To wino leżakowane w drewnie ma dobrą równowagę między ostrym smakiem, a dojrzałymi czerwonymi owocami. Jest bogate, o gęstej strukturze i imponującej koncentracji. Dodatkowy rok po zbiorach nadał winu głębię i gładką dojrzałość. Wypij teraz.
Jest 48 produktów.
Wytrawne. Truskawka, Malina, Melon, Cytrusy, Cytryna. Tak złożone, ale jednocześnie bardzo delikatne. Zbilansowany kwas, którego nie mają niektóre róże. Genialne wino.
Wino prowansalskie o jasnoróżowym kolorze, ale z odpowiednią strukturą, która towarzyszy jedzeniu, oferuje nuty jabłka, różowego grejpfruta i dzikiej róży, z odrobiną mineralności i przyjemnym chwytem na podniebieniu.
Różowe wino o landrynkowym kolorze. W nosie dominują aromaty truskawki, które są podbijane przez delikatny posmak czereśni. W smaku wyczuwalne czerwone owoce. Całość subtelna o bardzo przyjemnej kwasowości.
Różowe wino, pochodzące ze wspanialej włoskiej winnicy San Marzano.
Niemieckie różowe wino półwytrawne.
Wino pochodzące z Winnicy Miłosz, znajdujące się pod Zaborem. Wino posiada certyfikat BIO. Wykonane ze szczepu Zweigelt. Spokojne o owocowym charakterze. Wyczuwalne aromaty poziomek, truskawek i malin.
Różowe prosecco z rodziny Potter o łososiowej barwie. Wyczuwalne aromaty brzoskwiń, cytryny a nawet jabłka i kwiatów.
Ciepły klimat Roztocza, idealnie łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Winiarnia Zamojska czerpie z tego bogactwa natury oraz z najlepszych tradycji polskiego winiarstwa. Gruszkowo-porzeczkowe, różowe, półsłodkie. Wyczuwalne oryginalne, świeże aromaty czarnej porzeczki i zachwycający, słodki aromat gruszek.
Różowe, wegańskie wino bezalkoholowe.
Różowe Frizzante czyli wino wytrawne lekko musujące. Charakteryzuję się świeżością i rześkością. W bukiecie dominują poziomki i truskawki
Włoskie różowe wino musujące ze szczepów Pinot Noir oraz Glera. Wytrawne wino o delikatnym, różowym kolorze.
Różowe wino musujące stworzone z dwóch szczepów: Cabernet Sauvignon oraz Merlota. Delikatne bąbelki skrywają owocowe aromaty i smak.
Różowe, półsłodkie wino, które powstało w Chile. Aromatom oraz smakom kwiatów i owoców towarzysza delikatne bąbelki.
Tradycyjny, japońskie wino wytwarzane ze śliwek Ume. Swój różowy kolor zawdzięcza dodaniu liści shiso. Delikatnie słodkawy smak idealnie pasujący do dań z owoców morza.
Pochodzące prosto ze słonecznej Hiszpanii, słodkie wino. Oprócz wyraźnego cukru, wyczujemy w nim również elementy kwiatowe oraz cytrusy. To wszystko zasługa regionu Valencii, w którym powstaje.
Lekkie, różowe wino powstałe pół na pół ze szczepu Rondo oraz Regent. Zarówna aromat, jak również kolor przywołują na myśl maliny i poziomki. Dzięki lekkiej kwasowości, wino jest niesamowicie rześkie i przyjemne w odbiorze.
Delikatnie wytrawne rózowe wino z wyczuwalną zawartością cukru. Bardzo lekkie Prosecco z wyczuwalnymi aromatami czerwonych owoców takich jak truskawki, poziomki. Idealne na gorące dni.
Wino ze szczepu Reberger o amarantowej barwie, wytrawne z wyczuwalnym intensywnym aromatem soczystych truskawek. Wśród nich odnajdziemy również nuty czarnej porzeczki i poziomek. Przyjemnie wyważone z odrobiną rześkości. Świetnie skomponuje się z daniami kuchni orientalnej, nieco pikantniejszymi oraz z owocami morza.
Wino Wolne wyprodukowane zostało z gron szczepu Pinot Noir, zebranych pod koniec września 2023. Różowe, wytrawne, delikatnie musujące na języku. Skrywa w sobie owocowe nuty. Produkt niefiltrowany, bez dodatku siarki oraz z certyfikatem bio. Najlepiej spożyć je do końca roku, pamiętając o tym, aby było wyraźnie schłodzone.
