Amerykańska mieszanka zbóż w skład której wchodziło 80% kukurydzy, 10% żyta i 10% słodu jęczmiennego. Po procesie filtracji przez węgiel drzewny, destylat przelano do dębowych beczek, gdzie następnie alkohol leżakował. Wyczujemy w nim lekko słodkawy, waniliowy smak z nutą dębiny i czerwonych, pestkowych owoców. Pojawić się też może tytoniowy aromat w połączeniu z goździkami i syropem klonowym.
Jest 32 produktów.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten charakteryzuję się idealnnym balansem między wytrawnymi nutami smakowymi takimi jak tytoń oraz słodkimi takimi jak karmel i jagody.
W aromacie tego alkoholu zabutelkowanego z mocą 50% wyczujemy nuty karmelowo-waniliowe oraz delikatne wiśnie. Niech nie zwiedzie was wysoka moc, gdyż w smaku jest łagodny z wyczuwalną wanilią.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Straight From The Barrel uznawany jest za jeden z najlepszych Bourbonów na świecie. Bourbon ten otrzymał oznaczenie numeru beczki, butelki, piętra składowania czy datę otwarcia beczki na butelce.
Nuty Karmelu, tytoniu i karmelu, w smaku delikatne i kremowe.
63,3% Alkoholu
Penny Packer Bourbon to 2-letnia whiskey, której pochodzenia dokładnie nie zdradzono. Najpewniej za jego produkcję odpowiedzialna jest destylarnia Heaven Hill, skąd trunek trafia do niemieckiego Borco Imports, w którym jest butelkowany. Etykieta jest swoistym ukłonem dla Ameryki, na co wskazują detale w postaci nazwy, nawiązania do flago oraz wizerunki Abrahama Lincolna. Bourbon oferuje nam delikatny, słodkawy posmak waniliowo-karmelowy, przełamany miętą, jabłkiem i odrobiną pieprzu. Pozostawia po sobie umiarkowany finisz, który podkreśla intensywne aromaty.
Maker's Mark Bourbon to delikatny Bourbon składający się głównie z kukurydzy. Leżakowana w beczce z Dziewiczego Amerykańskiego dębu.
W smaku delikatne i owocowe.
Jack Daniel's to marka w sama w sobie. Historia tej whisky sięga roku 1866 roku. Filtracja Jacka odbywa się przez 3-metrowy filtr wypełniony węglem z drzewa klonowego i trwa niemal 10 dni. Przez te wszystkie lata, Jack Daniels zdominował rynek jako przedstawiciel swojej dziedziny a jego logo rozpoznawalne jest na całym świecie.
Podwójnie destylowana oraz filtrowana w 3 metrowych kolumnach, w których nabierała drzewnego aromatu whisky. Trunek starzony przez 3 lata w dębowych beczkach. W smaku wyczujemy nuty kukurydzy, karmelu, syropu klonowego, a to wszystko przełamane nutą goryczki.
Whisky składa się z 13-letnich blendów, które dojrzewały między innymi w beczkach po sherry Oloroso, Rye Whiskey, rumie, a także tequili. Następnie połączono je, a proces finiszowanie odbywał się częściowo w beczkach po bourbonie. Wyczujemy aromaty wanilii, jabłka, odrobinę cynamonu oraz dębu. W smaku słodkie, budyniowe, pozostawiając po sobie średnio długi finisz, nasuwający na myśl smak cappuccino i białego pieprzu.
Jim Beam Extra Aged debiutuje z 43% zawartością alkoholu od 2016. W smaku wyjątkowo słodki, z waniliowo-dębową nutą. Wyczujemy goździki, anyż i prażoną kukurydzę. Długi i rozgrzewający finisz.
Każda partia Elijah Craig Small Batch charakteryzuje się wyraźnymi nutami ciepłych przypraw i delikatnym dymnym smakiem. To połączenie, które powinno być stałym punktem w kolekcji każdego miłośnika bourbonu.
Intensywny, ciemno-mahoniowy kolor uzupełniony jest przez aromat dębu, syropu klonowego, karmelu oraz nuty ciasta z jabłkami, cynamonu i pomarańczy. W pierwszym odczuciu smakowym dominują dąb i karmel, jednak po chwili następuje uderzenie charakterystycznej dla tej edycji słodyczy, które jest balansowane przez subtelne nuty świeżo mielonego pieprzu jamajskiego, nadając trunkowi wytrawny i korzenny charakter. Na finiszu wybija się delikatna nuta dojrzałych owoców czerwonych.
Whisky stworzona w 100% z żyta. Ma ona symboliczną moc "100 proof", która wynosi 50% alkoholi. Wyraźne aromaty przypraw, delikatny smak anyżu oraz wanilii. Długi finisz.
Wychodzący od lat na prowadzenie pod względem sprzedaży popularny bourbon, tym razem zamknięty w wersji miniaturowej. Powstał z zacieru o składzie kukurydzy - 75%, żyta - 13% oraz jęczmiennego słodu - 12%. starzony w beczkach przez 4 lata. W smaku wyczujemy karmel, kukurydzę, wiśnię, miód oraz prażone orzeszki.
Wyprodukowana z wykorzystaniem pierwszej, nowej receptury zbożowej destylarni od 150 lat. Ta whisky z pojedynczej beczki zawiera 70% żyta, 18% kukurydzy i 12% słodowanego jęczmienia. Jest to delikatnie pikantna whisky z owocową nutą moreli i pomarańczy.
Jack Daniel’s Legacy Edition 1 to limitowana edycja, która opatrzona jest etykietą nawiązującą do produktów marki sprzed 1904 roku. Jest to nic innego jak Jack Daniel No.7 z mocą zwiększoną do 43%. Wyrazistszy i bogatszy w smaku.
