Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. Szampan ten charakteryzuje się niską kwasowością oraz atrakcyjnym owocowym bukietem.
Jest 17 produktów.
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. W tym wydaniu rose, wytrawne lecz lekkie.
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. Gourmande to nieco słodsza odmiana klasycznego wydania Tradition Brut.
Złota barwa skrywa zawartość obfitą w bąbelki. W nosie wyraźnie wyczuwalne nuty drożdży, co za tym idzie poczujemy elementy chleba czy tostów, połączonych z owocami. W smaku uraczy nas ponownie w soczyste owoce z delikatnie mineralnym finiszem.
Szampan wykonany w pełni z białych szczepów winogron. Wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe oraz cytrusów.
Szampan, na którego etykiecie ujrzeć możemy charakterystycznego orzełka, który jest nawiązaniem od polskiego akcentu domu szampańskiego, w którym powstał. Wszytko to jest zasługą podporucznika Wojska Polskiego, Jackowiaka, który po wyjeździe do Francji w 1946 roku wraz z poznaną tam Panią Rodeau zaczął tworzyć szampany. To konkretnie wydanie leżakowało na osadzie 60 miesięcy, dzięki czemu nabrało wyjątkowego charakteru. Wyraźnie wyczuwalne cytrusy w akompaniamencie owoców tropikalnych.
Szampan, na którego etykiecie ujrzeć możemy charakterystycznego orzełka, który jest nawiązaniem od polskiego akcentu domu szampańskiego, w którym powstał. Wszytko to jest zasługą podporucznika Wojska Polskiego, Jackowiaka, który po wyjeździe do Francji w 1946 roku wraz z poznaną tam Panią Rodeau zaczął tworzyć szampany. Żółta barwa ze złotymi refleksami, skrywa piękny bukiet, bogaty w nuty świeżych owoców oraz pieczywa. Bąbelki delikatne, długi finisz.
Szampan, na którego etykiecie ujrzeć możemy charakterystycznego orzełka, który jest nawiązaniem od polskiego akcentu domu szampańskiego, w którym powstał. Wszytko to jest zasługą podporucznika Wojska Polskiego, Jackowiaka, który po wyjeździe do Francji w 1946 roku wraz z poznaną tam Panią Rodeau zaczął tworzyć szampany. W każdym łyku wyczujemy nuty cytrusowe z nutami drożdży charakterystycznymi dla tego szampana. Delikatnym bąbelką towarzyszy długi finisz.
Szampan, na którego etykiecie ujrzeć możemy charakterystycznego orzełka, który jest nawiązaniem od polskiego akcentu domu szampańskiego, w którym powstał. Wszytko to jest zasługą podporucznika Wojska Polskiego, Jackowiaka, który po wyjeździe do Francji w 1946 roku wraz z poznaną tam Panią Rodeau zaczął tworzyć szampany. Żółta barwa ze złotymi refleksami, skrywa piękny bukiet, bogaty w nuty świeżych owoców oraz pieczywa. Bąbelki delikatne, długi finisz.
Złota barwa skrywa zawartość obfitą w bąbelki. W nosie wyraźnie wyczuwalne nuty drożdży, co za tym idzie poczujemy elementy chleba czy tostów, połączonych z owocami. W smaku uraczy nas ponownie w soczyste owoce z delikatnie mineralnym finiszem.
Szampan wykonany w pełni z białych szczepów winogron. Wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe oraz cytrusów.
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. Gourmande to nieco słodsza odmiana klasycznego wydania Tradition Brut.
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. W tym wydaniu rose, wytrawne lecz lekkie.
Szampan, na którego etykiecie ujrzeć możemy charakterystycznego orzełka, który jest nawiązaniem od polskiego akcentu domu szampańskiego, w którym powstał. Wszytko to jest zasługą podporucznika Wojska Polskiego, Jackowiaka, który po wyjeździe do Francji w 1946 roku wraz z poznaną tam Panią Rodeau zaczął tworzyć szampany. To konkretnie wydanie leżakowało na osadzie 60 miesięcy, dzięki czemu nabrało wyjątkowego charakteru. Wyraźnie wyczuwalne cytrusy w akompaniamencie owoców tropikalnych.
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. Szampan ten charakteryzuje się niską kwasowością oraz atrakcyjnym owocowym bukietem.
