Chivas Regal

Niektóre trunki mają za sobą wiele lat historii i tradycji ich przygotowywania. Należy do nich między innymi taka whisky jak Chivas Regal. To zazwyczaj alkohol typu blended, czyli jest mieszanką destylatów różnych zbóż. Produkuje się go w gorzelni Chivas Brothers, od której wzięła się oczywiście nazwa tego wyrobu. Pochodzi on ze Szkocji i należy do jednego z najbardziej rozpoznawalnych napojów tego kraju.

Krótka historia znanej whisky Chivas Regal

To, co warto wiedzieć na temat popularnej whisky Chivas Regal, to historia jej pochodzenia. Wywodzi się ona z Wysp Brytyjskich i w jej skład wchodzi czterdzieści rodzajów whisky zbożowych i słodowych. Najmłodsza z nich leżakuje przez minimum dwanaście lat, co ma wpływ na osiągany w ten sposób smak napoju. Jej dzieje zaczynają się w roku 1838, kiedy to James Chivas przyjął funkcję partnera w sklepie z winami i spirytualiami. Po latach dołączył do niego brat, John, i w ten sposób powstała destylarnia, która produkowała wyrób znany i doceniany przez miłośników whisky aż do dziś.

Tak oto w samym sercu ojczyzny szkockiego trunku narodził się alkohol, którego sekret tkwi przede wszystkim w doskonałej jakości zbożach oraz w dopracowanym procesie leżakowania i starzenia się tego wyrobu. Dorobek braci Chivas przekazywano z pokolenia na pokolenie, dlatego w firmie wciąż kultywuje się rozpoczęte przez nich tradycje. Sprawia to, że każda butelka Chivas Regal, która opuszcza destylarnię, jest wyjątkowa.

Jaki jest smak proponowanej whisky Chivas Regal?

To, co jest istotne w trunku takim jak whisky Chivas Regal, to jego smak. Na uwagę zasługuje przede wszystkim delikatny, kwiatowy aromat. Można w nim wyczuć także lekko maślane i waniliowe nuty. Po spróbowaniu odnajdzie się tam także tony, które przywodzą na myśl jabłka, toffi czy miód, a nawet subtelną odrobinę dębu. Wszystko to sprawia, że całość jest niemal jedwabista i przyjemnie słodka. Napój ten łączy też w sobie dwa światy. Pierwszy z nich jest nieco kwaśny, a to dzięki świeżym owocom. Karmel z kolei pozostawia na Twoim podniebieniu wrażenie słodyczy.

Smak, jaki charakteryzuje Chivas Regal, zależy także od tego, w czym dana whisky była leżakowana. Inny aromat będą miały bowiem porcje, które przechowywane były na przykład w beczkach po koniaku niż w tych po sherry czy bourbonie. Jest to zatem bardzo istotny aspekt przygotowywania każdej butelki.

Różne wersje klasycznej whisky Chivas Regal

Klasyczna whisky Chivas Regal leżakuje przez co najmniej dwanaście lat. W naszej ofercie mamy jednak wersje, które czekają na swoje otwarcie już od piętnastu. Czas ten wpływa na to, jaki ostatecznie aromat będzie wyczuwalny po spróbowaniu napoju. W zależności do tego, czy wolisz łagodniejsze, czy bardziej dojrzałe smaki, możesz wybrać odmianę, która najbardziej odpowiada Twoim upodobaniom.

Tradycyjna Chivas Regal to przede wszystkim butelki o pojemności 0,70 litra. Zawartość alkoholu w takim trunku to 40%. Prosty kształt szkła sprawia bardzo eleganckie wrażenie i dzięki temu całość dobrze prezentuje się na stole lub za barem. Z pewnością nie pomylisz tego designu z żadnym innym.

Oferta dla smakoszy whisky Chivas Regal

W naszym sklepie zamówisz whisky Chivas Regal w pojedynczych butelkach lub w stylowych kartonikach, w których oprócz samego trunku znajdziesz też gustowne szklanki, dołączone do tego zestawu. Świetnie sprawdzą się one w kolekcji każdego miłośnika tego szkockiego alkoholu o długich tradycjach i ciekawej historii. Podana w nich whisky ukaże wszystkie swoje zalety, takie jak przepiękny, nasycony kolor czy niepowtarzalny aromat.

Klasyczna whisky Chivas Regal typu blended, która leżakowała na przykład przez piętnaście lat, to doskonały wybór dla każdego entuzjasty czy kolekcjonera takich trunków. Można samodzielnie sprawić sobie do kolekcji jej butelkę ze szklankami w zestawie lub stanie się ona świetnym prezentem dla kogoś bliskiego, kto doceni jej niespotykany aromat. Najczęściej Chivas Regal spożywa się czystą lub w wersji z dodaną wodą lub kostką lodu. Bywa także bazą pod rozmaite koktajle ze znanych receptur. Sprawdzi się ona zarówno w przypadku doświadczonych degustatorów, jak i osób, które dopiero wchodzą do świata szkockich alkoholi.