Jack Daniel’s Tennessee Travelers Sweet & Oaky to najnowsza whisky z Tennessee, stworzona z mieszanki żyta, jęczmienia i kukurydzy, butelkowana z imponującą mocą 53,5%.
Bold & Spicy to żywa i intensywna żytnia whiskey, której receptura opiera się na zacierze zawierającym 70% żyta, 18% kukurydzy i 12% słodowanego jęczmienia. Dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, zyskując wyrazisty charakter pełen pikantnych i korzennych akcentów.
Woodford Reserve to doskonały Bourbon stworzony w stanie Kentucky, USA. Idealny do picia saute oraz w koktajlach takich jak Old Fashioned. Połączenie trzech zbóż wykorzystanych do produkcji daję czysty i bogaty smak
Jack Daniel's Single Barell została stworzona żeby zaspokoić potrzeby największych koneserów tego stylu whisky. Stworzona z jednej beczki dojrzewa na najwyższym 7 piętrze destylarni Jack Daniel's. Każda butelka Jack Daniel's Single Barell zawiera informację o numerze beczki oraz datę rozlania partii.
Amerykański bourbon tworzony od 1987 roku. Wyraźnie wyczuwalne aromaty karmelu, wanilii a nawet lekkiej dębiny. W smaku uraczy nas podobnymi odczuciami jak w aromacie z lekkimi niuansami przypraw oraz imbiru.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten jako pierwszy został stworzony w metodzie single barrel w 1984 roku. Bourbon ten charakteryzuję się świeżością cytrusów zrównoważoną ze słodkimi nutami karmelu. Leżakowany przez okres 6-8 lat.
Jack Daniel's to marka w sama w sobie. Historia tej whisky sięga roku 1866 roku. Whisky Bonded została stworzona wg. ustawy Bottled-in-Bond. Przez te wszystkie lata, Jack Daniels zdominował rynek jako przedstawiciel swojej dziedziny a jego logo rozpoznawalne jest na całym świecie.
Jabłkowa wersja znanej na całym świecie whisky Jack Daniels.
USA
Amerykańska whisky – czy to trunek godny polecenia?
Z produkcji jakich alkoholów znane są Stany Zjednoczone? Czy amerykańska whisky jest smaczna? Czy warto ją kupić? USA to jeden z czołowych producentów tego rodzaju alkoholu. Whisky amerykańska ma wieloletnią tradycję i ciekawą historię. Należy podkreślić, że to właśnie ten trunek był przez wiele lat jednym z najchętniej wybieranych przez Amerykanów. Whisky z USA przez długi czas musiało zmierzyć się z zakazami, buntami i wojnami, a mimo wszystko powstawały coraz to nowe warianty smakowe, które konkurowały z trunkami w innych częściach świata. Początków amerykańskiej whisky należy szukać już w XIX wieku. To właśnie wtedy rolnicy zaczęli destylować ten alkohol z zacieru kukurydzianego. Zacier ten leżakował w dębowych beczkach. W ten sposób powstała oryginalna whisky z kukurydzy, która z czasem podbiła serca ludzi na całym świecie. Nieco później, z powodu wprowadzenia prohibicji, sprzedaż amerykańskiej whisky nieco spadła, jednak wprowadzone rządowe dotacje do kukurydzy pozwoliły rolnikom na wznowienie produkcji.
Jakie są rodzaje amerykańskiej whisky i jakie są jej popularne marki?
Whisky z Ameryki ma różne oblicza. Wśród nich wyszczególnia się m.in.:
- Bourbon whisky, czyli alkohol, który powstaje z zacieru zawierającego około 51-80% kukurydzy, leżakujący w beczkach z dębu białego. Whisky a bourbon różni się tym, że bourbon whisky jest nieco słodsza w smaku. W jej skład wchodzi także słodowany jęczmień. Powstaje ona głównie w stanie Kentucky i stanie Tennessee.
- Corn, czyli amerykańska whisky z kukurydzy zawiera roztwór z minimum 80% kukurydzy. Metody jej produkcji mają wieloletnią tradycję. Ten trunek dojrzewa w dębowych beczkach. Zdecydowanymi zaletami jej powstawania jest krótki czas leżakowania. Jest też tania w produkcji i nadaje się do natychmiastowego spożycia.
- Rye whisky, to whisky produkowana z żyta. Jest destylowana z zacieru, który zawiera co najmniej 51% tego zboża. Trunek ten leżakuje w wypalanych beczkach z dębu. Ta wspaniała whisky żytnia jest świetną alternatywą dla bourbonu. Jej smak jest z kolei odrobinę ostrzejszy.
- Tennessee whiskey, której zacier zawiera minimum 51% kukurydzy. Od bourbon whisky wyróżnia ją to, że jest filtrowana przy pomocy węgla klonowego przed zabutelkowaniem trunku. Pochodzi z destylarni, które są położone w stanie Tennessee. Popularne marki tego rodzaju trunku to na przykład Jack Daniel’s.
- Wheat, czyli whiskey amerykańska produkowana z pszenicy. Zacier, który służy do jej produkcji zawiera co najmniej 51% pszenicy. W smaku jest nieco łagodniejsza od boubonu. Leżakuje w wypalanych z białego dębu beczkach.
- White dog, jest to mieszana whiskey amerykańska z wodą. Nie przechodzi ona procesu starzenia i często jest nazywana bimbrem. Jest ona zabutelkowana zaraz po procesie destylacji.
- Other american, to whisky, które są produkowane na amerykańskim kontynencie, jednak nie można ich zakwalifikować do żadnej z powyższych grup.
Jak widzisz, amerykańska whisky to cała paleta smaków. W Stanach Zjednoczonych znajdziesz różne rodzaje tych trunków, których produkcja różni się od europejskiej wersji tego alkoholu.