Starzenie w amerykańskim dębie nadaje tej tequili warstwy półsłodkiej wanilii, owoców i przypraw, zachowując klasyczny, ziemisty smak agawy i prowadząc do dymnego wykończenia. Wyprodukowana w 100% z niebieskiej agawy.
Jest 55 produktów.
Tequila wyprodukowana w stanie Jalisco w Meksyku, z niebieskiej agawy, aby uzyskać gładki smak tequili najwyższej jakości. Idealna do Margarity lub klasycznie z solą i cytryną.
Tequila powstała w 100% z destylatów z błękitnej agawy jak na prawdziwa tequile przystało. Jest owocem współpracy producenta ze światowej klasy barmanami, dzięki czemu idealnie nadaje się do koktajli.
W tym przypadku destylarnia Wolf & Oak wychodzi na przeciw miłośnikom tequili. Sprowadzona prosto z Meksyku błękitna agawa została poddana fermentacji a następnie przedestylowana. Delikatna i aromatyczna.
Kształt eleganckiej butelki, w której znajduje się tequila, inspirowane są świętem zmarłych, które odbywa się w Ameryce środkowej. Uznawana za jedną z najlepszych białych Tequili na świecie.
Złota tequila, która powstała w stanie, który słynie z największej produkcji tego alkoholu w całym Meksyku. Destylarnia miała w zamyśle stworzyć tequile pełną aromatów, a dodając do niej karmel jeszcze bardziej ją złagodzić, co sprawia, że jest przyjemna w piciu.
Produkowana w Jalisco w Meksyku, z agawy najwyższej jakości, aby nadać jej idealnej gładkości i jakości. Idealnie nadaje się do klasycznej Margarity.
Klasyczna biała tequila pochodząca z Meksyku jak na prawdziwą tequile przystało, idealnie pasuje w połączeniu z cytryną oraz solą.
Tequila Olmeca Altos Reposado to wyjątkowo łagodna tequila wyprodukowana w 100% z błękitnej agawy. Powstaje w samym sercu Meksyku, w regionie Los Altos, który słynie z doskonalej gleby i idealnego klimatu dla uprawy błękitnej agawy.
Tequila Olmeca Gold jest produkowana z błękitnych agaw w regionie Jalisco w sercu Meksyku.
Tequila Olmeca Blanco jest produkowana z błękitnych agaw w regionie Jalisco w sercu Meksyku.
Jest to tequila w jej najdzikszym, najbardziej naturalnym stanie, krystalicznie czysta i nie starzona, co pozwala jej smakowi pochodzącemu w 100% z agawy przejąć inicjatywę.
Meksykańska trunek powstały z fermentowanego soku z agawy, wyprodukowany został dla belgijskiej firmy Sodiko. Jego przydomek "gold" oraz złotawy kolor świadczą o tym, iż alkohol leżakował w beczkach. Wyczuć możemy nuty karmelu z drzewnym posmakiem.
Alkohol wyprodukowany jest z niebieskiej agawy. Kraj pochodzenia - Meksyk, jednak butelkowana jest na terenie Belgii, co zmniejsza koszty, obniżając cenę, lecz nie odbierając trunkowi prestiżu. Wyważony, pieprzno-ziołowy smak zamknięty został w przejrzystej butelce.
Alkohol wyprodukowany z esencji niebieskiej agawy. Powstał w mieście - Tequila i jest produktem najwyższej jakości.
Tequila o złocistym kolorze, co sugeruje sama nazwa. W smaku wyczujemy aromaty pieczonej agawy, papryki z nutą wanilii i ziołowym finiszem. Można spożywać ją solo, na lodzie lub podawać jako dodatek w drinkach.
Tequila ta powstała z połączenia Agawy oraz Nierafinowanej Meksykańskiej Trzciny Cukrowej Polincillo. W smaku i aromacie mocno wyczuwalna gotowana agawa oraz słodycz z trzciny.
