Portugalska brandy, przez 5 lat dojrzewająca w dębowych beczkach.
Jest 37 produktów.
Wytwarzana kilku ręcznie zbieranych odmian francuskich winogron. Leżakuje minimum rok w dębowych beczkach, to właśnie wtedy zabarwia się na piękny brązowy kolor i nabiera wspaniałych aromatów.
Metaxa to znany na całym świcie Grecki alkohol z niema 120 letnią tradycją. Tworzona jest z trzech odmian czerwonych winogron, a następnie leżakuje w beczkach z dębu, dodatkowo jednym z nieoczywistych składników są płatki róż. W smaku lekko słodka i delikatna.
Zamoyski Brandy produkowana jest w Słowacji. Oczaruje nas swoim aromatem oraz wytrawnymi nutami wanilii, dęby a nawet delikatnych elementów owoców.
Portugalska brandy z ponad stuletnia tradycja. Dojrzewanie przez 3 lata w beczkach z Portugalskiego dębu nadało jej wyjątkowego charaktery orzechów i palonej kawy.
Bursztynowa barwa skrywa aromaty wanilii, cytrusów a nawet suszonych owoców. Łagodne z długim finiszem.
Brandy z Hiszpańskim rodowodem. Łącznie 7 lat spędziłem w beczące z amerykańskiego dębu oraz sherry oloroso. Nadało jej to bursztynowego koloru oraz eleganckiego aromatu suszonych owoców.
Bursztynowa barwa skrywa wiele smaków i aromatów. Wyczujemy w niej słodycz oraz świeżość z wyczuwalnymi cytrusami.
Pilska jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce. Bułgarska brandy szczyci się łagodnym smakiem. Charakteryzuje się złocistym kolorem, który podobnie jak aromat zawdzięcza dębowym beczkom, w których leżakowała 5 lat.
Ormiańska brandy pochodząca z regionu Armawir. W jej skład wchodzą destylaty wytworzone z dwóch odmian gron: Garan Dmak oraz Rkatsitel, które przechodzą przez proces maturacji w beczkach z dębu, trwający co najmniej 3 lata w celu uzyskania lepszych walorów organoleptycznych. W samku wyczujemy czekoladę, wanilię oraz dąb.
Bursztynowa barwa skrywa wiele smaków i aromatów. Wyczujemy w niej słodycz oraz świeżość z wyczuwalnymi cytrusami. Brandy ta starzona jest minimum przez 10 lat w beczkach z Kaukaskiego Dębu
Opakowane w niebanalną butelkę brandy, wywodzi się z wielopokoleniowej rodziny, która od 1859 roku zajmuje się produkcją alkoholu. Jest to rezultat, uważnej selekcji oraz zrównoważonej produkcji. Użyto do niej winogron Ugni Blanc, a proces dojrzewania odbywał się w beczkach z dębu limuzynowego. Charakteryzuje się słomkowym kolorem i delikatnym aromatem.
Trunek ormiański, który wytworzony został z winogron odmiany Kangun, uprawianej na ziemiach Armeńskich. Ciemno bursztynowy kolor zamknięty w zdobnej butelce, skrywa w sobie słodkawy, czekoladowy smak z odrobiną drzewnej nuty. Okrągły smak, rozpływa się w ustach pozostawiając nas z długotrwale utrzymującym się finiszem na podniebieniu.
Brandy pochodzenia ukraińskiego, jest alkoholem wysokiej jakości, który spędził 8 lat leżakując i dojrzewając w dębowych beczkach. Wyczujemy w nim smaki wiśni, korzennych nut, suszonych owoców i czekolady. Harmonijnie zbalansowane brandy jest przykładem dobrego trunku w jeszcze lepszej cenie.
Arakan to jedna z wyróżniających się brandy w ofercie Proshyan Brandy Factory. Jej nazwa, pochodząca z języka ormiańskiego, oznacza „Mężczyzna”. Podstawowa wersja VS powstaje w regionie Ararat z destylatów uzyskanych z winogron odmiany Kangun, które dojrzewają przez co najmniej 3 lata w klasycznych dębowych beczkach. W bukiecie aromatyczno-smakowym wyczuwalne są nuty kwiatowe, waniliowe, a także akcenty drzewne i korzenne.
