Aktywne filtry

Akashi Sake Shiraume Ginjo Umeshu

Cena 91,00 zł
Dostępne: 10 W magazynie

Słodycz suszonych owoców z dominacja śliwki połączona z aromatem daktyli i czereśni tworzą wspaniałą kompozycje likieru śliwkowego na bazie Sake.

Choya Sake

Cena 41,00 zł
Dostępne: 4 W magazynie

Japońskie wino ryżowe o delikatnym, słodkim posmaku. Charakteryzuję się jasnym, słomkowym kolorem. Najlepiej smakuje podawane na ciepło, w towarzystwie dań kuchni azjatyckiej.

Choya Sliver

Cena 23,00 zł
Dostępne: 16 W magazynie

Choya jest śliwkowym winem wytwarzanym w Japonii. Piękny śliwkowy zapach sprawia, że wino jest aksamitne i słodkie. W Japonii jest często używane do usuwania toksyn z organizmu, zmęczenia i bezsenności. Bogate w wiele witamin takich, jak witamina C. Podawane w temperaturze pokojowej będzie smakować najlepiej.

CHOYA ORIGINAL

Cena 29,00 zł
Dostępne: 19 W magazynie

Choya jest śliwkowym winem wytwarzanym w Japonii. Piękny śliwkowy zapach sprawia, że wino jest aksamitne i słodkie. W Japonii jest często używane do usuwania toksyn z organizmu, zmęczenia i bezsenności. Bogate w wiele witamin takich, jak witamina C. Podawane lekko schłodzone latem, a ciepłe latem będzię smakować idealnie

Wino Choya Silver Red 10% 0,5l

Cena 27,00 zł
Dostępne: 18 W magazynie

Tradycyjny, japońskie wino wytwarzane ze śliwek Ume. Swój różowy kolor zawdzięcza dodaniu liści shiso. Delikatnie słodkawy smak idealnie pasujący do dań z owoców morza.

Wino Choya Dry 10% 0,75l

Cena 49,00 zł
Dostępne: 10 W magazynie

Tradycyjne, japońskie wino wytwarzane ze śliwek Ume w wersji wytrawnej. Wyprodukowane bez żadnych dodatków i wzmacniaczy. 

Akashi-Tai Sake Ginjo Yuzushu

Cena 116,00 zł
Dostępne: 19 W magazynie

Mleczno-żółty alkohol powstał na bazie destylatu z ryżu, jednak z dodatkiem owocu Yuzu. Delikatny, cytrusowy smak, w którym na starcie wyczujemy grejpfruta z limonką wzmocnione ostrością Yuzu. Można podawać z wodą mineralną lub serwować z kostkami lodu.

Dostępne: 2 W magazynie

Destylat z ryżu wyprodukowany w Hyogo - stolicy sake w Japonii. W procesie wytwarzania alkoholu zadbano, aby wszystkie produkty były lokalne oraz, aby każdy etap został dopilnowany i wykonany własnoręcznie przez mistrza. W smaku świeży, lekki z delikatną owocową słodyczą.

Dostępne: 9 W magazynie

Daiginjo Genshu to jedna z najbardziej kultowych sakes firmy Akashi-Tai. Łącząc słodycz ziaren ryżu Yamadanishiki z jednym z najbardziej unikalnych, pełnych zakresów smakowych, wino to równoważy większą moc z solidnym i owocowym finiszem.

Wino Ume Nuwang Plum

Cena 26,00 zł
Dostępne: 5 W magazynie

To wyjątkowe wino śliwkowe, które zachwyca swoim subtelnym aromatem i głębokim smakiem. Starannie wyselekcjonowane śliwki ume, dojrzewające w słońcu, tworzą harmonijną kompozycję, w której słodycz owoców łączy się z delikatną kwasowością. Każdy łyk tego wina przenosi na kwitnące wiosną japońskie sady, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Doskonałe do deserów, serów czy jako orzeźwiający aperitif.

