Wino posiada kolor dojrzałej wiśni z dodatkami rubinowych refleksów. Posiada wyczuwalny aromat czerwonych owoców. Idealne do jagnięciny i dziczyzny.
Jest 81 produktów.
Czerwone wino o wiśniowym kolorze. W smaku wyczuwalne aromaty dojrzałych śliwek i jeżyn, a także nuty anyżu i lukrecji. Idealnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Świeże aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, trawy i miodu. W ustach rześkie z posmakiem moreli, mango i jabłek. Delikatnie wytrawne.
Hiszpańskie, wytrawne, białe wino. Aromaty egzotycznych owoców z nutami kwiatów. W smaku lekkie oraz miękkie, z nuta pikanterii. Dojrzała brzoskwinia z liczi i przypraw sprawiają, że wino jest bardzo fajna propozycja do chociażby owoców morza.
Białe, wytrawne wino pochodzące z Hiszpanii. Intensywny bukiet, bogaty w brzoskwinie, gruszki czy morele z akcentami wanilii. Gładkie i pełne.
Słodkie, białe wino stworzone w Walencji, wyprodukowane z typowego dla słodkich win szczepu Muskat. W smaku świeże, kwiatowo-owocowe delikatnym słodkim posmaku. Idealne do deserów.
Hiszpańskie wino ze szczepu Mencia. Wino to leżakowało w beczkach z Amerykańskiego oraz Francuskiego dębu, przez 6 miesięcy. Nadało mu to wyjątkowych aromatów ciemnych owoców.
Wytrawne, czerwone wino rodem z Hiszpanii. Elegancka i skromna butelka skrywa aromaty oraz smak dojrzałych owoców, takich jak jeżyny czy wiśnie.
Wino stworzone w 100% ze szczepu Garnacha. Wyraźnie wyczuwalne smaki dojrzałych owoców.
Białe, wytrawne wino pochodzące z Hiszpanii. Przez 3 miesiące leżakowało na osadach w drożdżowych w stalowych tankach. Jasna barwa z refleksami zieleni skrywa złożony aromat soczystych owoców z elementami świeżo skoszonej trawy. Idealne do owoców morza.
Intensywna ciemnoczerwona barwa skrywa aromat bogaty w dojrzałe owoce oraz nuty beczki. Leżakowało ono przez 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. W smaku wyczujemy delikatne taniny oraz świetnie zrównoważoną kwasowość.
Naturalne bąbelki skrywają aromaty owocowe. Świeże w ustach z subtelnym posmakiem. Idealny towarzysz dla owoców morza czy dań rybnych.
Wino musujące typu Cava, pochodzące z Hiszpanii. Półsłodkie, o aromacie świeżych, soczystych owoców połączonych z nutami chleba. Świeże i subtelne w smaku.
Ciemna, bursztynowa barwa skrywa w sobie smak pełen słodyczy. Delikatnie wręcz gęste wino skrywa aromaty oraz smak suszonych owoców w towarzystwie nut miodu czy dżemu owocowego. Idealne wino do deserów.
Hiszpański rodowód sprawia, że jest to wino o cudownym charakterze. Pełne aromatów przypraw oraz owoców. 12 lat spędzonych w beczce nadaje mu również nuty dębu. Idealne do deski serów.
Ciemnoczerwona barwa skrywa słodki smak owoców oraz rodzynek. W aromacie uraczy nas posmakiem słodyczy oraz wybitną złożonością. Idealne do słodkich deserów.
Jasna, lekko złota barwa skrywa bukiet złożony z aromatów owoców oraz orzechów. Smak to połączenie wytrawności oraz lekkiej kwasowości.
Hiszpańskie, wytrawne wino typu sherry. Aby uzyskać swój charakter, dojrzewało ono niemalże 12 lat. Wyczujemy w nim suszone owoce czy orzechy. Wino świetnie zbalansowane i zrównoważone z długim finiszem.
Swój smak oraz aromat wino to zawdzięcza procesowi leżakowania. Wino to spędza niemal 2 lata w świeżych, dębowych beczkach, by następnie spokojnie leżakować w butelce kolejne 5 lat. Uraczy nas ono aromatem owoców leśnych oraz nut dębiny czy tytoniu. W smaku okrągłe i eleganckie.
Wino to powstało ze szczepu Tempranillo, Garnacha, Mazuelo oraz Graciano. W każdym kieliszku wyczujemy aromaty owoców oraz dęby z delikatną nuta pikanterii. W smaku okrągłe z wyraźnym finiszem. Wino czternaście miesięcy leżakuje w beczkach z amerykańskiego dębu a następnie odpoczywa w butelkach przez kolejne osiem.
Hiszpańskie wino, które zostało w pełni wyprodukowane ze szczepu Mencia. Okres leżakowania w beczkach, który trwał 14 miesięcy nadał mu wyjątkowego charakteru.
