Smak grappy, podobnie jak wina, zależy od rodzaju i jakości użytych winogron, a także od specyfiki procesu destylacji. Grappa powstaje w wyniku destylacji skórek, miąższu, pestek i łodyg (czyli wytłoków) pozostałych po tłoczeniu winogron. Pierwotnie produkowano ją, aby zapobiec marnotrawstwu poprzez wykorzystanie tych resztek. Podobny napój, znany jako acquavite d'uva, jest wytwarzany poprzez destylację całego moszczu.


We Włoszech grappa podawana jest głównie jako digestivo lub napój po kolacji. Jej głównym celem było ułatwienie trawienia ciężkich posiłków. Grappa może być również dodawana do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto, czyli "poprawioną kawę". Inną odmianą tego napoju jest ammazzacaffè ("zabójca kawy"): najpierw pije się espresso, a następnie kilkadziesiąt mililitrów grappy podawanej w osobnej szklance. W Wenecji Euganejskiej występuje resentin ("mały płukacz"): po zakończeniu filiżanki espresso z cukrem, do prawie pustej filiżanki wlewa się kilka kropel grappy, wiruje i wypija jednym łykiem.

Opis

Pojemność
700 ML
Zawartość Alkoholu
41%

4 innych produktów w tej samej kategorii: