Strona główna / Wódka

Wódka

Wódka – znak rozpoznawczy polskiej biesiady

Nie ma chyba ważniejszego dla polskiej kultury alkoholu niż wódka. Króluje na kameralnych domówkach i weselnych stołach; jest obowiązkowym składnikiem wielu drinków. Należne jej uznanie zyskała szczególnie polska wódka – najlepsze polskie marki goszczą w kieliszkach całego świata. Nic dziwnego, bowiem polskie wódki mają bogatą tradycję i historię. Produkcję wódki na masową skalę w Polsce rozpoczęto w okolicach XVI wieku; „gorzałkę” pokochały w szczególności wyższe sfery. Na przestrzeni wieków popularność wódki jedynie wzrastała, a napój stał się najczęściej wybieranym alkoholem w praktycznie każdej grupie społecznej Polski.

Kilka słów o produkcji polskiej wódki

Wódkę zalicza się do alkoholi wysokoprocentowych – zawartość alkoholu nie spada w niej poniżej poziomu 37,5%. Powstaje w wyniku destylacji alkoholu, na bazie tradycyjnych zbóż lub ziemniaków. Uzyskany po destylacji spirytus powinien być jak najbliższy czystemu alkoholowi etylowemu. Alkohol następnie jest mieszany z czystą, krystaliczną wodą – osłabia się w ten sposób alkohol do poziomu ok. 40%. Na tym etapie do wódki często dodaje się mieszanki smakowe i aromatyczne, na przykład destylowany spirytus owocowy.

W przeciwieństwie do wielu innych alkoholi – na przykład wina lub whisky – od wódki nie wymaga się leżakowania. Po zakończeniu produkcji trunku można ją od razu butelkować i sprzedawać.

Wódka: czysta czy smakowa?

Pośród wódek wyróżniamy dwa główne jej rodzaje – wódki czyste oraz wódki smakowe, zwane również gatunkowymi.

Czysta wódka zajmuje szczególne miejsce w kulturze krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Dla wielu to właśnie ona jest synonimem alkoholu; w trakcie spotkań gromadzi przy sobie wszystkich gości, a jej picie jest swego rodzaju rytuałem. Według jakości dzieli się wódki czyste na zwykłe, wyborowe oraz luksusowe – powstałe z wielokrotnie rektyfikowanego spirytusu. Czystą wódkę podaje się mocno schłodzoną (lecz nie zmrożoną!), co wydobywa z niej wszystkie aromaty. Alternatywą dla osób, które nie są miłośnikami mocnego aromatu czystej wódki, są wódki smakowe. Do ich składu dodaje się owocowe destylaty, zioła, wyciągi roślinne czy olejki zapachowe – wszystko w celu uczynienia z wódki jak najprzyjemniejszego w smaku i aromacie trunku. Wódka gatunkowa, zwłaszcza słodka, nie musi być podawana w tak niskiej temperaturze, jak wódka czysta; jest ona często podawana jako aperitif.

Z czym pić wódkę? Zagryzamy czy popijamy?

Picie wódki jest, jak wspomnieliśmy wcześniej, rytuałem – nie powinno więc przy niej zabraknąć czegoś, co zmieni smak w ustach i złagodzi moc alkoholu. Na polskich stołach obok kieliszków często znajdziemy tzw. zagryzkę. Do klasyków należą ogórki oraz kiełbaski; świetnie sprawdza się tłuste mięso, pokrojone na mniejsze kawałki. Dobrym uzupełnieniem wódki mogą być także potrawy rybne lub przekąski wegetariańskie – tak naprawdę wszystko zależy od naszych preferencji.

Wódkę, ze względu na moc zawartego w niej alkoholu, warto również popijać. Dobrze dobrany napój nie tylko zapewni przyjemne doznania smakowe, ale i pomoże zapobiec złemu samopoczuciu w dniu następnym. Do degustacji wódki często poleca się mineralną wodę, zwłaszcza z dodatkiem cytryny – nie przykryje ona walorów smakowych trunku i pomoże w prawidłowym metabolizmie alkoholu. Ci, którzy nie przepadają za czystym smakiem wódki, mogą sięgnąć po owocowe soki – z pewnością uprzyjemnią one degustację!