Pochodzące prosto ze słonecznej Hiszpanii, słodkie wino. Oprócz wyraźnego cukru, wyczujemy w nim również elementy kwiatowe oraz cytrusy. To wszystko zasługa regionu Valencii, w którym powstaje.
Hiszpańskie wino, stworzone ze szczepów palomino oraz Pedro Ximenez. Dojrzewa ono 8 lat, dzięki czemu uzyskuje wyjątkowy aromat drewna, wanilii a nawet rodzynek.
Hiszpańskie wino wyprodukowane w regionie Toro ze szczepu Tempranillo. Intensywne w smaku, wyczujemy w nim nuty jagód, wiśni, przełamanych słodyczą karmelu. Doznania potęguje dymny aromat w połączeniu z korzennymi nutami. Wino spędziło 18 miesięcy w beczce po whisky, czemu zawdzięcza zbalansowane taniny i wyjątkowy charakter.
Wino Hiszpańskie
Wina hiszpańskie – śródziemnomorski temperament w butelce
Dla wielu nie ma milszego słońca, niż to hiszpańskie. Często oczami wyobraźni widzimy skąpane słońcem plaże Półwyspu Iberyjskiego, szczególnie gdy myślimy o wakacjach. Cząstkę tych słonecznych promieni możemy znaleźć w hiszpańskim winie – czasem stojącym nieco w cieniu swoich francuskich i włoskich braci, jednak równie ciekawym w swojej palecie smaków i aromatów. Wina z Hiszpanii to zaklęty w butelkę gorący temperament; samo winiarstwo na półwyspie ma wielowiekową tradycję, którą pasjonaci wina z miłością podtrzymują na swoich polach uprawnych.
Nowoczesne winiarstwo hiszpańskie stoi pod znakiem różnorodności – Hiszpania jest bowiem krajem, w którym ścierają się ze sobą klimaty. Wina z Katalonii będą miały kompletnie inny charakter niż te, które są owocem pracy winiarzy w Kastylii lub Andaluzji. Dlatego tak trudno jest opisać „typowe”, hiszpańskie wino; wielu ma być może teraz przed oczami temperamentne, treściwe wino o charakterystycznej, czerwonej barwie. Jednak inni mogą pomyśleć o musującej cavie – coraz popularniejszej alternatywie dla francuskich szampanów i włoskiego prosecco. A mamy jeszcze przecież wiele interesujących, spokojnych win białych! W tym bogactwie łatwo byłoby się pogubić, dlatego prezentujemy Państwu kilka najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii oraz charakterystyczne dla nich rodzaje win – dostępne w ofercie sklepu eszampan.pl.
Iberyjskie smaki i aromaty – czym różnią się regiony Hiszpanii?
Gdyby trzeba było wybrać jeden region Hiszpanii, który najlepiej reprezentowałby charakter hiszpańskich win, bez wątpienia postawilibyśmy na Rioję. To kraina położona na północy kraju, w pobliżu rzeki Ebro. Jej dumą jest świetne, czerwone wino o wyrazistym smaku i aromacie, najczęściej produkowane ze szczepu tempranillo. Jednak równie atrakcyjne są czerwone wina Rioja z takich szczepów jak garancha, graciano lub mazuleo. Rioję możemy skosztować zarówno w młodej odmianie o łagodnych, owocowych nutach, jak i długoletniej, obiecującej najbardziej wytrawne doznania. W kontraście do win z regionu Rioja staje Penedès, region stanowiący część Katalonii. Słynie on przede wszystkim z produkcji wyjątkowego dla Hiszpanii wina cava. Te świetne wino musujące, robione przy pomocy metody tradycyjnej (szampańskiej), jest niezastąpioną częścią hiszpańskiej fiesty. Ciepły i przyjemny klimat Katalonii wydobywa z tamtejszych win soczyste, owocowe nuty. W regionie Penedès spotkamy zarówno uprawy typowo hiszpańskich odmian winogron (na przykład tempranillo, parellada czy monastrell), jak i tych, rozpowszechnionych na całym świecie – cabernet sauvignon, chardonnay lub merlot. A to wszystko dzięki doskonałemu klimatowi, sprzyjającemu owocnemu wzrastaniu winorośli.
Hiszpańskiej mapy winiarskiej nie ma bez Andaluzji. Wizytówką regionu jest wino sherry, które należy do win „wzmocnionych” – gęstych i o wyższej zawartości alkoholu, niż inne trunki. W jego wyjątkowym składzie znajdziemy tak zwany flor, czyli dodatkową warstwę drożdży, nadających winu orzechowo-drożdżowych nut. Również proces fermentacji sherry jest szczególny – wykorzystuje się naturalny spirytus winogronowy do wzmocnienia alkoholu. Efektem jest smak i moc, jakiej nie uświadczymy nigdzie indziej.