Tequila pochodząca z Meksyku, wyprodukowana w 100% z niebieskiej agawy, która uprawiana była na żyznej i bogatej w minerały ziemi. W kolorze przejrzysta, ze srebrnymi refleksami. Wyczujemy w niej dojrzałe cytrusy, aromatyczne zioła oraz odrobine pieczonej agawy.
Tequila "Agavita" Blanco oferuje lekki i świeży smak, charakterystyczny dla całej linii "Agavita", i jest wytwarzana z co najmniej 51% soku z agawy niebieskiej odmiany Weber, co zapewnia wysoką jakość napoju premium. Proces zaczyna się od plantacji agawy, która może być zbierana dopiero po 8-10 latach od zasadzenia. Produkcja polega na zmiękczeniu rdzenia agawy w ciepłej piecu kamiennym przez 2-3 dni, zanim sok zostanie wyciśnięty. Uzyskany sok jest następnie mieszany z wodą i drożdżami, tworząc bazę moszczu.
El Tequileno Platinum jest wykonane w 100% z agawy uprawianej na własnych plantacjach w Highlands w Jalisco i dojrzewa w amerykańskich beczkach dębowych przez co najmniej 14 dni. Można go pić czystego lub w koktajlu, a jego aromaty obejmują słodką gotowaną agawę, czarny pieprz, anyż i nuty ziołowe, które wypełniają nos i odbijają się na podniebieniu.
Nazwa "Gusano Rojo," co oznacza "Czerwony Robak," pochodzi od robaka, który znajduje się w roślinie agawy. Robak ten często uważany jest za delikates i przypisuje mu się właściwości afrodyzjakalne. Legenda związana z Mezcal Gusano Rojo sięga lat 40. XX wieku, kiedy Jacobo Lozano Páez, pracownik zakładu butelkującego, wpadł na pomysł umieszczenia robaka w butelce. Ta innowacyjna praktyka pomogła ustanowić Mezcal Gusano Rojo jako jednego z pierwszych mezcali z robakiem, na długo przed tym, jak otrzymał swoją obecną nazwę.
Tequila Lunazul Anejo dojrzewa w beczkach po Bourbonie przez okres od roku do półtora, to właśnie tej procedurze zawdzięcza swój niesamowity brązowy kolor i nienaganny smak.
La Reina Raicilla jest wytwarzana z agawy Maximiliana z Rancho Nuevo w Atenguillo, Jalisco. Produkowana jest przez Maestro Julio Topete Becerra, który gotuje agawę w stojącym piecu Adobe, zaciera ją ręcznie drewnianymi młotkami, fermentuje w 200-litrowych kadziach z białego dębu i dwukrotnie destyluje Raicillę w garnkach ze stali nierdzewnej.
Piękne wzory na butelce, w której znajduje się tequila, inspirowane są świętem zmarłych, które odbywa się w Ameryce środkowej. Zwycięzca konkursu Spirits of Mexico w swojej kategorii.
Tequila
Tequila – z czego się ją produkuje?
Wiele osób sądzi, że tequila powstaje z kaktusów, które rosną w Meksyku. Błąd! Oryginalna tequila wytwarzana jest z dojrzałej agawy, a dokładniej ze sfermentowanego soku z niebieskiej agawy. Roślina występuje na meksykańskich pustyniach, a najwięcej jej okazów spotkać można w prowincji Jalisco, gdzie co ciekawe znajduje się nawet miasto Tequila.
Produkcja tequili rozpoczyna się od ugotowania wskazanej rośliny. Rozmiękczona, a następnie poszatkowana agawa, łączona jest z drożdżami, które umożliwiają proces jej fermentacji. W ten sposób powstaje napój, w którym zawartość alkoholu wynosi od 5 do 7%. Trunek poddaje się podwójnej destylacji, w trakcie której uzyskuje on moc na poziomie 55% alkoholu. Oczyszczony z osadu, czasem wymieszany z wodą finalnie osiąga 40% alkoholu. W trakcie kolejnego etapu produkcji napój dojrzewa w dębowych beczkach albo kadziach. Przed butelkowaniem, tequila wzmacniana jest barwnikami, a niekiedy substancjami poprawiającymi jej smak.