Arakan to jedna z wyjątkowych brandy w portfolio Proshyan Brandy Factory, której nazwa w języku ormiańskim oznacza „Mężczyznę”. Wersja VSOP powstaje w regionie Ararat z destylatów uzyskiwanych z winogron odmiany Kangun, dojrzewających przez minimum 5 lat w klasycznych dębowych beczkach. Charakteryzuje się bursztynowo-złotą barwą oraz harmonijnym smakiem, w którym wyczuwalne są nuty moreli, wanilii, przypraw korzennych i dębu.
Seven Tails brandy to połączenie aż 7 rodzajów eaux-de-vie.
Wyjątkowy produkt stworzony przez Polską destylarnie Wolf & Oak. W tym wypadku mamy do czynienia z pierwszą edycją stworzonej przez nich Brandy. Gronowe brandy z dodatkirm greckiego miodu z kwiatów pomarańczy starzone w beczkach z amerykańskiego dębu. Takie połączenie tworzy alkohol wyjątkowy, którego każdy koneser musi spróbować.
Brandy stworzona specjalnie na okazje pięćdziesięciolecia destylarni. Swój aromat zawdzięcza leżakowaniu w beczce przez minimum 6 lat, a wyczujemy w nim ostre nuty tytoniu połączone z orzechami a nawet skórką z pomarańczy. W smaku natomiast zaskoczy nas wcześniej wspomnianym tytoniem połączonym z owocami takimi jak morele czy figi.
Budafok powstaje na bazie starannie dobranej kompozycji destylatów winnych, w tym także 4-letnich i starszych. Zarówno swój łagodny, subtelny smak, jak i piękny, złocisto-bursztynowy kolor Budafok zawdzięcza wieloletniemu leżakowaniu destylatów w drewnianych kufach z dębu. Harmonia mocy i charakteru dla miłośników mocnych trunków.
Brandy Budafok V.S.O.P wyprodukowana ze starannie dobranych destylatów lekkich białych win. Zarówno swój łagodny, subtelny smak dojrzałej brandy, jak i piękny, złocisto-bursztynowy kolor zawdzięcza wieloletniemu leżakowaniu w drewnianych kufach z dębu limuzynowego.
Klasyczna Brandy, spełniająca wszystkie warunki, których od brandy możemy oczekiwać. Klasyczny destylat z wina, leżakowany przynajmniej rok w dębowych beczkach. Delikatny i harmonijny smak.
Druga edycja Wilczej Brandy produkowanej przez Wolf & Oak, tym razem finiszowana w beczce po wzmocnionym portugalskim Porto Ruby. Bogaty i wyrazisty smak, jednocześnie przyjemnie owocowy i gładki. Zupełnie inna niż pierwsza odsłona, według producenta, jeszcze lepsza niż poprzednik.
Ararat 3* jest to brandy, które może być sprzedawane jako koniak. Jego smak jest bardzo żywy, z przeplatającym się pikantnym smakiem. Ormiańskie brandy jest jednym z ponadczasowych alkoholi, które zdobyło wiele medali, w tym Grand Prix w Paryżu.
Brandy
Czym jest brandy? Co wiesz o kulturze picia brandy?
Alkohol brandy powstaje w wyniku destylacji wina lub sfermentowanych soków owocowych. Brandy pochodzi od holenderskiego słowa „brandewijn”, co oznacza „palone wino”. Ten alkohol leżakuje w dębowych beczkach. Jest to napój alkoholowy destylowany z wina owocowego, głównie gronowego. Dobre tanie brandy nie jest także sprzecznością i czymś surrealistycznym. Obecnie na rynku światowym jest dostępnych wiele jego rodzajów. Dużą popularnością cieszy się brandy pozyskiwana z winogron, destylowana w specjalnie przygotowanych beczkach. Na przestrzeni lat smak tego alkoholu całkowicie się zmienił. Również w kulturze picia brandy istnieje wiele różnić między współczesnością a początkami odkrycia tego alkoholu. Pierwotnie rozcieńczano je wodą, obecnie poleca się jej picie małymi łykami, aby delektować się niezwykłym aromatem wszystkich składników. Czym różni się koniak od brandy? W przypadku koniaków ich produkcja ma miejsce we francuskich winnicach rejonu Cognac, pozostałe alkohole, mimo iż przechodzą identyczny proces destylacji, noszą nazwę brandy.
