Wino o niskiej zawartości alkoholu. Delikatnie słomkowa barwa. W smaku słodkie i mocno poziomkowe. Przyjemnie orzeźwiające w upalne dni. Idealnie komponuje się z owocami i deserami.
Jest 58 produktów.
Delikatne i słodkie Moscato. Jedna z najpopularniejszych odmian winogron we Włoszech. Żółta barwa ze złotymi refleksami.
Słodkie, białe wino stworzone w Walencji, wyprodukowane z typowego dla słodkich win szczepu Muskat. W smaku świeże, kwiatowo-owocowe delikatnym słodkim posmaku. Idealne do deserów.
Jasno słomkowa skrywa owocowo-kwiatowe aromaty z przyjemnym finiszem.
Moscato to jeden z najstarszych szczepów, z których produkuje się wino. Jego charakter stworzony jest do win słodkich. Nie inaczej jest w przypadku tego wino, które pochodzi z Izraelu. Aromat oraz smak pełen nut owocowych.
Asti to jeden z symboli włoskich win musujących o bardzo intensywnym, owocowym aromacie. Przyjemna świeżość i naturalna słodycz. Idealny towarzysz deserów i ciast.
Tokaj to tradycyjne wino pochodzące z Węgier, w domyśle słodkie, deserowe. Nie inaczej jest w tym przypadku. Wino to oferuje nam aromaty oraz smak pełen owoców z dominacja brzoskwiń, cytrusów a nawet wanilii.
Hiszpańskie wino, stworzone ze szczepów palomino oraz Pedro Ximenez. Dojrzewa ono 8 lat, dzięki czemu uzyskuje wyjątkowy aromat drewna, wanilii a nawet rodzynek.
Solaris Nobilis jest to białe wino, charakteryzujące się dość mocnym słodkim smakiem. Ma złocisto słomkową barwę. Grona selekcjonowane są ręcznie. Co ciekawe zbierana są dopiero w momencie gdy pokryje je szlachetna pleśń, proces suszenia zachodzi na matach, następnie poddawane są maceracji, dzięki której wino stanie się intensywniejsze. Sposób fermentacji - dzikie drożdże.
Wino białe, słodkie. Wyprodukowane z gron rodzaju Moscato, które charakteryzują się świeżym aromatem kwiatowo-owocowy, przełamanym nuta miodu. Lekka, zbalansowana kwasowość.
Wino gronowe, słodkie w skład którego wchodzą dwa rodzaje szczepów: Rotter Riesling oraz Frontiera Gris. W kolorze ciemno złote, co świadczy o jego intensywności w smaku. Wyczujemy w nim suszone winogrona, nutę orzechów oraz korzenne aromaty. Łagodne, zbalansowane, pełne aksamitnej struktury.
Wino zostało stworzone z trzech odmian gron tj. Chardonnay, Solaris, Muscaris - są to jedne z najbardziej aromatycznych w smaku szczepów. Późny zbiór przyczynił się do tego, iż owoce pokryły się szlachetną pleśnią, przez co naturalna słodycz została zintensyfikowana. Zawartość cukru w winie wynosi 110g/l. W smaku wyczujemy aromaty miodu, daktyli, suszonych winogron, odrobinę ziół. Proces dojrzewania alkoholu odbywał się w kadziach nierdzewnych i trwał 12 miesięcy.
Pochodzące prosto ze słonecznej Hiszpanii, słodkie wino. Złocista barwa z zielonkawym refleksem oraz aromat rodzynek stanowią główne cechy tego wina. Doskonale sprawdza się jako aperitif lub do podawania z deserami.
Pochodzące z malowniczej doliny rzeki Duero, to wzmacniane wino jest wytwarzane z wykwintnych winogron Moscatel Galego, znanych ze swoich aromatycznych i słodkich cech. Proces produkcji wina obejmuje charakterystyczną metodę wzmacniania, która zatrzymuje fermentację poprzez dodanie brandy, zachowując naturalne cukry.
Po 18 miesiącach dojrzewania w dębowych kadziach, ten Moscatel ujawnia zachęcającą słodycz w towarzystwie urzekających aromatów miodu, skórki pomarańczowej i przepysznych przetworów owocowych. Dzięki bogatej historii i wyjątkowemu profilowi smakowemu, Moscatel jest ceniony za swoją wszechstronność, co czyni go doskonałym wyborem zarówno do delikatnego popijania samego w sobie, jak i do zachwycającego łączenia z deserami.
Białe wino stworzone z coraz bardziej cenionej w Polsce odmiany Souvignier Gris, która zyskuje na popularności dzięki swojemu ogromnemu potencjałowi. W tej słodkiej wersji zachwyca soczystymi nutami owoców cytrusowych, wzbogaconymi o delikatne akcenty miodowe, osadzonymi na kremowej strukturze. Całość wieńczy długi, owocowy finisz. Doskonałe w towarzystwie deserów.
Wyjątkowe wino deserowe, które urzeka bogactwem smaku. Leżakowane przez 24 miesiące w dębowych beczkach, zachwyca bursztynową barwą i głębią aromatów. To doskonały wybór na każdą okazję, oferujący subtelne nuty, które oczarują nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Musujące wino o wyrazistej osobowości i świetlistym, kwiatowym bukiecie, uzyskanym z aromatycznych białych winogron.
