Wino pochodzące z lubińskiej winnicy Hiki, położonej w okolicach Zielonej Góry. Wino z odmiany Solaris. W ustach dobrze zbudowane i oleiste, zbalansowane soczystą kwasowością. W nosie słodkie aromaty gruszki, brzoskwini, grejpfruta, z przyjemną nutą miodu. Bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, podkreśli również smak słodkich deserów.
Jest 7 produktów.
Wino pochodzące z lubińskiej winnicy Hiki, położonej w okolicach Zielonej Góry. Leżakowane w beczce. Owocowy aromat o wiśniowo-jagodowej nucie i aksamitny smak, w którym dominują akcenty dojrzałej wiśni. sprawdzi się jako dodatek do niezbyt tłustych dań mięsnych, makaronów, czy grillowanych warzyw
Intensywny i złożony bukiet. W ustach wyczujemy aromatu owoców cytrusowych, jabłka czy moreli. Głębię wina równoważy jego wysoka kwasowość. Idealnie komponuje się z owocami morza, rybami czy drobiem.
Wino z wyraźnie wyczuwalnymi taninami, idealnie pasuje do dań mięsnych np steków.
Owocowe aromaty, oraz aksamitny smak, połączone z faktem iż wino leżakowało w beczce tworzą wyjątkowe połączenie. Idealny dodatek do dań mięsnych lub makaronów.
Wino pochodzące z winnicy Hiki, położonej w okolicach Bytomia Odrzańskiego. Wino z odmiany Gewurztraminer. W nosie wino prezentuje pełną paletę aromatów egzotycznych. W ustach uderzą słodyczą, z wyczuwalnymi aromatami liczi, kwiatu bzu oraz miodu. Doskonały do deserów.
Wino leżakowane w beczce. Głębokie w ustach, owocowe z aksamitnymi taninami i delikatnie wyczuwalną wanilią. Aromat bogaty w owoce takie jak jeżyny, maliny czy wiśnie. Perfekcyjne do mięs, szczególnie czerwonych.
Winnica Hiki
Winnica Hiki – z tradycjami Dolnego Śląska
Nieopodal małego, lecz wyjątkowo malowniczego Bytomia Odrzańskiego w 2006 roku powstała Winnica Hiki. Inspiracją do jej założenia było pragnienie odnowienie lokalnej tradycji winiarskiej; Bytom Odrzański był bowiem jednym z głównych ośrodków uprawy winorośli i produkcji wina w regionie Dolnego Śląska między XVII a XIX wiekiem. Zamiłowanie właściciela, Władysława Hiki, do winnej latorośli przyniosło rezultaty – od lat możemy smakować w szlachetnym smaku win z pogranicza Dolnego Śląska i krainy lubuskiej.
Winnica Hiki stawia na naturalną produkcję. Uprawy są prowadzone zgodnie z zasadami tradycji winiarskiej po to, aby w czasie produkcji wydobyć pełnię naturalnego smaku winogron. Na powierzchni około 1,5 hektara uprawia się przede wszystkim szlachetne odmiany winorośli (tak zwane Vitis vinifera); wśród nich czerwonego cabernet, zweigelt czy pinot noir, a także odmiany białe – gewurztraminer i riesling.
Wybieramy najciekawsze wina Hiki – nasza oferta
W asortymencie naszego sklepu mamy do zaproponowania kilka rodzajów wina z Winnicy Hiki; wszystkie wyprodukowane przy użyciu tradycyjnych metod, będące owocem ciężkiej pracy i cierpliwości.
Na początek proponujemy Rieslinga – chyba najpopularniejsze wino z tej winnicy. Cechuje się głębokim, lecz lekko kwasowym posmakiem; wyczujemy w nim nuty świeżych jabłek, moreli oraz cytrusów. Ten złożony i niezwykle przyjemny dla podniebienia bukiet smaków i aromatów będzie, naszym zdaniem, świetnym towarzyszem dla potraw z drobiu, ryb oraz owoców morza. Kolejnym klasykiem jest wino Pinot Noir, cierpliwie leżakujące w beczce. Oczarować może jego głęboki smak – intensywnie owocowy, z wyczuwalną nutą wanilii oraz aksamitnymi taninami. Pinot Noir pochwali się bogatym aromatem wiśni, malin oraz leśnych jeżyn. Owocowe nuty są świetnym kontrapunktem dla mięsnych potraw; szczególnie dań z mięsa czerwonego.
Dobrym trunkiem do mięsa może być także Cabernet z Winnicy Hiki. Charakteryzują go niepowtarzalne, mocno wyczuwalne taniny. W nosie wyczujemy aromaty czarnych porzeczek i przypraw, w szczególności wanilii. W smaku również odnajdziemy delikatne nuty czarnych, leśnych owoców.
Ciekawym wyborem na pewno okaże się białe wino Sofia, produkowane z odmiany winogron solaris. Należy do win o wyrazistym smaku, zaakcentowane jest soczystą kwasowością. Wyczujemy w nim aromaty jabłek, cytryn i brzoskwiń z subtelną, miodową nutą. Podobne nuty utrzymują się także w smaku, wzbogacone kwiatami dobrze balansują kwasowość wina. Sofia świetnie komponuje się z owocami morza oraz lekkimi, słodkimi deserami.
Bardzo charakterystycznym dla Winnicy Hiki winem jest HiqusCuvée, powstały z połączenia najlepszych winogron ze szczepów acolon i dornfelder. Charakteru nadaje mu fakt, że jest to wino leżakujące w beczce. Pozwala się zachwycić głębokim, dębowym aromatem połączonym z czarną porzeczką; w smaku odnajdziemy wędzoną śliwkę, borówkę oraz porzeczkę o aksamitnym wykończeniu. Takie wino polecamy przede wszystkim do dań obiadowych; mięs oraz makaronów.