Jak pić alkohol brandy w tradycyjny sposób?
Tak naprawdę każdy z nas powinien wybierać ulubiony alkohol według własnych upodobań. Smakosze, którzy uwielbiają whisky, wino, koniak, czy brandy, wiedzą, w jaki sposób je pić i do czego najlepiej serwować te trunki. To destylowane wino najlepiej podawać jako digestif, czyli zaraz po daniu głównym, ponieważ pobudza ono procesy trawienne. Powinno być ono w temperaturze pokojowej. Do serwowania brandy służą koniakówki, czyli specjalne szklanki. Ten alkohol jest odpowiedni do podania takich dodatków jak: gorzka czekolada, pomarańcze, espresso czy orzechy. Często występuje także w towarzystwie deserów. W kulturze picia brandy przyjęło się, że powinno się je spożywać wytwornie. Klasyczny sposób jego podania, to napełnienie koniakówki do około ¼ jej wysokości. Ten jeden z najbardziej cenionych napojów pije się powoli, małymi łyczkami. Aby poczuć wyjątkowy aromat, najlepiej delikatnie rozprowadzić alkohol po całym języku. Jaka jest jedna żelazna zasada picia brandy? Tego trunku nie popija się, tak jak w przypadku whisky czy koniaku.
Czy istnieją rodzaje brandy, które nadają się do drinków?
Oczywiście, każdy mocny alkohol może być także świetną bazą do drinków. Wszystkie rodzaje brandy doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Najpopularniejszymi mieszankami tego alkoholu jest sidecar, który łączy brandy z likierem pomarańczowym oraz sokiem z cytryny. Kolejnym rodzajem niesamowitego drinka jest singer, czyli brandy połączona z likierem miętowym. Oczywiście można wybrać też klasyczne połączenie brandy wraz z colą. Nie jest to jednak zbyt wyszukany smak. Wszystko jest uzależnione jednak od gustu danej osoby.
Polskie brandy czy hiszpańskie brandy, które z nich jest lepsze?
Nazwa brandy pochodzi co prawda z Holandii, jest jednak znana również w Polsce jako wypalanka. Współczesne polskie brandy to na przykład śliwowica. O ich wyjątkowości świadczy lokalny charakter wytwarzania tych trunków. Są doskonałej jakości, przez co warto ich zasmakować. Z kolei hiszpańskie brandy jest uważane za jedne z najlepszych na świecie. Do tego typu należą brandy, które pochodzą z Castilla-La Mancha, czyli regionu, z których pochodzi podstawowy surowiec Brandy de Jerez. Zbalansowany smak alkoholu jest związany z procesami starzenia – trunek leżakuje w niewielkich, dębowych beczkach przez okres około 10 lat. A jaka jest cena brandy? Różne rodzaje brandy mogą mieć inną wartość. Wybierając brandy – cena butelki może wahać się od 25 zł do ponad 150 zł. W naszym sklepie internetowym dostępnych jest wiele rodzajów tego wyjątkowego alkoholu. Każdy z nich ma nieco inny aromat i jest wart spróbowania. W zależności od tego, na jaką okazję szukasz brandy – czy chcesz się delektować jego smakiem z najbliższymi, czy chcesz zakupić je w prezencie dla innej osoby, sprawdź naszą ofertę. Gwarantujemy, że wszystkie alkohole, które u nas znajdziesz są dostępne od ręki, zaraz po złożeniu zamówienia i wpłynięciu na nasze konto płatności, rozpoczynamy proces pakowania Twojej przesyłki.