Strona główna / Wino / Wino Różowe / Wino różowe półwytrawne

Wino różowe półwytrawne

Słynne wina półwytrawne

Są one najpopularniejszym rodzajem win. Dobre wino różowe półwytrawne zachowuje niezwykły balans pomiędzy kwasowością a słodyczą. Smak półwytrawnego wina różowego nie jest tak głęboki i cierpki jak wytrawnego. Wino różowe półwytrawne wydaje się być też nieco słodsze niż jest w rzeczywistości. Wino rose otrzymuje się z czerwonych owoców, jednak różowa barwa jest efektem znacznie krótszego kontaktu soku z winogron ze skórkami. Wino różowe półwytrawne przybrać różne odcienie różu: od bladego aż do niemal purpurowego.

Wino rose – z jakimi potrawami smakuje najlepiej?

Ze względu na swój orzeźwiający, a zarazem pełny smak wino różowe półwytrawne pasuje do wielu potraw. Latem bardzo dobrze współgra ze świeżymi owocami i lekkimi sałatkami. Wino rose będzie świetnie komponować się z daniami kuchni śródziemnomorskiej oraz kuchni azjatyckiej. Dobre wino różowe półwytrawne idealnie pasuje również do dań z drobiu. Lekkie wino różowe półwytrawne doskonale smakować będzie również z owocami morza, a także z deserami: ciastami, lodami, słodkimi przekąskami. Lampka aromatycznego półwytrawnego wina różowego będzie idealnym zwieńczeniem kolacji oraz dobrym kompanem podczas niezobowiązującego spotkania w gronie znajomych. To też świetny pomysł na elegancki prezent. Kieliszek półwytrawnego wina różowego jest idealnym wstępem do głównego posiłku, dlatego z powodzeniem może być spożywane także podczas aperitifu.

Jak podawać wino różowe półwytrawne?

Wino różowe półwytrawne nalewać można do krótkiej, węższej niż w przypadku win czerwonych, czaszy w kształcie tulipana. Kieliszek, do którego nalewamy wino rose jest mniejszej pojemności niż np. do wina białego. Wino różowe półwytrawne smakuje najlepiej, gdy jest schłodzone do temperatury od 10 do 12 stopni Celsjusza, dlatego przed serwowaniem dobrze umieścić je na kilka godzin w lodówce. Węższy i mniej pojemny kieliszek oraz długa nóżka, a dzięki temu mniejszy kontakt z dłonią, pozwoli dłużej utrzymać niższą temperaturę. Wystarczy nalać około pół kieliszka trunku i cieszyć się jego orzeźwiającym, owocowym smakiem.