Strona główna / Wino / Wino Białe / Wino białe słodkie

Wino białe słodkie

Najlepsze wino białe słodkie

Dzięki swojemu łagodnemu i orzeźwiającemu smakowi, jest częstym towarzyszem letnich spotkań. Wbrew pozorom produkcja słodkich win wymaga często więcej pracy i umiejętności niż produkcja ich wytrawnych i półwytrawnych wersji. Słodkie białe wino to też świetny pomysł na prezent, szczególnie dla osoby, która dopiero rozpoczyna swoje winne degustacje.

Jak smakuje słodkie białe wino?

Smak słodkiego białego wina w dużej mierze zależy od szczepu, z którego zostało stworzone. W tej kategorii występuje wiele rodzajów wina, które charakteryzują się cytrusowymi bądź kwiatowym bukietem smakowym. Muscat to jedno z najpopularniejszych słodkich białych win. Powstaje ze znanego szczepu i wyróżnia się jednocześnie lekkim, jak i wyrazistym smakiem owoców cytrusowych oraz aromatem białych kwiatów. Sauvignon blanc, natomiast, może występować w klasycznej, wytrawnej wersji oraz w swoim słodkim odpowiedniku. To idealne słodkie białe wino deserowe.

Jak i do czego podawać wino białe słodkie?

Nie od dziś wiadomo, że dobre wino jest idealnym kompanem smacznego posiłku. Wino białe słodkie w towarzystwie świeżych owoców, serów oraz warzyw uwalnia cały swój potencjał smakowy. Dobre białe wino słodkie powinno być schłodzone do temperatury od 7 do 10 stopni Celsjusza. Niektóre rodzaje słodkich białych win smakują lepiej schłodzone nawet do 6 stopni Celsjusza. Przyjęło się, że wino białe słodkie powinno być serwowane w zwężającym się ku górze kieliszku w kształcie tulipana. Dobre wino białe słodkie świetnie kontrastuje ze słonym smakiem przekąsek. Warto spróbować połączyć je także z owocami morza.

Wino białe słodkie – jak wygląda proces produkcji?

obre wino białe słodkie produkowane jest bez użycia dodatkowego cukru, a poprzez odpowiednie i umiejętne przerwanie fermentacji winogron. Wino słodkie może powstać również poprzez dosłodzenie wina wytrawnego, jednak to ten pierwszy sposób jest przypisany produkcji najwyższej jakości win słodkich. Proces produkcji białego wina słodkiego wymaga więc dużo więcej czasu i umiejętności. Udaje się on prawdziwym znawcom i mistrzom sztuki winiarskiej.