Strona główna / Whisky / Producent/Destylarnia / Loch Lomond Distillery

Loch Lomond Distillery

Irlandia i Szkocja to ojczyzny trunku, jakim jest whisky. Aby jednak mogła ona powstawać, potrzebne są do tego odpowiednie gorzelnie. Przykładem jednej z nich jest Loch Lomond Distillery, jeden z najbardziej znanych obiektów tego typu, który aktualnie funkcjonuje, wypuszczając spod swoich skrzydeł rozmaite trunki. Jego historia jest bardzo ciekawa i mimo iż założono ją niedawno, to ma ona na koncie wiele sukcesów i udanych wyrobów. Dowiedz się, dlaczego jest to tak wyjątkowa i wyróżniająca się na tle innych przedsiębiorstw marka i co ma ona do zaproponowania znawcom whisky.

Pasjonująca historia Loch Lomond Distillery

Zagłębiając się w historię whisky, można spotkać się z określeniem „distillery near Loch Lomond”, co oznacza gorzelnię położoną w Szkocji, w mieście Alexandria, niedaleko jeziora właśnie o nazwie Loch Lomond i blisko regiony Highlands. Jest to zatem wymarzone miejsce do wytwarzania whisky, nie można się więc dziwić, że w roku 1965 otwarto tu obiekt, który zajmuje się jej produkcją oraz przechowywaniem. Warto zaznaczyć, że pozostaje on jedną z niewielu marek, które nie są własnością wielkich koncernów, co wpływa też na to, jak ciekawe projekty są tutaj nieustannie realizowane.

Współczesna Loch Lomond Distillery jest jednak głęboko osadzona w historii produkcji whisky w Szkocji, ponieważ pierwotnie gorzelnia taka powstała już w roku 1814. Dawniej zlokalizowana ona była w północnej części regionu, w bliskiej okolicy Tarbet. W roku 1964 postanowiono otworzyć obecnie działające przedsiębiorstwo i dokonali tego poprzedni właściciele obiektu Littlemill. Sama działalność i produkcja zostały rozpoczęte około dwunastu miesięcy później i trwają aż do dziś. Biznes ten nieustannie się też rozwija i powiększa, wypuszczając coraz to nowe trunki.

Różne smaki pochodzące z Loch Lomond Distillery

Loch Lomond Signature, Glengarry Single Malt, Lord Elcho Premium Blended Whisky czy może Inchmurrin 12YO? Wszystkie te trunki to specjalność Loch Lomond Distillery. Odznaczają się one prawdziwą rozmaitością smaków, co oznacza, że każdy koneser tego klasycznego alkoholu znajdzie wśród nich propozycję, która trafi w jego upodobania. Tak ogromna rozpiętość wyrobów wynika przede wszystkim z osobliwego trybu pracy gorzelni, który zakłada destylowanie w jego obrębie bardzo różnych odmian whisky, co zazwyczaj nie jest praktykowane.

Najczęściej wspominając o wyrobach z Loch Lomond Distillery, mówi się o posmaku goryczy, jaki da się wyczuć dzięki unikalnej mieszance różnych zbóż. Trunki dojrzewają przez długi czas w beczkach, co kształtuje także niepowtarzalny aromat i wpływa na odbiór interesującego finiszu. Z gorzelni wychodzą zarówno whisky typu blended, jak i single malt.

Co wyróżnia Loch Lomond Distillery?

Każdy, kto usłyszy hasło „distillery near Loch Lomond”, wie, że może spodziewać się przede wszystkim wysokiej klasy destylowanych tam trunków. Koniecznie trzeba także zdawać sobie sprawę z tego, że zakład ten jest uznawany za niecodzienny, ponieważ na jego terenie równocześnie wytwarzane są whisky słodowe, zbożowe oraz mieszane, co nie jest często spotykaną w branży praktyką. Każdą z nich warto jednak podawać czystą, by w pełni docenić jej smak, ewentualnie dodając do niej wodę czy kostki lodu. Piękny kolor napoju dobrze jest wyeksponować w eleganckich szklankach, a oryginalne butelki whisky z pewnością wyróżnią się w każdej kolekcji.

Distillery near Loch Lomond, czyli synonim klasycznej whisky

Nie da się ukryć, że za nazwą „distillery near Loch Lomond” stoi naprawdę doskonała jakość produktów i tworzonych w tej gorzelni destylatów. Każdy koneser i znawca tematu z pewnością bez wahania rozpozna nie tylko eleganckie etykiety czy butelki, ale też i specyficzny aromat, jaki powstaje dzięki łączeniu ze sobą różnych zbóż oraz długiemu okresowi dojrzewania. Mimo swojej pozornie krótkiej historii Loch Lomond Distillery zajęła już ugruntowaną pozycję w branży. Whisky tej marki idealnie nadaje się na przykład na ciekawy prezent dla osoby, która ceni takie alkohole i interesuje się ich wytwarzaniem czy innymi szczegółami z nimi związanymi.