Wino Ume Nuwang Lychee

Cena 26,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

To wykwintne wino, które łączy w sobie egzotyczne nuty śliwki ume i soczystego liczi. Jego złożony bukiet aromatyczny uwodzi zapachem dojrzałych owoców, a smak oferuje idealną harmonię słodyczy i delikatnej kwasowości. Każdy łyk przenosi w świat orientalnych ogrodów, gdzie spotykają się tradycja i nowoczesność. Idealne jako aperitif, doskonałe do deserów i owocowych sałatek,

Wina Japońskie

Wino japońskie – egzotyczny smak i receptura

Kultura Japonii fascynuje wielu, przede wszystkim ze względu na to, jak odmienna jest od naszej, zachodniej. To samo można powiedzieć o japońskich alkoholach – wyróżniają się bowiem smakiem, aromatem i, przede wszystkim, metodami produkcji. Wielu winiarskich purystów nie zaliczyłoby nawet z tej racji japońskich trunków do win. Do produkcji służą bowiem nie tylko winogrona (tych używa się wręcz rzadko!), ale również i inne owoce, ryż czy… kapusta.

Skąd względny brak gronowego wina w kulturze Japonii? Oczywiście jest to spowodowane klimatem i warunkami geograficznymi. Na japońskich wyspach uprawa winogron na dużą skalę jest praktycznie niemożliwa, a gronowe trunki tam powstałe trafiają jedynie na miejscowe stoły. Zakup japońskiego wina w Europie jest więc bardzo trudny, a rzadkie, dostępne butelki, potrafią być prawdziwym rarytasem. Nawet w najlepszych, japońskich restauracjach serwowane wino rzadko kiedy pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni – znacznie częściej jest sprowadzane chociażby z Francji.

Tradycje picia wina w Japonii są dosyć młode – trunek zyskał popularność dopiero w XIX wieku wśród japońskich intelektualistów, którzy docenili zdrowotne właściwości wina. Współcześnie można mówić o małym „boomie” na wino, w szczególności francuskie. W ślad za tym zaczęły pojawiać się nieliczne, nowoczesne winiarnie, uprawiające przede wszystkim cabernet sauvignon oraz rieslinga, a także endemiczny dla Japonii szczep kōshū – wino z niego produkowane ma delikatny aromat i smak, wyczujemy w nim słodkie nuty cytrusów, brzoskwini i jaśminu.

Wino śliwkowe oraz sake – tradycyjne alkohole Japonii

Typowe wina japońskie nie zyskały jeszcze swojej sławy; jednak dużym uznaniem cieszą się tamtejsze alkohole o zbliżonej do wina formie – przede wszystkim mowa o winie śliwkowym oraz słynnym sake, dostępnych w naszym sklepie.

Najbardziej klasycznym winem japońskim jest Choya – wino wytwarzane z owoców ume, a więc zielonych śliwek. Choya powstaje w procesie fermentacji, posiada również charakterystyczny dla wina kolor – niektórzy jednak zwrócą uwagę, że nie jest owocem przetwarzania winogron, dlatego nie powinno nazywać się jej winem. Nie chcemy jednak wdawać się w spory – lepiej bowiem spróbować smaku i aromatu śliwkowego trunku, by samemu poznać jego charakter! Choya wyróżnia się owocową, śliwkową wonią oraz bursztynową barwą. Chwali się delikatną, gładką fakturą, zaś w smaku – jest słodka i aksamitna. Smakoszom polecam ją zarówno jako aperitif, jak i jako partnerkę do delikatnych dań z owoców morza oraz deserów.

Dla wielu synonimem japońskiego alkoholu jest sake. Wytwarza się je z ryżu najwyższej jakości oraz domieszek alkoholu. Produkcja sake przypomina w praktyce proces wytwarzania piwa, jednak sam trunek określa się jako wino ryżowe. Swoich właściwości nabiera po poddaniu go działaniu pleśni Aspergillus oryzae, pomagającej w wydobyciu z ryżu cukrów. Sake zalicza się do win wytrawnych; jej smak w dużej mierze zależy od temperatury podania. Wyczuwalne są w niej intensywne, ryżowe nuty oraz charakterystyczny aromat japońskich owoców. Najlepsze alkohole sake wyróżniają się odpowiednim balansem kwasowości, smaków i aromatów, dzięki czemu, pomimo swojej wytrawności, są stosunkowo łatwe w piciu.