Strona główna / Wino / Wino półsłodkie

Wino półsłodkie

Wino półsłodkie – jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków

Państwem, które słynie z uprawy winorośli, jest Francja. Jej mieszkańcy winem raczą się niemal do każdego posiłku. Prym wiedzie tam wino wytrawne, które produkowane jest w największych ilościach na całym świecie. Jednak w Polsce ten typ wina raczej nie jest numerem jeden, czego powodem może być to, że przez wielu uważane jest za zbyt cierpkie, o dużej kwasowości. I stąd też bardzo chętnie kupowane jest wino półsłodkie, które stanowi kompromis między kwasowością a słodyczą.

Zgodnie z normami, które klasyfikują wina, wariant półsłodki musi mieć więcej niż dwanaście gram cukru resztkowego na litr, ale mniej niż czterdzieści pięć. Wina półsłodkie powstają w taki sam sposób jak wina wytrawne czy półwytrawne, tyle tylko, że proces fermentacji musi zostać szybciej zatrzymany. W momencie, kiedy cukier z winogron nie uległ całkowitej fermentacji i nie zamienił się w alkohol. Smak wina półwytrawnego może być różny, bardziej lub mniej słodki, bowiem widełki określające ilość cukru w tego typu winie są dość spore. Ponadto wpływ na smak ma to, czy kieliszki zostaną wypełnione winem półsłodkim białym czy czerwonym.

Wina półsłodkie – do czego pasują i jakie są jego rodzaje?

W wersji półsłodkiej produkowane są zarówno wina białe, czerwone, różowe, jak i musujące. Najbardziej ogólnie można stwierdzić, że wino półwytrawne w smaku pozwala wyczuć nuty owocowe i kwiatowe. Z kolei słodycz jest umiarkowana, czyli taka, która nie przytłacza. Z powodzeniem dobre wina półsłodkie można pić bez towarzystwa jedzenia. Choć często stanowią aperitif i są serwowane do ciast, owoców i deserów lodowych. Można podać je również do wyrazistych serów i pieczonych warzyw. Natomiast wino białe półsłodkie nie powinno być łączone z owocami morza, rybami i czerwonym mięsem.

Jeżeli chodzi o czerwone wina półsłodkie, to będą doskonałe do słodkości spożywanych podczas randki czy innych ważnych, podniosłych chwil. Bowiem czerwone wina uznawane są za najbardziej eleganckie i szlachetne. A tym co wyróżnia białe wina półsłodkie, jak i te różowe jest doskonale orzeźwienie. Szczególnie jeśli zadba się o ich odpowiednie schłodzenie. Podając wino półsłodkie do deseru, uważa się, że powinien być on nieco mniej słodki niż trunek... Warto dodać, że jakościowe wino półsłodkie, za które trzeba zapłacić nieco więcej, nie ma dodanego cukru. Cała słodycz jest pochodzenia naturalnego. Na dodawanie cukru pozwalają sobie wyłącznie producenci win niższej jakości, dlatego chcąc delektować się winem, które będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie, warto zapłacić nieco więcej.

Wina półsłodkie to trunki, które powinny znajdować się w każdym barku na wypadek niespodziewanych gości. W naszym sklepie znajduje się szeroki wybór win półsłodkich czerwonych, białych i różowych. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą alkoholi i wybrania trunku, który w pełni będzie spełniał indywidualne preferencje. Zapewniamy, że w każdej butelce zamknięte jest niezwykle aromatyczne wino półsłodkie, zachwycające nutami i smakiem.