Strona główna / Wino / Wino Włoskie

Wino Włoskie

Wina włoskie – paleta smaków i klimatów

Włoch są jednym z największych i najstarszych producentów wina na świecie; w jednym szeregu możemy je postawić z Francją i Hiszpanią. Półwysep Apeniński jeszcze przed nastaniem czasów imperium rzymskiego określano jako „kraina wina” – dzisiejsza Italia jest godnym spadkobiercą tej nazwy i zachwyca smakoszy wina z całego świata różnorodnymi jego gatunkami.

Właśnie, różnorodność to słowo klucz, gdy mówimy o włoskim winie. Włochy to bowiem państwo o prawdziwym bogactwie klimatów. Północ z chłodniejszym, nieco bardziej umiarkowanym klimatem kontrastuje z upalnym Południem i jego wyjątkowymi glebami; w sumie Włochy dzielimy na 20 regionów geograficznych, a każdy z nich może poszczycić się własną tradycją winiarską. Nie skłamiemy, jeśli napiszemy, że każda część słonecznej Italii ma swoją zaklętą w butelce wina wizytówkę. By poznać je wszystkie, konieczne będzie wybranie się w fascynującą podróż, przepełnioną smakami i aromatami najlepszych win z włoskich winnic. I na tę podróż serdecznie zapraszamy!

Najważniejsze punkty na mapie włoskich win

Niełatwo jest wybrać jedynie kilka regionów spośród wszystkich dwudziestu; każdy z nich przecież oznacza wyjątkowy klimat i charakteryzującą go glebę, które razem decydują o smakach i aromatach produkowanych tam win. Przede wszystkim jednak, regiony Włoch to bogactwo kultur i tradycji; w niektórych dominuje przywiązanie do klasycznych receptur i metod, w innych zaś – pragnienie wprowadzania innowacyjnych rozwiązań. My spróbujemy przedstawić kilka najciekawszych, naszym zdaniem, winiarskich regionów Włoch, z których to wina proponujemy w ofercie sklepu eszampan.pl. Naszą podróż zaczynamy od północy – a dokładniej od krainy trufli oraz ikonicznego wina, Piemontu. To kraina o górzystym terenie i dosyć długich, jak na Italię, zimach; tamtejsze winnice wyspecjalizowały się więc w uprawie szczepów, które dobrze znoszą trudne warunki. Piemont słynie z takich odmian jak barbera, dolcetto czy nebbiolo; produkowane z nich doskonałe wina wytrawne, o wyrazistym, cierpkim smaku są prawdziwą wizytówką regionu.

Po drugiej stronie północnej części Włoch, nad ciepłym Adriatykiem znajduje się region Veneto – kraina o bogatej tradycji winiarskiej, szczycąca się produkcją wina na największą w Italii skalę. Wybrzeże Adriatyku słynie przede wszystkim z prosecco – musującego wina o niespotykanej lekkości i świeżości, doskonale oddającego charakter włoskiego stylu życia. Ważne miejsce zajmują także uprawy takich odmian jak amarone czy ripasso.

Kierując się na południe dotrzemy do Toskanii, która jest tętniącym winem sercem Włoch. Z tego regionu pochodzą najbardziej znane i cenione przez smakoszy odmiany wina włoskiego. Apelacje Chianti Classico czy Brunello di Montalcino są znakiem jakości i oferują niezapomniane doznania smakowe oraz aromatyczne.

Południowe Włochy, choć niegdyś w cieniu bogatej Północy, również mają do zaoferowania wiele miłośnikom wina. Wystarczy wspomnieć o tak popularnym w Polsce winie primitivo, zachwycającym swoim łagodnym smakiem czy czerwonych winach ze szczepu aglianico. Z kolei Sycylia słynie ze swoich win słodkich z okolic Marsali, a zarazem chwali się eleganckimi odmianami chardonnay i nero d’avola.