn owoce. Aksamitny smak i miękka budowa z intensywnym finiszem.
Aromaty czerwonych owoców- jagód i czereśni. Zapach czarnej porzeczki i jeżyny z delikatną nutą czekolady. W smaku pełne, mocne, gładkie i bogate. Na podniebieniu wyczuwalne ciemne owoce z dodatkiem wanilii, gałki muszkatołowej i cynamonu.
Wino powstało we włoskiej winnicy San Marzano, mieszczącej się we włoskim regionu Apulia. Wino, które zostało stworzone ze szczepów Primitivo oraz Negroamaro które są jednymi z dominująch szczepów w owym regionie. Przez 12 miesięcy leżakowało ono w beczkach z francuskiego dębu. Intensywny, pełny smak oraz aromaty owoców.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch.
Czerwone, wytrawne wino, pochodzące z włoskiego regionu Volpaia.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch.
Czerwone, wytrawne wino wyprodukowane w Toscanii we Włoszech.
Wytrawne, czerwone wino, pochodzące z Francji z Doliny Rodanu.
Włoskie, czerwone, wytrawne wino pochodzące z Toskanii. Jasna barwa. W aromacie sporo czerwonych owoców połączonych z goździkami oraz elementami tytoniu. Smak to połączenie wyraźnych tanin ze świeżością.
Mniejsza wersja czerwonego, wytrawnego wina ze szczepu Cabernet Sauvignon. Wino pochodzące z Francji charakteryzuje się purpurową barwą. Wyczuwalne nuty porzeczni oraz tytoniu, w smaku lekka taniczność.
Wino pochodzące z RPA. Czerwone, wytrawne o głębokim rubinowym kolorze. Wyczujemy w nim dojrzałe czerwone owoce leśne, śliwkę z lekką nutą ostrości. Dzięki nutom dębu otrzymamy przyjemne taniny z długim finiszem.
Wytrawne czerwone wino o silnym charakterze. W ustach mocno zaakcentowane nuty truskawek, jeżyn oraz lukrecji.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch. W smaku delikatne z nutami gorzkich migdałów.
Intensywny i elegancki rubinowy kolor. Obfity i złożony owocowy zapach z nutami śliwki, konfitury wiśniowej i tytoniu, lekko korzenny. Wino o pełnym smaku, miękkie i bogate w taniny. Finisz czarujący smakami kakao, kawy i wanilii
Włoskie czerwone wino o głębokim rubinowym kolorze. Wino delikatne, pełne z zaznaczonymi taninami. lekko ostre.
Wino czerwone wytrawne
Aromatyczne wino czerwone wytrawne
Znane jest ze swojego kwaskowatego, a nawet lekko cierpkiego posmaku. To, co wyróżnia ten klasyczny rodzaj wina, to bardzo intensywny aromat. Dzieje się tak za sprawą specjalnych odmian winogron, z których powstają czerwone wina wytrawne. Elegancka butelka czerwonego wytrawnego wina to idealny prezent na specjalną okazję. Badania dowodzą, że sporadyczne spożycie niewielkiej ilości czerwonego wina pozytywnie wpływa na zdrowie i zmniejsza prawdopodobieństwo występowania chorób serca.
Jak smakuje wino czerwone wytrawne?
Wino wytrawne czerwone to dobry wybór dla tych, którzy nie lubią słodkich i półsłodkich rodzajów win. Ten rodzaj czerwonych wina, tak jak popularne wino wytrawne czerwone Cabaret Sauvignon, charakteryzuje się przede wszystkim wysoką kwasowością. Nie oznacza to jednak, że nie posiada różnych nut smakowych. Przykładowo, niektóre odmiany francuskiego Merlota są nieco łagodniejsze, a w ich aromacie daje się wyczuć posmak czekolady.
Czerwone wina wytrawne – z czym najlepiej się komponują?
Nieco cierpki posmak dobrych czerwonych wytrawnych win sprawia, że świetnie komponują się z dojrzałymi serami i wędlinami. Kieliszek czerwonego wytrawnego wina idealnie dopełni talerz pełny owoców morza. Warto połączyć dobre wytrawne czerwone wino z daniami złożonymi z wołowiny, dziczyzny czy gęsiny.
W jaki sposób podawać wino wytrawne czerwone?
Kieliszek, w którym powinno być serwowane wino wytrawne czerwone, charakteryzuje się niezwykle pękatą czaszą. To kontakt z powietrzem uwalnia głębię smaku wytrawnego wina, dlatego szeroka czasza jest bardzo istotna przy jego serwowaniu. Im starsze wino, tym szerszy powinien być kieliszek, w którym jest podawane. Niektórzy lubią smakować wina wytrawnego czerwonego w kieliszku szklanym, inni preferują nawet kryształowe. Niezależnie od wyboru, czerwone wina wytrawne przed zaserwowaniem powinny być odpowiednio schłodzone do temperatury od około 15 do 18 stopni Celsjusza. Tak przygotowane wino czerwone wytrawne napełniamy do 1/3 wysokości kieliszka i rozkoszujemy się niepowtarzalnym, głębokim smakiem tego wykwintnego trunku.