Filtruj według

Pojemność

Pojemność

Aktywne filtry

FRIULIANA °43 GRAPPA NONINO

Cena 141,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Grappa Friulana to biała grappa otrzymywana z wyselekcjonowanych wytłoków z białych i czerwonych winogron pochodzących z winnic Friuli. Liczne alkohole, które mają swoje rodzinne miasta w różnych regionach Włoch. Bez wątpienia Nonino Friulana jest najbardziej reprezentatywnym i najstarszym z określonych terytoriów tego europejskiego kraju.

Opakowanie bez kartonika.

PROSECCO BIANCO GRAPPA + KARTONIK 700 ML

Cena 149,00 zł
Dodaj do koszyka
Dostępne: Brak w magazynie

Powstała w wyniku destylacji wytłoków z wybranych winogron Prosecco, grappa ta jest strukturalna, a jednocześnie elegancka. Jest świeża i lekka z nutą słodyczy - idealny dodatek do ciast, lodów lub sałatki ze świeżych owoców. Jest w 100% destylowana metodą rzemieślniczą.

MOSCATO GRAPPA + KARTONIK 700 ML

Cena 199,26 zł
Dodaj do koszyka
Dostępne: Brak w magazynie

Elegancka, aromatyczna, miękka i zmysłowa o zapachu róż, tymianku i wanilii. Fantastyczna grappa produkowana przez legendarną rodzinę Nonino, przepełniona jest kwiatowymi aromatami i pikantnymi cytrusowymi przyprawami. Na podniebieniu wyczuwalne są smaki pomarańczy i kwiatów, które w połączeniu z czystością i miękkością spirytusu tworzą eleganckie doznanie grappy.

Dostępne: Brak w magazynie

W kieliszku żółty i jasny, to łagodne, słodko-gorzkie piękno oferuje karmel i wanilię, wzmocnione przez ziele angielskie i gorzką pomarańczę. Choć Nonino jest najbardziej znane z grappy, warto poszukać tego amaro, aromatyzowanego ziołami z gór Friuli. Polecamy do deserów lub jako ciekawą odmianę negroni.

Grappa

Czym jest włoska grappa i jaki to trunek?

Grappa to alkohol pochodzący z Włoch. W Polsce nie jest on tak popularny, jednakże obecnie coraz więcej osób wykazuje nim zainteresowanie. Każdy koneser alkoholi powinien choć raz spróbować jej oryginalnego smaku. Wyjątkowy smak grappy związany jest z jej pochodzeniem. Obecnie jest ona produkowana z jednego szczepu winogron, które są oczyszczane, a następnie wykorzystywane w całości. Nie pomija się także ich skórek, pestek czy nawet gałązek. Te owoce uzyskuje się z winogron, które pozostały po produkcji wina. Na początku zamysłem takiej oryginalnej produkcji było zapobieganie marnowania się resztek owoców. W późniejszym czasie okazało się, że ta włoska wódka z winogron podbiła serca ludności całego kraju. Okazało się bowiem, że tak powstały trunek ma wyrazisty smak, który jest sam w sobie bardzo cenny. Ojczyzną grappy jest Bassano del Grappa, czyli miejscowość znajdująca się w północnej części Włoch. Wódka grappa ma także ciekawą historię, wiąże się z nią legenda, która głosi, że pewien sprytny rzymski żołnierz rozpoczął produkcję tego trunku już w II wieku, na skutek zuchwałej kradzieży destylatora z Egiptu. Oczywiście nie jest to prawdą, jednak tę opowieść rodowici Włosi chętnie przekazują z pokolenia na pokolenie.

Alkohol grappa – kto go kupuje? Jakie są rodzaje wódki grappa?

Z początku wódka grappa była napojem alkoholowym, po który chętnie sięgała klasa robotnicza. Nieco bardziej zamożni ludzie nie chcieli pić tego trunku, ponieważ jego pochodzenie uchodziło za domenę biednej ludności Włoch. Bogatsi mieszkańcy nie chcieli spożywać alkoholu, do którego produkcji wykorzystywano odpady. Dopiero w latach 70 ubiegłego wieku powstała grappa di monovitigno, czyli wyjątkowa włoska grappa produkowana z jednego szczepu winogron. Takie uszlachetnienie się tego trunku spowodowało, że zmienił się jej status. Ten typ wódki nawiązuje zarówno do win, jak i słodowej whisky. Na etykiecie każdej butelki znajduje się informacja, jaki szczep winogron został użyty do jego produkcji. Nadto grappa di nonovitigno często jest podawana poprzez macerowanie w niej ziół, których aromat wzbogaca smak trunku. Dzięki temu jej ranga w hierarchii alkoholi niebywale wzrosła, co wpłynęło także na jej popularność. Arystokracja przekonała się do tego alkoholu, po czym pokochała grappę.

Wódka grappa, jak ją pić i do jakiego posiłku można ją podawać?

Jak już wspominaliśmy, ojczyzną grappy są gorące i eleganckie Włochy. Sposób picia takiego alkoholu musi więc być nie tylko wysublimowany, ale i wykwintny. Można ją pić w tradycyjnych kieliszkach stosowanych do spożywania wódki, jednak istnieją także specjalne naczynia, które doskonale nadają się do degustacji grappy. Takie kieliszki posiadają wysoką nóżkę, a ich czarka przypomina kształtem kulę z odchodzącą ku górze rurką. Dzięki takiej konstrukcji możliwe jest zamknięcie w naczyniu wszystkich aromatów, które unoszą się nad wlaną do niego grappą. Warto też znać kulturę picia tego specyficznego napoju. Tradycyjni Włosi sięgają po ten trunek po posiłku, czyli jako digestif. Inną ciekawą propozycją podawania wódki grappy jest Caffè corretto, czyli podawanie jej jako dodatku do gorącego espresso. Może to więc być także idealny alkohol dla miłośników kawy. Włoska grappa to mocny alkohol, z którego Włosi są dumni. Chętnie polecają go nie tylko turystom, ale i przekazują tajniki jego produkcji młodszym pokoleniom. Warto sięgnąć po nią, próbując jednocześnie wspaniałych potraw włoskiej kuchni. Dzięki temu będziemy mogli odczuć choć namiastkę gorącej, włoskiej atmosfery tego kraju.

Włoska grappa, jaka jest jej cena? Jakie są rodzaje grappy?

W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór alkoholi z całego świata. Należy do nich także włoska grappa – cena tego trunku jest niska, ponieważ nasz sklep korzysta z usług zaufanych dostawców. Jeżeli zastanawiasz się, ile procent ma grappa, to musisz poznać rodzaje wódki grappa. Niektóre butelki mają nawet 60 procent zawartości alkoholu. Żadne jednak nie zawierają mniej niż 45 %. Alkohol grappa to ciekawa alternatywa dla smakoszy mocniejszych trunków. Grappa to połączenie niezwykłego zapachu i smaku.