Wino białe, wytrawne o zrównoważonej kwasowości i doskonałej konsystencji.
Jest 221 produktów.
Wino białe, wytrawne o zrównoważonej kwasowości i doskonałej konsystencji.
Intensywny smak z nutami ziół takich, jak pokrzywa i kwiat czarnego bzu. Wytrawność wina uzupełnia się z aromatami owoców tropikalnych i skórki cytryny.
Wino pochodzące z Trydentu, we Włoszech. Delikatny słomkowy kolor. Na podniebieniu eleganckie z uzupełniającym smakiem świeżości.
Na podniebieniu wytrawne i harmonijne, jest trwałe i przyjemnie pikantne. Całkiem inne od często raczej charakteryzującego się słodyczą Prosecco z relatywnie wysoką zawartością cukru resztkowego.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto jest słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
100% Moscato z włoskiego Piemontu. W smaku słodkie i trwałe, świetne do ciast biszkoptowych z owocami.
Delikatne i słodkie Moscato. Jedna z najpopularniejszych odmian winogron we Włoszech. Żółta barwa ze złotymi refleksami.
Niespotykana odmiana włoskiej winorośli. Szczep podsiada aromaty wulkanicznej gleby i kwiatowych nut. Na ustach jest łatwo wyczuwalny akcent krzemienia i ziół. W smaku jest delikatne i orzeźwiające.
Włoskie, wytrawne wino pochodzące z regionu Apulia. Intensywnie wyczuwalny aromat białych kwiatów i wanilii. Na podniebieniu świeże i mineralne. Aromatyczna końcówka starzenia się dębu przez 3 miesiące sprawia, że wino charakteryzuje się unikatowym smakiem.
Włoskie, wytrawne wino o słomkowożółtym kolorze z połączeniem szczepu Chardonnay i Moscato. W smaku delikatne i świeże. Lekko mineralne i bardzo eleganckie. Idealnie komponuje się z rybami, serami i sałatkami.
Złotożółty kolor o owocowym bukiecie i nutami gruszki, brzoskwini, mango. Na podniebieniu zrównoważone, świeże, pełne z bogactwem tropikalnych owoców.
Aromaty owoców cytrusowych, dojrzałego jabłka i prażonego kokosa. W zapachu kwiaty akacji i wiciokrzewu. W ustach pełne, lekko przyprawowe z nutami wanilii i cynamonu. Świeży, lekko mineralny finisz.
Intensywny aromat białych kwiatów, dojrzałego ananasa i wanilii. Na podniebieniu bogate i dobrze wyważone. Świeży smak z przewagą tropikalnych owoców.
Kwiatowe aromaty jaśminu i akacji. W zapachu wyczuwalna brzoskwinia, morela, miód i słodkie przyprawy. Delikatne mineralne nuty z długim, bogatym finiszem.
Obfity aromat dojrzałych owoców gruszki, jabłek i brzoskwiń z nutami kwiatów akacji. Delikatne bąbelki o zrównoważonej kwasowości.
Długi, bąbelkowy kolor. Bardzo obfity aromat dojrzałych owoców takich, jak gruszka, jabłko i melon. Przyjemnie cierpki smak, rześki i owocowy. Lekko mineralne zakończenie.
Przyjemne i charakterystyczne aromaty czereśni, pieprzu i ziół. Idealnie komponuje się z makaronami i kuchnią śródziemnomorską.
Wino posiada głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W smaku intensywne z aromatem ciemnych owoców. Pełne i wyraziste z delikatną waniliową nutą. Idealnie komponuje się z wędlinami i serami, a także z mięsami z grilla.
Intensywny i złożony bukiet z nutami śliwek i wiśni. Delikatne aromaty wanilii. W smaku pełne, harmonijne i miękkie. Lekko pikantny finisz. Idealnie komponuje się z daniami, z czerwonego mięsa.
Wino o głębokim czerwono-purpurowym kolorze z fioletowo-czarnymi refleksami. Intensywny i trwały aromat owocowy z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki, owoców leśnych i wanilii. Smak balsamiczny i lekko pikantny z nutą wanilii. Wino o pełnej strukturze, aksamitne i harmonijne. Długa i lekko pikantna końcówka.
