Whisky typu Single Malt, która stworzona została z destylatów leżakujących w beczkach po Bourbonie jak i po Sherry. Połowa słodu, z którego alkohol ten został wyprodukowany była dymna, druga połowa bezdymna. Whisky o ciekawym aromacie ziół czy chociażby toffi.
Jest 3 produktów.
Ośmioletnia whisky Ardnamurchan początkowo dojrzewała przez pięć i pół roku w beczkach po bourbonie, a następnie przez dodatkowe 30 miesięcy w beczkach po winie Sauternes, co wzbogaca jej złożoność. W nosie wyczuwalne są aromaty płatków migdałowych, brioche, dżemu morelowego i suszonych owoców pestkowych. Na podniebieniu rozwija się wytrawne doznanie z nutami chleba z nasionami, sosu z zielonego pieprzu i miodu wrzosowego, a także akcentem moreli. Finisz jest elegancko suchy i mniej słodki niż nos, co ukazuje wspaniałą równowagę, która utrzymuje się na podniebieniu.
Pierwszy Single Malt z destylarni Ardnamurchan Distillery.
Ardnamurchan
Do powstania wyjątkowego smaku niezbędny jest czas. Wiedzą o tym producenci whisky Ardnamurchan. Jest to produkt typu single malt, co oznacza, że wyrabia się go z jednego rodzaju słodu. Pochodzi on z Glenberg w Highland, w Szkocji. Destylarnia położona jest nad jeziorem Loch Sunart, na Półwyspie Ardnamurchan, a otwarto ją w roku 2014. Trunek wytwarzany w niej pochodzi od Adelphi, niezależnego bottlera. To wyrób idealny zarówno dla doświadczonych kolekcjonerów, jak i dla osób, które dopiero zaczynają poznawać tajniki degustacji takich napojów.
Krótka historia whisky Ardnamurchan
Podobnie jak wiele innych odmian whisky, także i Ardnamurchan pochodzi ze Szkocji, czyli jednej z ojczyzn tego alkoholu. Tworzy się ją w stosunkowo niedawno otwartej destylarni, ale mimo to zdążyła już zyskać na popularności i stać się trunkiem poszukiwanym przez kolekcjonerów i smakoszy. By mogła ona powstać, wykorzystuje się zaledwie jeden słód, co ma znaczący wpływ na jej jakość. Producenci korzystają bowiem z lokalnego jęczmienia i wody pochodzące z górskich źródeł. Współpracują także z okolicznymi farmerami i korzystają też z innych rozwiązań, jakie oferuje im ten region i otaczająca gorzelnię natura.
Jak smakuje klasyczna whisky Ardnamurchan?
To, co wyróżnia whisky Ardnamurchan, to jej wyjątkowy smak, który doceniają koneserzy mocniejszych alkoholi na całym świecie. Uzyskuje się ją bowiem dzięki połączeniu ze sobą słodu dymnego z wersją bezdymną. Oznacza to, że jęczmień słodowany jest zarówno z torfem, jak i bez niego. Alkohol składa się z destylatu leżakowanego w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Tak uzyskiwany jest także jej naturalny, jasny kolor bez filtracji.
Dzięki temu osiągany smak whisky Ardnamurchan jest zdecydowanie słodki i karmelowy. Czuć tam przede wszystkim toffi oraz intrygujący aromat ziół, który stoi w opozycji do dominującej słodyczy. Końcówka tego napoju z kolei pozostawia po sobie wrażenie czegoś wędzonego. Całość jest butelkowana bez filtracji, w związku z czym klient ma do czynienia z najbardziej naturalną wersją produktu. Przechowuje się go między innymi w dębowych kadziach, które wcześniej służyły we Francji do produkcji koniaku. W 2018 dwie spośród nich zastąpiono baliami wykonanymi z bardziej popularnego drewna daglezji.
Szeroki wybór znanej whisky Ardnamurchan
Mimo tego, że destylarnia Ardnamurchan jest dość młoda, to już może poszczycić się popularnością i zadowalającym wyborem produktów. Są to alkohole typu single malt, dojrzewające w specjalnych warunkach. Dzięki temu z pewnością staną się one ciekawym uzupełnieniem wielu kolekcji miłośników smaku whisky na całym świecie. Na rynku dostępna jest między innymi wersja Ardnamurchan AD/04.21:03 Highland Single Malt.
Warto zwrócić uwagę na to, że Ardnamurchan to gorzelnia mieszcząca się w okolicy, w której dominuje przede wszystkim dzika przyroda. Nie są to tereny gęsto zaludnione. Producent korzysta z lokalnych produktów o naturalnym pochodzeniu, co wpływa na ostateczny smak destylatu, a także na jego zabarwienie.
Jak podawać whisky Ardnamurchan, by smakowała ona najlepiej?
Aby w pełni cieszyć się ciekawym smakiem, jaki oferuje degustatorom whisky Ardnamurchan, konieczne jest jej właściwe podanie. Najlepiej pić ją czystą, bez żadnych dodatków, ponieważ wtedy rozwinie w pełni swoje bogactwo aromatu. Jednak również można podawać ją na przykład z odrobiną wody czy też kostką lodu. Bywa, że służy także jako podstawa różnego rodzaju znanych koktajli, na które z pewnością szybko odkryjesz wiele sprawdzonych przepisów.
Znajdź swój ulubiony aromat whisky Ardnamurchan
To, co wyróżnia klasyczną whisky Ardnamurchan, to również prosta, ale elegancka butelka, w jakiej jest ona proponowana. Ma ona pojemność 0,70 litra, a zabutelkowano w niej alkohol o mocy 47%. Oprócz tego na uwagę zasługuje też jej stylowe pudełko o prostym, ale estetycznym designie. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako luksusowy upominek dla prawdziwego miłośnika whisky lub jej kolekcjonera. Idealnie uzupełni także prywatne zbiory lub wzbudzi ciekawość, jeśli podasz ją w czasie ważnego przyjęcia czy poczęstunku.