Wino posiada głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W smaku intensywne z aromatem ciemnych owoców. Pełne i wyraziste z delikatną waniliową nutą. Idealnie komponuje się z wędlinami i serami, a także z mięsami z grilla.
Jest 70 produktów.
Węgierskie wino o żółtym kolorze i bogatym aromacie owoców kwiatów i świeżych owoców. Delikatne, lekki i orzeźwiające. Idealnie współgra z sałatkami i lekkimi przekąskami.
Aromatyczny bukiet owoców cytrusowych i tropikalnych. Na podniebieniu gładkie z wyraźnymi nutami moreli i ananasa. Świeżość dobrze zrównoważona z kwasowością.
Aromaty dojrzałej wiśni, owoców leśnych oraz fiołków. W smaku obfite w owocowy smak.
Białe wino wyprodukowane przez włoską winnice San Marzano.
Bladozółty kolor z delikatnym zapachem limonki, melona oraz delikatnie wyczuwalna nuta kokosa. W smaku brzoskwiniowe z nutami cytrusów.
Wino o kolorze jasnożółtym. Piękny kwiatowy aromat z charakterystycznym zapachem róż i liczi, w tle cytrusy i delikatne przyprawy. Smak delikatny, kwiatowy, lekko korzenny.
Intensywny i złożony bukiet z nutami śliwek i wiśni. Delikatne aromaty wanilii. W smaku pełne, harmonijne i miękkie. Lekko pikantny finisz. Idealnie komponuje się z daniami, z czerwonego mięsa.
Białe połwytrawne wino pochodzące z regionu Mosel w Niemczech. W smaku wyczuwalne brzoskwinie czy zielone jabłka Granny Smith. Wino przyjemne z długim finiszem
Smak oraz aromat skrywają w sobie nuty owocowo-ziołowe, z dominacją owoców egzotycznych takich jak marakuja.
Wino wyprodukowane ze szczepu Gewurztraminer w nowozelandzkim regionie Nelson. Złoty kolor z zielonkawymi refleksami skrywa intensywne aromaty owoców. Pełny smak z wyczuwalnymi owocami lychee z długim, lekko pikantnym finiszem.
Wykonane w 100% ze szczepu Riesling, rosnącego na Płaskowyżu Nałęczowskim. Aromat pełen nut kwiatowych, owoców czy cytrusów. W smaku uraczy nas idealną równowaga między kwasowością charakterystyczną dla Rieslinga a słodyczą. Przyjemny finisz.
Wykonane w 100% ze szczepu Muscaris, rosnącego na Płaskowyżu Nałęczowskim. W aromacie wyczujemy kwiat pomarańczy, połączony z cytrusami. W smaki zaskoczy nas równowagą między słodyczą a kwasowością.
Wykonane w 100% ze szczepu Solaris, rosnącego na Płaskowyżu Nałęczowskim. Wino, które uraczy nas smakiem pełnym owoców, z dominacją tych tropikalnych. Lekka kwasowość łączy się ze słodyczą. Aromat przepełniony jest nutami cytrusów oraz owoców leśnych.
Wino pochodzące z lubińskiej winnicy Hiki, położonej w okolicach Zielonej Góry. Leżakowane w beczce. Owocowy aromat o wiśniowo-jagodowej nucie i aksamitny smak, w którym dominują akcenty dojrzałej wiśni. sprawdzi się jako dodatek do niezbyt tłustych dań mięsnych, makaronów, czy grillowanych warzyw
Intensywny i złożony bukiet. W ustach wyczujemy aromatu owoców cytrusowych, jabłka czy moreli. Głębię wina równoważy jego wysoka kwasowość. Idealnie komponuje się z owocami morza, rybami czy drobiem.
Złotożółty kolor o owocowym bukiecie i nutami gruszki, brzoskwini, mango. Na podniebieniu zrównoważone, świeże, pełne z bogactwem tropikalnych owoców.
Wino z lubuskiej winnicy znajdującej się w podzielonogórskiej miejscowości Milsko. Soczyste i słodkie aromaty gruszki oraz brzoskwini. Nasze kubki smakowe uraczą orzeźwiające owoce z delikatnie kwaśnym finiszem. Idelana propozycja do ryb lub jako aperitif.
Białe półwytrawne wino z Izraela zrobione ze szczepu Riesling. Wino świeże o kwiatowym bukiecie aromatów z typowymi dla odmiany nutami smakowymi.
W smaku tego wina dominują zielone owoce z elementami brzoskwiń, co sprawia, że wino jest lekkie w odbiorze. Domieszka Rieslinga nadaje elementy delikatnej kwasowości.
