Lekkie, różowe wino powstałe pół na pół ze szczepu Rondo oraz Regent. Zarówna aromat, jak również kolor przywołują na myśl maliny i poziomki. Dzięki lekkiej kwasowości, wino jest niesamowicie rześkie i przyjemne w odbiorze.
Jest 6 produktów.
To doskonały przykład różowego wina, które sprawia przyjemność nie tylko latem. Uchwycenie kompleksowości, elegancji i delikatnego charakteru merlota w bardzo ciekawym stylu. Wino wyróżnia się zmysłowym różowym kolorem, a jego bukiet kwiatowy i delikatne letnie owoce roztaczają uwodzicielską aurę. Madame B to przede wszystkim wino, które sprzyja dobremu nastrojowi.
Różowe wino z regionu Anjou. Aromat słodkiego melona, cukrowej waty, truskawek i pianek marshmallow. Delikatne i przyjemny dla nosa. Doskonale komponuje się z łagodnymi i miękkimi serami.
To półwytrawne białe wino z Hiszpanii urzeka bogatymi aromatami brzoskwiń, dojrzałych jabłek i melona, które doskonale harmonizują z nutami cytrusowymi. W smaku jest rześkie, pełne i krągłe, z przyjemnym cytrusowym finiszem.
Różowe wino prosto z Portugalii, stworzone ze szczepów castelao oraz aragones.
Wino różowe półwytrawne
Słynne wina półwytrawne
Są one najpopularniejszym rodzajem win. Dobre wino różowe półwytrawne zachowuje niezwykły balans pomiędzy kwasowością a słodyczą. Smak półwytrawnego wina różowego nie jest tak głęboki i cierpki jak wytrawnego. Wino różowe półwytrawne wydaje się być też nieco słodsze niż jest w rzeczywistości. Wino rose otrzymuje się z czerwonych owoców, jednak różowa barwa jest efektem znacznie krótszego kontaktu soku z winogron ze skórkami. Wino różowe półwytrawne przybrać różne odcienie różu: od bladego aż do niemal purpurowego.
Wino rose – z jakimi potrawami smakuje najlepiej?
Ze względu na swój orzeźwiający, a zarazem pełny smak wino różowe półwytrawne pasuje do wielu potraw. Latem bardzo dobrze współgra ze świeżymi owocami i lekkimi sałatkami. Wino rose będzie świetnie komponować się z daniami kuchni śródziemnomorskiej oraz kuchni azjatyckiej. Dobre wino różowe półwytrawne idealnie pasuje również do dań z drobiu. Lekkie wino różowe półwytrawne doskonale smakować będzie również z owocami morza, a także z deserami: ciastami, lodami, słodkimi przekąskami. Lampka aromatycznego półwytrawnego wina różowego będzie idealnym zwieńczeniem kolacji oraz dobrym kompanem podczas niezobowiązującego spotkania w gronie znajomych. To też świetny pomysł na elegancki prezent. Kieliszek półwytrawnego wina różowego jest idealnym wstępem do głównego posiłku, dlatego z powodzeniem może być spożywane także podczas aperitifu.
Jak podawać wino różowe półwytrawne?
Wino różowe półwytrawne nalewać można do krótkiej, węższej niż w przypadku win czerwonych, czaszy w kształcie tulipana. Kieliszek, do którego nalewamy wino rose jest mniejszej pojemności niż np. do wina białego. Wino różowe półwytrawne smakuje najlepiej, gdy jest schłodzone do temperatury od 10 do 12 stopni Celsjusza, dlatego przed serwowaniem dobrze umieścić je na kilka godzin w lodówce. Węższy i mniej pojemny kieliszek oraz długa nóżka, a dzięki temu mniejszy kontakt z dłonią, pozwoli dłużej utrzymać niższą temperaturę. Wystarczy nalać około pół kieliszka trunku i cieszyć się jego orzeźwiającym, owocowym smakiem.