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. Szampan półsłodki, z owocowym aromatem
Dwa nazwiska w nazwie tego szampana to efekt miłości podporucznika Wojska Polskiego, oraz córki właściciela winnicy, który w 1946 roku oddał im fragment swojej winnicy, gdzie małżeństwo rozpoczęło produkcje alkoholu z orłem białym na etykiecie. Millesime 2005 to rocznikowany szampan ich produkcji
Szampan Jackowiak-Rondeau
Szampany Jackowiak-Rondeau – marka stworzona przez Polaka
Oryginalne szampany powstają z najlepszych winogron rosnących na plantacjach francuskiej Szampanii. Ale mimo odległości, która dzieli Polskę od Francji, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jednym z producentów był nasz rodak. Początki marki, która wypuszcza na rynek wyśmienite szampany Jackowiak, sięgają 1946 roku.
Jej założycielem jest Władysław Jackowiak, który w czasie trwania II Wojny Światowej walczył jako podporucznik Wojska Polskiego. Niestety jego losy potoczyły się tak, że trafił do niewoli, a konkretnie do niemieckiego obozu koncentracyjnego w Dachau. Ale jest też szczęśliwy finał, ponieważ po wyzwoleniu i zakończeniu wojny 1945 roku udał się do francuskiej Szampanii. To właśnie tam spotkał miłość swojego życia, nazwiskiem Rondeau. Para po roku się pobrała, a posagiem małżonki było 0,6 hektara winnicy Premier Cru. I tak oto powstała firma prowadzona przez małżeństwo, której nazwa do dnia dzisiejszego brzmi Jackowiak-Rondeau.
Szampan Jackowiak z orłem na etykiecie
Oryginalny, polski szampan Jackowiak to bez wątpienia nasza chluba narodowa, ponieważ jest w ścisłej czołówce najlepszych szampanów, które doceniają koneserzy tego trunku na całym świecie. Zanim przejdziemy do jego smaku, warto zwrócić uwagę na etykietę, na której znajduje polskie godło – orzeł w koronie. Obecnie firmą produkującą szampany z polskim rodowodem zarządza już trzecie pokolenie. Ale wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie sprawia, że Champagne Jackowski to najwyższy kunszt, klasa i smak, który przyprawia o szybsze bicie serca... Szampan Jackowiak Rondeau dostępny jest w kilku rodzajach. Jednym z flagowych produktów jest szampan Jackowiak-Rondeau Cuvee Brut, powstały ze szczepów Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay w proporcji 55:30:15. To, co istotne, to fakt, że Cuvee Brut odznacza się niską kwasowością i subtelnym bukietem. Jeśli chodzi o kolor, to szampan ten ma barwę jasno-słomkową. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, który pobudzi apetyt i będzie stanowił cudowne uzupełnienie dań mięsnych, składających się z serów czy owoców morza.
Innym rodzajem szampana tej marki jest Demi-Sec, czyli szampan półsłodki, w którym dość mocno wyczuwalne są nuty owocowe. Idealny dla wszystkich tych, którzy preferują alkohole z domieszką słodyczy. Polecany na romantyczne kolacje i wieczory we dwoje. Z kolei dla koneserów szampanów wytrawnych doskonałym wyborem będzie szampan Jackowiak w wydaniu Rose. Jest to bowiem wytrawne, ale przy tym lekkie wino musujące. Jeśli chodzi o ilość sprzedawanych szampanów, których nieodłączną częścią jest orzeł, to według podawanych danych Jackowiak-Rondeau każdego roku produkuje około pięćdziesięciu tysięcy butelek tego trunku. Tym samym firma ta ma charakter butikowy. A zatem wejście w posiadanie takiego szampana, którego ilość jest dość ograniczona, a na dodatek ma on polskie powiązania, jest jeszcze większym zaszczytem.
Szampan Jackowiak to prawdziwa perła wśród win musujących pochodzących z Szampanii. W naszej ofercie dostępne są różne rodzaje tego trunku, którego dodatkową zaletą jest stosunkowa niska cena. Bowiem na francuskiej produkcji szampana z polskimi korzeniami nie trzeba wydawać tysięcy. A to oznacza, że może sobie pozwolić na niego niemalże każdy! I chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że warto to zrobić, aby móc rozkoszować się tym złocistym, musującym trunkiem o bogatym smaku i perfekcyjnie skomponowanych nutach.