Aromaty czerwonych owoców- jagód i czereśni. Zapach czarnej porzeczki i jeżyny z delikatną nutą czekolady. W smaku pełne, mocne, gładkie i bogate. Na podniebieniu wyczuwalne ciemne owoce z dodatkiem wanilii, gałki muszkatołowej i cynamonu.
Wino powstało we włoskiej winnicy San Marzano, mieszczącej się we włoskim regionu Apulia. Wino, które zostało stworzone ze szczepów Primitivo oraz Negroamaro które są jednymi z dominująch szczepów w owym regionie. Przez 12 miesięcy leżakowało ono w beczkach z francuskiego dębu. Intensywny, pełny smak oraz aromaty owoców.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch.
Czerwone, wytrawne wino, pochodzące z włoskiego regionu Volpaia.
Włoch są jednym z największych i najstarszych producentów wina na świecie; w jednym szeregu możemy je postawić z Francją i Hiszpanią. Półwysep Apeniński jeszcze przed nastaniem czasów imperium rzymskiego określano jako „kraina wina” – dzisiejsza Italia jest godnym spadkobiercą tej nazwy i zachwyca smakoszy wina z całego świata różnorodnymi jego gatunkami.
Właśnie, różnorodność to słowo klucz, gdy mówimy o włoskim winie. Włochy to bowiem państwo o prawdziwym bogactwie klimatów. Północ z chłodniejszym, nieco bardziej umiarkowanym klimatem kontrastuje z upalnym Południem i jego wyjątkowymi glebami; w sumie Włochy dzielimy na 20 regionów geograficznych, a każdy z nich może poszczycić się własną tradycją winiarską. Nie skłamiemy, jeśli napiszemy, że każda część słonecznej Italii ma swoją zaklętą w butelce wina wizytówkę. By poznać je wszystkie, konieczne będzie wybranie się w fascynującą podróż, przepełnioną smakami i aromatami najlepszych win z włoskich winnic. I na tę podróż serdecznie zapraszamy!
Niełatwo jest wybrać jedynie kilka regionów spośród wszystkich dwudziestu; każdy z nich przecież oznacza wyjątkowy klimat i charakteryzującą go glebę, które razem decydują o smakach i aromatach produkowanych tam win. Przede wszystkim jednak, regiony Włoch to bogactwo kultur i tradycji; w niektórych dominuje przywiązanie do klasycznych receptur i metod, w innych zaś – pragnienie wprowadzania innowacyjnych rozwiązań. My spróbujemy przedstawić kilka najciekawszych, naszym zdaniem, winiarskich regionów Włoch, z których to wina proponujemy w ofercie sklepu eszampan.pl. Naszą podróż zaczynamy od północy – a dokładniej od krainy trufli oraz ikonicznego wina, Piemontu. To kraina o górzystym terenie i dosyć długich, jak na Italię, zimach; tamtejsze winnice wyspecjalizowały się więc w uprawie szczepów, które dobrze znoszą trudne warunki. Piemont słynie z takich odmian jak barbera, dolcetto czy nebbiolo; produkowane z nich doskonałe wina wytrawne, o wyrazistym, cierpkim smaku są prawdziwą wizytówką regionu.
Po drugiej stronie północnej części Włoch, nad ciepłym Adriatykiem znajduje się region Veneto – kraina o bogatej tradycji winiarskiej, szczycąca się produkcją wina na największą w Italii skalę. Wybrzeże Adriatyku słynie przede wszystkim z prosecco – musującego wina o niespotykanej lekkości i świeżości, doskonale oddającego charakter włoskiego stylu życia. Ważne miejsce zajmują także uprawy takich odmian jak amarone czy ripasso.
Kierując się na południe dotrzemy do Toskanii, która jest tętniącym winem sercem Włoch. Z tego regionu pochodzą najbardziej znane i cenione przez smakoszy odmiany wina włoskiego. Apelacje Chianti Classico czy Brunello di Montalcino są znakiem jakości i oferują niezapomniane doznania smakowe oraz aromatyczne.
Południowe Włochy, choć niegdyś w cieniu bogatej Północy, również mają do zaoferowania wiele miłośnikom wina. Wystarczy wspomnieć o tak popularnym w Polsce winie primitivo, zachwycającym swoim łagodnym smakiem czy czerwonych winach ze szczepu aglianico. Z kolei Sycylia słynie ze swoich win słodkich z okolic Marsali, a zarazem chwali się eleganckimi odmianami chardonnay i nero d’avola.