Do powstania wyjątkowego smaku niezbędny jest czas. Wiedzą o tym producenci whisky Ardnamurchan. Jest to produkt typu single malt, co oznacza, że wyrabia się go z jednego rodzaju słodu. Pochodzi on z Glenberg w Highland, w Szkocji. Destylarnia położona jest nad jeziorem Loch Sunart, na Półwyspie Ardnamurchan, a otwarto ją w roku 2014. Trunek wytwarzany w niej pochodzi od Adelphi, niezależnego bottlera. To wyrób idealny zarówno dla doświadczonych kolekcjonerów, jak i dla osób, które dopiero zaczynają poznawać tajniki degustacji takich napojów.
Podobnie jak wiele innych odmian whisky, także i Ardnamurchan pochodzi ze Szkocji, czyli jednej z ojczyzn tego alkoholu. Tworzy się ją w stosunkowo niedawno otwartej destylarni, ale mimo to zdążyła już zyskać na popularności i stać się trunkiem poszukiwanym przez kolekcjonerów i smakoszy. By mogła ona powstać, wykorzystuje się zaledwie jeden słód, co ma znaczący wpływ na jej jakość. Producenci korzystają bowiem z lokalnego jęczmienia i wody pochodzące z górskich źródeł. Współpracują także z okolicznymi farmerami i korzystają też z innych rozwiązań, jakie oferuje im ten region i otaczająca gorzelnię natura.
To, co wyróżnia whisky Ardnamurchan, to jej wyjątkowy smak, który doceniają koneserzy mocniejszych alkoholi na całym świecie. Uzyskuje się ją bowiem dzięki połączeniu ze sobą słodu dymnego z wersją bezdymną. Oznacza to, że jęczmień słodowany jest zarówno z torfem, jak i bez niego. Alkohol składa się z destylatu leżakowanego w beczkach po bourbonie oraz po sherry. Tak uzyskiwany jest także jej naturalny, jasny kolor bez filtracji.
Dzięki temu osiągany smak whisky Ardnamurchan jest zdecydowanie słodki i karmelowy. Czuć tam przede wszystkim toffi oraz intrygujący aromat ziół, który stoi w opozycji do dominującej słodyczy. Końcówka tego napoju z kolei pozostawia po sobie wrażenie czegoś wędzonego. Całość jest butelkowana bez filtracji, w związku z czym klient ma do czynienia z najbardziej naturalną wersją produktu. Przechowuje się go między innymi w dębowych kadziach, które wcześniej służyły we Francji do produkcji koniaku. W 2018 dwie spośród nich zastąpiono baliami wykonanymi z bardziej popularnego drewna daglezji.
Mimo tego, że destylarnia Ardnamurchan jest dość młoda, to już może poszczycić się popularnością i zadowalającym wyborem produktów. Są to alkohole typu single malt, dojrzewające w specjalnych warunkach. Dzięki temu z pewnością staną się one ciekawym uzupełnieniem wielu kolekcji miłośników smaku whisky na całym świecie. Na rynku dostępna jest między innymi wersja Ardnamurchan AD/04.21:03 Highland Single Malt.
Warto zwrócić uwagę na to, że Ardnamurchan to gorzelnia mieszcząca się w okolicy, w której dominuje przede wszystkim dzika przyroda. Nie są to tereny gęsto zaludnione. Producent korzysta z lokalnych produktów o naturalnym pochodzeniu, co wpływa na ostateczny smak destylatu, a także na jego zabarwienie.
Aby w pełni cieszyć się ciekawym smakiem, jaki oferuje degustatorom whisky Ardnamurchan, konieczne jest jej właściwe podanie. Najlepiej pić ją czystą, bez żadnych dodatków, ponieważ wtedy rozwinie w pełni swoje bogactwo aromatu. Jednak również można podawać ją na przykład z odrobiną wody czy też kostką lodu. Bywa, że służy także jako podstawa różnego rodzaju znanych koktajli, na które z pewnością szybko odkryjesz wiele sprawdzonych przepisów.
To, co wyróżnia klasyczną whisky Ardnamurchan, to również prosta, ale elegancka butelka, w jakiej jest ona proponowana. Ma ona pojemność 0,70 litra, a zabutelkowano w niej alkohol o mocy 47%. Oprócz tego na uwagę zasługuje też jej stylowe pudełko o prostym, ale estetycznym designie. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako luksusowy upominek dla prawdziwego miłośnika whisky lub jej kolekcjonera. Idealnie uzupełni także prywatne zbiory lub wzbudzi ciekawość, jeśli podasz ją w czasie ważnego przyjęcia czy poczęstunku.