Wino białe, półwytrawne. Wyczuwalne subtelne nuty cytrusowo-brzoskwiniowe.
Włoskie wino pochodzące z Sycylii. Powstałe ze szczepu Syrah oraz Nero d'Avola. Charakteryzuje się intensywnym aromatem pełnym owoców. W smaku uraczy nas delikatnymi taninami w akompaniamencie wcześniej wspomnianych owoców.
Lekkie, różowe wino powstałe pół na pół ze szczepu Rondo oraz Regent. Zarówna aromat, jak również kolor przywołują na myśl maliny i poziomki. Dzięki lekkiej kwasowości, wino jest niesamowicie rześkie i przyjemne w odbiorze.
Wino czerwone, półwytrawne wytworzone z aromatycznych owoców czerwonej porzeczki. W smaku delikatne, orzeźwiające ze zbalansowaną kwasowością.
Wino półwytrawne
Wino półwytrawne – perfekcyjne połączenie kwasowości z nutą słodyczy
Wino wytrawne ma mocny, niekiedy nawet cierpki smak. Z kolei słodkie wina zawierają dużo cukru i nie każdy przepada za taką ilością słodyczy. Poza tym ten typ wina najlepiej pasuje do deserów. Na szczęście jest trunek, który plasuje się pomiędzy wytrawnym a słodkim. Mowa oczywiście o winie półwytrawnym. Tym mianem mogą być określane wszystkie wina, które zgodnie z obowiązującymi przepisami posiadają w swoim składzie maksymalnie dwanaście gram cukru resztkowego na litr.
Do produkcji wysokiej jakości półwytrawnego wina potrzebne są wyselekcjonowane winogrona. Kiedy kiście trafią do winnicy i zostaną przebrane, wtedy specjalna maszyna oddziela owoce od łodyg. Następnym etapem jest pozyskiwanie soku za pomocą prasy. Chcąc otrzymać wino białe półwytrawne, potrzebny będzie wyłącznie sok. Z kolei wino półwytrawne czerwone powstaje wtedy, gdy w procesie fermentacji są też skórki ciemnych gron. Jednym z najpopularniejszych szczepów wykorzystywanych do produkcji wina białego jest Chardonnay. Sięgając po półwytrawny trunek z winogron Chardonnay, w smaku da się wyczuć nuty drzewne oraz nuty prażonych migdałów. Z kolei wino półwytrawne czerwone w dużej mierze produkowane jest z odmiany Pinot Noir. Te młode półwytrawne wina czerwone cechują się nutami owocowymi, a w starszych można wyczuć nuty kokosa, wanilii, kakao czy dębu.
Półwytrawne wino – do czego pasuje?
Dobre wino półwytrawne idealnie pasuje do potraw serwowanych na obiad czy kolację. Ale bardzo często można spotkać się z tym, że trunki te podawane są jako aperitif, czyli przed posiłkiem. Tym sposobem kubki smakowe zostaną pobudzone, a apetyt zdecydowanie się wyostrzy. Wybierając wino, trzeba mieć na uwadze to, co będzie stanowiło menu. Do drobiu, a zatem pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi doskonale sprawdzi się półwytrawne wino typu Blanc, czyli białe. Z kolei wino półwytrawne czerwone wyśmienicie komponuje się z czerwonym mięsem, takim jak grillowana wołowina czy wieprzowina w sosie. Najlepsza temperatura win półwytrawnych oscyluje w granicach czternastu stopni Celsjusza. Kolejną ważną kwestią są kieliszki. Półwytrawne wino w wydaniu białym powinno być podawane w kieliszku, który swoim kształtem przypomina tulipana. A zatem wyraźnie zwęża się ku górze i jest smukły. W odróżnieniu od kieliszka do wina czerwonego ma szerszą podstawę. Aby można było podziwiać kolor trunku, lampka do wina powinna być wykonana z przezroczystego szkła. Ta wersja jest też najbardziej elegancka i idealna na uroczyste spotkania przy stole.
Dobre wino półwytrawne, które do nabycia jest na stronie eszampany.pl, to idealny trunek na rodzinną uroczystość czy kolację z ukochaną osobą. Jako że uchodzi za wino uniwersalne, bo posiada umiarkowaną ilość cukru resztkowego, to można je serwować osobom, których preferencje smakowe są nam obce. Nasza oferta obejmuje wyłącznie wina półwytrawne z najlepszych szczepów winogron, które swoimi nutami i aromatem zachwycą absolutnie każdego!