Strona główna / Wino / Wino Hiszpańskie

Wino Hiszpańskie

Wina hiszpańskie – śródziemnomorski temperament w butelce

Dla wielu nie ma milszego słońca, niż to hiszpańskie. Często oczami wyobraźni widzimy skąpane słońcem plaże Półwyspu Iberyjskiego, szczególnie gdy myślimy o wakacjach. Cząstkę tych słonecznych promieni możemy znaleźć w hiszpańskim winie – czasem stojącym nieco w cieniu swoich francuskich i włoskich braci, jednak równie ciekawym w swojej palecie smaków i aromatów. Wina z Hiszpanii to zaklęty w butelkę gorący temperament; samo winiarstwo na półwyspie ma wielowiekową tradycję, którą pasjonaci wina z miłością podtrzymują na swoich polach uprawnych.

Nowoczesne winiarstwo hiszpańskie stoi pod znakiem różnorodności – Hiszpania jest bowiem krajem, w którym ścierają się ze sobą klimaty. Wina z Katalonii będą miały kompletnie inny charakter niż te, które są owocem pracy winiarzy w Kastylii lub Andaluzji. Dlatego tak trudno jest opisać „typowe”, hiszpańskie wino; wielu ma być może teraz przed oczami temperamentne, treściwe wino o charakterystycznej, czerwonej barwie. Jednak inni mogą pomyśleć o musującej cavie – coraz popularniejszej alternatywie dla francuskich szampanów i włoskiego prosecco. A mamy jeszcze przecież wiele interesujących, spokojnych win białych! W tym bogactwie łatwo byłoby się pogubić, dlatego prezentujemy Państwu kilka najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii oraz charakterystyczne dla nich rodzaje win – dostępne w ofercie sklepu eszampan.pl.

Iberyjskie smaki i aromaty – czym różnią się regiony Hiszpanii?

Gdyby trzeba było wybrać jeden region Hiszpanii, który najlepiej reprezentowałby charakter hiszpańskich win, bez wątpienia postawilibyśmy na Rioję. To kraina położona na północy kraju, w pobliżu rzeki Ebro. Jej dumą jest świetne, czerwone wino o wyrazistym smaku i aromacie, najczęściej produkowane ze szczepu tempranillo. Jednak równie atrakcyjne są czerwone wina Rioja z takich szczepów jak garancha, graciano lub mazuleo. Rioję możemy skosztować zarówno w młodej odmianie o łagodnych, owocowych nutach, jak i długoletniej, obiecującej najbardziej wytrawne doznania. W kontraście do win z regionu Rioja staje Penedès, region stanowiący część Katalonii. Słynie on przede wszystkim z produkcji wyjątkowego dla Hiszpanii wina cava. Te świetne wino musujące, robione przy pomocy metody tradycyjnej (szampańskiej), jest niezastąpioną częścią hiszpańskiej fiesty. Ciepły i przyjemny klimat Katalonii wydobywa z tamtejszych win soczyste, owocowe nuty. W regionie Penedès spotkamy zarówno uprawy typowo hiszpańskich odmian winogron (na przykład tempranillo, parellada czy monastrell), jak i tych, rozpowszechnionych na całym świecie – cabernet sauvignon, chardonnay lub merlot. A to wszystko dzięki doskonałemu klimatowi, sprzyjającemu owocnemu wzrastaniu winorośli.

Hiszpańskiej mapy winiarskiej nie ma bez Andaluzji. Wizytówką regionu jest wino sherry, które należy do win „wzmocnionych” – gęstych i o wyższej zawartości alkoholu, niż inne trunki. W jego wyjątkowym składzie znajdziemy tak zwany flor, czyli dodatkową warstwę drożdży, nadających winu orzechowo-drożdżowych nut. Również proces fermentacji sherry jest szczególny – wykorzystuje się naturalny spirytus winogronowy do wzmocnienia alkoholu. Efektem jest smak i moc, jakiej nie uświadczymy nigdzie indziej.