Charakteryzuje się intensywnym, przyjemnym smakiem, zawsze harmonijnym i zrównoważonym. Doskonale komponuje się z deserami, zachowując elegancję i świeżość, bez nadmiernej słodyczy czy przesadnej ciężkości.
Seifried Sweet Agnes Riesling to słodkie białe wino z Nowej Zelandii, które oczarowuje intensywnymi aromatami kandyzowanej skórki cytrusowej, świeżo ściętych wiosennych kwiatów oraz letnich owoców pestkowych. Na podniebieniu jest bujne, żywe i bogate w smaki miodu, moreli, brzoskwiń, kandyzowanego mango i sorbetu. Charakteryzuje się doskonałym balansowaniem delikatnej naturalnej kwasowości oraz soczystym, słodkim smakiem, który kończy się wyjątkowo długim wykończeniem.
Świetnie współgra z serami miękkimi, musem czekoladowym i pasztetami. Wyprodukowane przez Seifried w regionie Nelson, wino ma 10,5% alkoholu i powinno być serwowane w temperaturze 10°C. Posiada pojemność 375 ml, co czyni je idealnym wyborem do niewielkiej degustacji.
100% Moscato z włoskiego Piemontu. W smaku słodkie i trwałe, świetne do ciast biszkoptowych z owocami.
W barwie złoty karmel. W nosie złote rodzynki, suszone morele, brązowy cukier i banan. Na podniebieniu żółta śliwka, brzoskwinia, rodzynki, karmel.
Świetlisty, bursztynowy kolor z pomarańczowymi refleksami. Harmonijny aromat z nutami gorzkiej pomarańczy, grillowanych orzechów laskowych, piernika i karmelu. 50% białego Grenache, 30% Macabeu, 20% szarego Grenache.
95% Sauvignon z niewielką ilością aromatycznych białych winogron. W kieliszku złoto-żółty kolor. Intensywne aromaty owoców tropikalnych, rodzynek, miodu i słodkich śliwek. Na podniebieniu dobrze zbalansowane. Dobry związek między słodyczą a kwasowością. Długi i elegancki finisz.
95% Sauvignon z niewielką ilością aromatycznych białych winogron. W kieliszku złoto-żółty kolor. Intensywne aromaty owoców tropikalnych, rodzynek, miodu i słodkich śliwek. Na podniebieniu dobrze zbalansowane. Dobry związek między słodyczą a kwasowością. Długi i elegancki finisz.
Podczas tureckiej okupacji w Erdobenye żyła niezwykła dziewczyna, która była nie tylko piękna, ale i bardzo odważna. Tej legendarnej postaci dedykowane jest to wspaniałe, słodkie wino, będące kompozycją gron typowych dla winnic tokajskich. Ukazuje świeży charakter szczepu Furmint (60%), znakomity zapach Sargamuskotaly (15%) i łagodną kremową naturę Koverszolo (25%). Dojrzewa 3 miesiące w dębowych beczkach.
Wino białe słodkie
Najlepsze wino białe słodkie
Dzięki swojemu łagodnemu i orzeźwiającemu smakowi, jest częstym towarzyszem letnich spotkań. Wbrew pozorom produkcja słodkich win wymaga często więcej pracy i umiejętności niż produkcja ich wytrawnych i półwytrawnych wersji. Słodkie białe wino to też świetny pomysł na prezent, szczególnie dla osoby, która dopiero rozpoczyna swoje winne degustacje.
Jak smakuje słodkie białe wino?
Smak słodkiego białego wina w dużej mierze zależy od szczepu, z którego zostało stworzone. W tej kategorii występuje wiele rodzajów wina, które charakteryzują się cytrusowymi bądź kwiatowym bukietem smakowym. Muscat to jedno z najpopularniejszych słodkich białych win. Powstaje ze znanego szczepu i wyróżnia się jednocześnie lekkim, jak i wyrazistym smakiem owoców cytrusowych oraz aromatem białych kwiatów. Sauvignon blanc, natomiast, może występować w klasycznej, wytrawnej wersji oraz w swoim słodkim odpowiedniku. To idealne słodkie białe wino deserowe.
Jak i do czego podawać wino białe słodkie?
Nie od dziś wiadomo, że dobre wino jest idealnym kompanem smacznego posiłku. Wino białe słodkie w towarzystwie świeżych owoców, serów oraz warzyw uwalnia cały swój potencjał smakowy. Dobre białe wino słodkie powinno być schłodzone do temperatury od 7 do 10 stopni Celsjusza. Niektóre rodzaje słodkich białych win smakują lepiej schłodzone nawet do 6 stopni Celsjusza. Przyjęło się, że wino białe słodkie powinno być serwowane w zwężającym się ku górze kieliszku w kształcie tulipana. Dobre wino białe słodkie świetnie kontrastuje ze słonym smakiem przekąsek. Warto spróbować połączyć je także z owocami morza.
Wino białe słodkie – jak wygląda proces produkcji?
obre wino białe słodkie produkowane jest bez użycia dodatkowego cukru, a poprzez odpowiednie i umiejętne przerwanie fermentacji winogron. Wino słodkie może powstać również poprzez dosłodzenie wina wytrawnego, jednak to ten pierwszy sposób jest przypisany produkcji najwyższej jakości win słodkich. Proces produkcji białego wina słodkiego wymaga więc dużo więcej czasu i umiejętności. Udaje się on prawdziwym znawcom i mistrzom sztuki winiarskiej.