Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto to słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
Jest 14 produktów.
Słodkie wino aromatyzowane z nutami poziomki o intensywnym, rubinowym kolorze. Bardzo charakterystyczny smak czerwonych owoców. Delikatnie musujące.
To słodkie wino prosto z Włoch, przez 12 miesięcy leżakowało w dębowych beczkach, dzięki czemu wyczujemy w nim aromaty czerwonych owoców, czekolady czy przypraw.
Ciemna, bursztynowa barwa skrywa w sobie smak pełen słodyczy. Delikatnie wręcz gęste wino skrywa aromaty oraz smak suszonych owoców w towarzystwie nut miodu czy dżemu owocowego. Idealne wino do deserów.
Ciemnoczerwona barwa skrywa słodki smak owoców oraz rodzynek. W aromacie uraczy nas posmakiem słodyczy oraz wybitną złożonością. Idealne do słodkich deserów.
Jasna, lekko złota barwa skrywa bukiet złożony z aromatów owoców oraz orzechów. Smak to połączenie wytrawności oraz lekkiej kwasowości.
Ramos Pinto Porto Ruby to czerwone, słodkie, wzmacniane wino typu Porto, wyprodukowane z odmian Tinta Barroca oraz Touriga Franca, uprawianych w regionie Douro. Charakteryzuje się intensywnymi aromatami owocowymi, przede wszystkim wiśni, jeżyn, śliwek i malin, z nutą cynamonu. Posiada długie i zwięzłe zakończenie.
Kolor typowy dla Tawny. Wino obfituje w nuty świeżych owoców, takich jak wiśnie i jeżyny. Aromaty suszonych owoców, śliwek i orzechów włoskich są wynikiem ponad sześcioletniego dojrzewania w dębowej beczce. W smaku jest eleganckie i harmonijne.
Słodkie, czerwone i musujące! Brachetto d'Acqui to musujące wino stron, wykonane z rodzimych winogron Piemontu, z obszaru Acqui.
Hiszpańskie, słodkie, czerwone wino. Intensywny, ciemny kolor skrywa w sobie aromaty suszonych owoców, ligi oraz tostów. W smaku nienachalna słodycz w towarzystwie płatków czekoladowych, eukaliptusa i bergamoty.
To słodkie, czerwone wino dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach. Znakomite do orzechowych deserów.
Ciepły klimat Roztocza, idealnie łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Winiarnia Zamojska czerpie z tego bogactwa natury oraz z najlepszych tradycji polskiego winiarstwa. Wino z czarnej porzeczki, czerwone, słodkie. Intensywna, charakterystyczna barwa. Głęboki smak i aromat czarnej porzeczki. Esencjonalne wino z czarnej porzeczki, wysokiej klasy.
Słodkie, czerwone wino musujące z Włoch.
Niespotykanym jest trafić na zielonogórskie wino wykonane z ciemnych gron o tak rozkosznym aromacie. Czerwone, słodkie wykonane ze szczepu Reberger. Charakteryzuje się śliwkowym aromatem, połączonym ze smakiem dzikich owoców oraz czekolady. Lekko pikantny z dębową nutą.
Wino czerwone słodkie
Wino czerwone słodkie
Smakuje ono dojrzałymi czerwonymi owocami. Dobre wino czerwone słodkie charakteryzują się wysokim stężeniem cukru resztkowego, dlatego jest delikatne, lekkie, a w jego smaku trudno doszukać się kwasowości. Łyk słodkiego wina pozostawia na podniebieniu aromatyczny, owocowy posmak. Z tego też powodu jest świetnym wyborem dla osoby, która nie pija win często lub chce rozpocząć przygodę z ich kosztowaniem. Czerwone wino słodkie jest też idealnym prezentem na różne okazje. Wino słodkie czerwone pasuje zarówno do eleganckiej kolacji, jak i niezobowiązującego spotkania w gronie przyjaciół.
Jak powstaje czerwone wino słodkie?
Wbrew pozorom produkcja czerwonego słodkiego wina jest prawdziwą sztuką, która wymaga wprawy i specjalnych umiejętności. Podczas produkcji należy umiejętnie zatrzymać proces fermentacji i pozostawić część cukru w moszczu. Oczywiście, możemy spotkać się ze słodkimi winami, które powstały poprzez dosłodzenie win wytrawnych, jednak prawdziwe wino czerwone słodkie powstaje tylko z winogron.
Wino czerwone słodkie – do jakich potraw pasuje idealnie?
Kieliszek czerwonego słodkiego wina idealnie współgra z owocami morza. Czerwone wino słodkie smakuje też wyśmienicie ze słonymi przekąskami i serami. Jest też doskonałą propozycją na popołudniowy aperitif. Słodkie wina smakują jednak najlepiej w połączeniu z deserami. Wino czerwone słodkie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, czekolad i lodów.
Wino słodkie czerwone – jak prawidłowo podawać?
Aby wino słodkie czerwone odsłoniło pełnię swojego smaku, konieczne jest schłodzenie go do odpowiedniej temperatury. Przyjęło się, że w przypadku czerwonych win najlepsza temperatura wynosi od 10 do około 14 stopni Celsjusza, jednak wina słodkie można schłodzić nawet do od 6 do 9 stopni Celsjusza. Kieliszek, w którym podawane jest wino słodkie czerwone, powinien posiadać szerszą czaszę, jednak nie tak szeroką, jak w przypadku win wytrawnych. Podawanie słodkiego czerwonego wina w węższym kieliszku o długiej nóżce pozwoli zatrzymać pożądaną niską temperaturę trunku na dłużej.