Strona główna / Wino / Wino Różowe

Wino Różowe

Wino różowe – proces jego powstawania

Nazwa wina różowego ma ścisły związek z kolorem trunku. Do jego produkcji potrzebne są ciemne winogrona, z którego produkowane jest również wino czerwone. Kluczową rolę odgrywają tutaj skórki winogron, posiadające barwnik, który w trakcie maceracji stopniowo się uwalnia i barwi sok. Chcąc uzyskać wino różowe proces maceracji musi zostać przerwany już po kilku godzinach. W innym razie, gdyby sok pozostawał w kontakcie ze skórkami przez kilka tygodni, wówczas powstałoby wino czerwone.

Na intensywność koloru wpływ ma też rodzaj szczepu winogron oraz technologia produkcji. Degustując wina różowe różnych marek, można się spotkać z kolorem od odcieni delikatnej pomarańczy, przez łosoś, aż po purpurę. Smak wina podobnie jak kolor uzależniony jest od długości maceracji. Im krótsza, tym nuty są subtelniejsze. Regionem, który słynie z tego, że są tam produkowane różowe wina, jest francuska Prowansja. Łagodny śródziemnomorski klimat sprzyja bowiem uprawie szczepów winogron, takich jak Cabernet-Sauvignon, Syrah, Grenache czy Carignan. Okres dojrzewania dobrego wina różowego jest krótki, bo wynosi zaledwie około sześciu – ośmiu tygodni.

Dobre wino różowe – do czego pasuje?

Wino różowe jest delikatne i orzeźwiające co sprawia, że świetnie smakuje w upalne dni. Można się nim raczyć na pikniku lub rodzinnym grillu. Polecamy sięganie po butelki tego trunku również w chłodne pory roku, bo smakuje on wybornie, a owocowe aromaty sprawiają, że nawet szare, jesienne dni przestają być takie przytłaczające. Jest to zasługą tego, że po nalaniu wina do kieliszka zmysły powonienia rozkoszują się między innymi zapachem letnich truskawek, malin i poziomek.

Jeżeli chodzi o kwestię tego, do czego można podawać dobre wino różowe, to z pewnością będzie ono doskonale komponowało się z lekkimi sałatki, makaronami, owocami morza czy zapiekankami. Wiele zależy od wyboru konkretnego rodzaju wina różowego. Sięgając po wino różowe półwytrawne lub wytrawne, dobrze jest je połączyć z drobiem, smażonymi rybami czy spaghetti, co podkreśli smak tych dań. Natomiast wino różowe półsłodkie, podobnie jak słodkie wino różowe powinno się podawać z deserami oraz owocami. Przy czym im słodsza wersja, tym bogatsza jest w cukier resztkowy, a tym samym wino jest bardziej kaloryczne. Organizując uroczysty obiad lub kolację, dobre wino różowe można podać jako aperitif.

Aby wino różowe było pełne aromatu i zachwycało nieziemskim smakiem, bardzo istotna jest temperatura, w której jest podawane. Za optymalną uznaje się tę, która wynosi między dziesięć a dwanaście stopni Celsjusza. I dotyczy to zarówno win różowych wytrawnych, półwytrawnych, jak i słodkich. Kieliszkiem odpowiednim do podawania tego trunku jest ten, który stworzony został z myślą o winie białym. W naszym sklepie znajduje się bogaty wybór win różowych w butelkach o różnych pojemnościach. Wszystkie wysokiej jakości, zachęcają obiecującymi doznaniami smakowymi i atrakcyjną ceną. Zapraszamy do wyboru trunków o cudownie owocowych nutach!