Wino musujące typu Cava, pochodzące z Hiszpanii. Półsłodkie, o aromacie świeżych, soczystych owoców połączonych z nutami chleba. Świeże i subtelne w smaku.
Jest 15 produktów.
Naturalne bąbelki skrywają aromaty owocowe. Świeże w ustach z subtelnym posmakiem. Idealny towarzysz dla owoców morza czy dań rybnych.
Wino musujące, stworzone metodą szampańska w gorącej Hiszpanii. W każdej butelce zasmakować możemy klasycznych dla tego kraju szczepów winogron. W tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z winem różowym.
Wino musujące, stworzone metodą szampańska w gorącej Hiszpanii. W każdej butelce zasmakować możemy klasycznych dla tego kraju szczepów winogron.
Delikatne, białe, wytrawne wino musujące. Nadaje się świetnie do ryb, skorupiaków oraz jako aperitif.
Hiszpańskie, wytrawne wino białe. Eleganckie bąbelki, ładnie zaznaczona kwasowość i świeży, długi posmak.
Hiszpańskie wino musujące, wytrawne. Tworzona tradycyjnymi metodami charakteryzuje się łagodnymi aromatami i przyjemnym smakiem, z długim finiszem w towarzystwie naturalnych bąbelków.
Hiszpańskie, półwytrawne wino białe. Idealne jako aperitif, a także do lekkich dań z ryb i owoców morza.
Hiszpańska cava, tworzona metodą tradycyjna, co oznacza, że jej bąbelki powstają bezpośrednio w butelce. Pedregosa dojrzewa niemal 45 miesięcy, jednocześnie zachowując swoją delikatność.
Cava to hiszpańskie wino musujące, wykonane metodą tradycyjna z tamtejszych szczepów. Codorniu to cava, w której wyczujemy aromaty świeżych cytrusów oraz jabłek w akompaniamencie gęstych bąbelków.
Cava Bach to wino musujące powstałe w metodzie tradycyjnej. Ma świeży i owocowy aromat, a do tego przyjemne bąblowanie.
Cava to hiszpańskie wino musujące, wykonane metodą tradycyjna z tamtejszych szczepów. Codorniu Clasico Brut to cava, w której wyczujemy aromaty świeżych cytrusów oraz jabłek w akompaniamencie gęstych bąbelków, powstaje z klasycznych dla tego stylu szczepów - Macabeo, Parellady i Xerello.
Cava to hiszpańskie wino musujące, wykonane metodą tradycyjna z tamtejszych szczepów. Codorniu Clasico Semi Sec to cava, w której wyczujemy aromaty świeżych cytrusów oraz jabłek w akompaniamencie gęstych bąbelków, powstaje z klasycznych dla tego stylu szczepów - Macabeo, Parellady i Xerello.
Smak Półwytrawny
Różowa, musująca Cava bez alkoholu. Lekkie nuty truskawek, porzeczek i rabarbaru. Świetna alternatywa dla alkoholowych odpowiedników.
Hiszpańskie wino musujące ze szczepu Xarello. Aromat cytrusów, jabłek i gruszek z subtelnymi akcentami drożdżowymi. Na podniebieniu świeże, o wyraźnej kwasowości, mineralnym charakterze i delikatnym drożdżowym finiszu.
Cava
Hiszpańskie wino musujące – słońce w butelce
Poszukiwania letniego słońca zapewne wielu zaczęłoby w Katalonii; na jej plażach i w uliczkach Barcelony przecież go nie brakuje. Jednak jasnozłoty blask możemy znaleźć także w każdej butelce dobrej cavy – musującego wina, kojarzonego właśnie z tym regionem Hiszpanii. Cava to doskonały rywal dla klasycznych szampanów czy włoskiego prosecco. Mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego cieszy swoją lekkością, orzeźwiającym charakterem (oraz, oczywiście, musującymi bąbelkami!) od dawna; idealnie bowiem pasuje do stylu życia Hiszpanów. Popularność zyskała jednak już na całym świecie, a powody, dla których tak się stało – warto poznać samemu. Oferta naszego sklepu z pewnością w tym Państwu pomoże!
Jak wygląda produkcja hiszpańskiej cavy?
Tak, jak w przypadku innych rodzajów wina musującego cava pozwala się odróżnić od innych trunków metodą produkcji. Przygotowywana jest według podobnych zasad, które przyświecają produkcji najsłynniejszych, francuskich szampanów; czyli według metody tradycyjnej. Na czym ona polega? Wyróżniającym ją elementem jest podwójna fermentacja – druga jej część to czas, w którym w winie „bazowym”, przy udziale drożdży i cukrów, wydziela się dwutlenek węgla. Właśnie on czyni wino musującym – i wytwarza wyczekiwane bąbelki. Co niezwykle ważne, druga fermentacja zachodzi już w butelce; wszystkie procesy są więc w pełni naturalne i gwarantują prawdziwie głęboki smak trunku. Również, podobnie jak francuskie wina musujące, cavę często przygotowuje się z winogron szczepu chardonnay.
A czym produkcja tego wina różni się od szampana? Najczęściej czasem dojrzewania – cava może leżakować znacznie krócej niż szampan. Ma to niemały wpływ na jej smak; skrócenie czasu leżakowania sprawia, że wino cechuje się lekkim, owocowym charakterem. Kupić możemy jednak i wino leżakujące przez lata – znane jako Cava Reserva.
Idealne wino cava – jak je podać?
Również i sposób podania cavy rządzi się swoimi regułami, o których warto pamiętać! Przede wszystkim – wino musi zostać schłodzone. I to nie w lodówce, czy poprzez dodanie kostek lodu; lecz przez umieszczenie w wiadrze z lodem. Niektórzy może stwierdzą, że to tylko tradycja, jednak to właśnie takie metody pozwalają wydobyć z wina to, co najlepsze. A nam – cieszyć się lekkością i orzeźwieniem.
Zastanówmy się także, do jakich potraw możemy podać poszczególne rodzaje cavy. Wytrawne i półwytrawne odmiany, czyli brut, doskonale łączą się z daniami obiadowymi; z kolei słodkie, seco, będą świetnym uzupełnieniem deserów.