Strona główna / Wino / Wino półwytrawne

Wino półwytrawne

Wino półwytrawne – perfekcyjne połączenie kwasowości z nutą słodyczy

Wino wytrawne ma mocny, niekiedy nawet cierpki smak. Z kolei słodkie wina zawierają dużo cukru i nie każdy przepada za taką ilością słodyczy. Poza tym ten typ wina najlepiej pasuje do deserów. Na szczęście jest trunek, który plasuje się pomiędzy wytrawnym a słodkim. Mowa oczywiście o winie półwytrawnym. Tym mianem mogą być określane wszystkie wina, które zgodnie z obowiązującymi przepisami posiadają w swoim składzie maksymalnie dwanaście gram cukru resztkowego na litr.

Do produkcji wysokiej jakości półwytrawnego wina potrzebne są wyselekcjonowane winogrona. Kiedy kiście trafią do winnicy i zostaną przebrane, wtedy specjalna maszyna oddziela owoce od łodyg. Następnym etapem jest pozyskiwanie soku za pomocą prasy. Chcąc otrzymać wino białe półwytrawne, potrzebny będzie wyłącznie sok. Z kolei wino półwytrawne czerwone powstaje wtedy, gdy w procesie fermentacji są też skórki ciemnych gron. Jednym z najpopularniejszych szczepów wykorzystywanych do produkcji wina białego jest Chardonnay. Sięgając po półwytrawny trunek z winogron Chardonnay, w smaku da się wyczuć nuty drzewne oraz nuty prażonych migdałów. Z kolei wino półwytrawne czerwone w dużej mierze produkowane jest z odmiany Pinot Noir. Te młode półwytrawne wina czerwone cechują się nutami owocowymi, a w starszych można wyczuć nuty kokosa, wanilii, kakao czy dębu.

Półwytrawne wino – do czego pasuje?

Dobre wino półwytrawne idealnie pasuje do potraw serwowanych na obiad czy kolację. Ale bardzo często można spotkać się z tym, że trunki te podawane są jako aperitif, czyli przed posiłkiem. Tym sposobem kubki smakowe zostaną pobudzone, a apetyt zdecydowanie się wyostrzy. Wybierając wino, trzeba mieć na uwadze to, co będzie stanowiło menu. Do drobiu, a zatem pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi doskonale sprawdzi się półwytrawne wino typu Blanc, czyli białe. Z kolei wino półwytrawne czerwone wyśmienicie komponuje się z czerwonym mięsem, takim jak grillowana wołowina czy wieprzowina w sosie. Najlepsza temperatura win półwytrawnych oscyluje w granicach czternastu stopni Celsjusza. Kolejną ważną kwestią są kieliszki. Półwytrawne wino w wydaniu białym powinno być podawane w kieliszku, który swoim kształtem przypomina tulipana. A zatem wyraźnie zwęża się ku górze i jest smukły. W odróżnieniu od kieliszka do wina czerwonego ma szerszą podstawę. Aby można było podziwiać kolor trunku, lampka do wina powinna być wykonana z przezroczystego szkła. Ta wersja jest też najbardziej elegancka i idealna na uroczyste spotkania przy stole.

Dobre wino półwytrawne, które do nabycia jest na stronie eszampany.pl, to idealny trunek na rodzinną uroczystość czy kolację z ukochaną osobą. Jako że uchodzi za wino uniwersalne, bo posiada umiarkowaną ilość cukru resztkowego, to można je serwować osobom, których preferencje smakowe są nam obce. Nasza oferta obejmuje wyłącznie wina półwytrawne z najlepszych szczepów winogron, które swoimi nutami i aromatem zachwycą absolutnie każdego!