Kolor większości tego typu trunków przypomina barwę whiskey, lecz prawdziwa tequila smakuje zupełnie inaczej. Jej smak określić można jako dość ostry i wyrazisty. I choć o aromacie tequili decyduje sporo różnych czynników, między innymi sposób jej leżakowania, większość osób wyczuwa intensywny aromat agawy i przypraw takich, jak eukaliptus, trawa cytrynowa czy mentol. W niektórych dominują aromaty wanilii czy karmelu. Szczególnie gdy mowa o tequili mixto, która jest połączeniem kilku soków z agawy oraz innych składników.
Meksykańska wódka – tequila i jej zła sława
Krążą legendy o tym, że wypicie tequili powoduje ogromnego kaca! Czy meksykański alkohol rzeczywiście przysparza pijących o niewyobrażalny ból głowy? Prawda jest taka, że tequila sama w sobie nie jest niczemu winna. Na każdego działa inaczej, podobnie jak wszystkie inne alkohole. Jej zła sława bierze się raczej stąd, że najczęściej raczą się nią osoby nastawione na zabawę do białego rana. Nie znając umiaru i pijąc tequile wyłącznie w czystej postaci – trzeba liczyć się z przykrymi konsekwencjami na następny dzień.
A przecież wystarczy do konsumpcji alkoholu podejść z rozsądkiem. Ciekawą propozycją jest na przykład Tequila Sunrise, czyli aromatyczny i orzeźwiający drink z meksykańskiej tequili. Tradycyjny przepis prezentuje się następująco: woda sodowa, sok z limonki, likier z czarnych porzeczek oraz tequila meksykańska. Z kolei jego unowocześniona wersja wymienia następujące składniki: odrobina soku pomarańczowego, kostki lodu, tequila oraz grenadina, czyli syrop z granatu. Ozdobiony cytryną lub limonką drink, najlepiej prezentuje się w szklance typu long. Podaje się go, dopiero gdy składniki o większej gęstości opadną na samo dno.
Tequila w Polsce – wypróbuj nasze propozycje!
Alkohol tequila w Polsce ma wielu zagorzałych fanów. Szczególnie biała tequila, która według jej zwolenników posiada najczystszy smak i głęboki aromat agawy. My proponujemy KAH Bianco, czyli jedną z najlepszych białych tequili. Butelkowana w designerski sposób inspirowany świętem zmarłych zachwyca smakiem i prezencją.
Nie da się ukryć, że prawdziwym rarytasem jest jednak KAH Reposado, a więc oryginalna meksykańska wódka, która została zwycięzcą prestiżowego konkursu Spirits of Mexico. Brzeg kieliszka przetrzyj limonką i posyp solą, a do wnętrza nalej tequili. Uwierz, że tak przygotowane klasyczne shoty z najlepszą tequilą smakują wręcz wybornie!
Tequila – ceny najlepszej meksykańskiej wódki
Cena tequili nie jest wygórowana, jeśli wziąć pod uwagę, że jest to wyjątkowy alkohol zza oceanu… W eszampan.pl l znajdziesz meksykańskie trunki najwyższej jakości w cenach nieprzekraczających 250,00 zł
Świetnym przykładem jest wyjątkowa meksykańska wódka La Reina Raicilla. Wytwarzaną z agawy teguilę – producent, a dokładnie Maestro Julio Topete Becerra przygotowuje własnoręcznie. Najpierw gotuje agawę w piecu Adobe, a następnie zaciera ją ręcznie drewnianymi młotkami. Jego fermentowana w kadziach i dwukrotnie destylowana tequila, to kunsztownie wyrabiany, doskonały trunek.