Wino różowe wytrawne. Na nosie początkowo wyczuwalne są nuty mineralne, a następnie pojawiają się aromaty owocowe z subtelną nutą mandarynki, brzoskwini i mango. W ustach jest harmonijne, bogate, pełne, z wyraźną świeżością grejpfruta. Posiada finezyjny, długi finisz.
Różowe, wytrawne wino prosto z Doliny Rodanu. Aromat truskawek i arbuza. W smaku lekkie, orzeźwiające.
To doskonały przykład różowego wina, które sprawia przyjemność nie tylko latem. Uchwycenie kompleksowości, elegancji i delikatnego charakteru merlota w bardzo ciekawym stylu. Wino wyróżnia się zmysłowym różowym kolorem, a jego bukiet kwiatowy i delikatne letnie owoce roztaczają uwodzicielską aurę. Madame B to przede wszystkim wino, które sprzyja dobremu nastrojowi.
Różowe wino z regionu Anjou. Aromat słodkiego melona, cukrowej waty, truskawek i pianek marshmallow. Delikatne i przyjemny dla nosa. Doskonale komponuje się z łagodnymi i miękkimi serami.
Wino Różowe
Wino różowe – proces jego powstawania
Nazwa wina różowego ma ścisły związek z kolorem trunku. Do jego produkcji potrzebne są ciemne winogrona, z którego produkowane jest również wino czerwone. Kluczową rolę odgrywają tutaj skórki winogron, posiadające barwnik, który w trakcie maceracji stopniowo się uwalnia i barwi sok. Chcąc uzyskać wino różowe proces maceracji musi zostać przerwany już po kilku godzinach. W innym razie, gdyby sok pozostawał w kontakcie ze skórkami przez kilka tygodni, wówczas powstałoby wino czerwone.
Na intensywność koloru wpływ ma też rodzaj szczepu winogron oraz technologia produkcji. Degustując wina różowe różnych marek, można się spotkać z kolorem od odcieni delikatnej pomarańczy, przez łosoś, aż po purpurę. Smak wina podobnie jak kolor uzależniony jest od długości maceracji. Im krótsza, tym nuty są subtelniejsze. Regionem, który słynie z tego, że są tam produkowane różowe wina, jest francuska Prowansja. Łagodny śródziemnomorski klimat sprzyja bowiem uprawie szczepów winogron, takich jak Cabernet-Sauvignon, Syrah, Grenache czy Carignan. Okres dojrzewania dobrego wina różowego jest krótki, bo wynosi zaledwie około sześciu – ośmiu tygodni.
Dobre wino różowe – do czego pasuje?
Wino różowe jest delikatne i orzeźwiające co sprawia, że świetnie smakuje w upalne dni. Można się nim raczyć na pikniku lub rodzinnym grillu. Polecamy sięganie po butelki tego trunku również w chłodne pory roku, bo smakuje on wybornie, a owocowe aromaty sprawiają, że nawet szare, jesienne dni przestają być takie przytłaczające. Jest to zasługą tego, że po nalaniu wina do kieliszka zmysły powonienia rozkoszują się między innymi zapachem letnich truskawek, malin i poziomek.
Jeżeli chodzi o kwestię tego, do czego można podawać dobre wino różowe, to z pewnością będzie ono doskonale komponowało się z lekkimi sałatki, makaronami, owocami morza czy zapiekankami. Wiele zależy od wyboru konkretnego rodzaju wina różowego. Sięgając po wino różowe półwytrawne lub wytrawne, dobrze jest je połączyć z drobiem, smażonymi rybami czy spaghetti, co podkreśli smak tych dań. Natomiast wino różowe półsłodkie, podobnie jak słodkie wino różowe powinno się podawać z deserami oraz owocami. Przy czym im słodsza wersja, tym bogatsza jest w cukier resztkowy, a tym samym wino jest bardziej kaloryczne. Organizując uroczysty obiad lub kolację, dobre wino różowe można podać jako aperitif.
Aby wino różowe było pełne aromatu i zachwycało nieziemskim smakiem, bardzo istotna jest temperatura, w której jest podawane. Za optymalną uznaje się tę, która wynosi między dziesięć a dwanaście stopni Celsjusza. I dotyczy to zarówno win różowych wytrawnych, półwytrawnych, jak i słodkich. Kieliszkiem odpowiednim do podawania tego trunku jest ten, który stworzony został z myślą o winie białym. W naszym sklepie znajduje się bogaty wybór win różowych w butelkach o różnych pojemnościach. Wszystkie wysokiej jakości, zachęcają obiecującymi doznaniami smakowymi i atrakcyjną ceną. Zapraszamy do wyboru trunków o cudownie owocowych nutach!