Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
Jest 123 produktów.
GostArt to musujące, eleganckie wino stworzone według szkoły francuskiej z winogron zebranych w polskich winnicach. Unikalne warunki klimatyczne występujące w rejonie wzrostu owoców, pozwoliły na stworzenie Gost Arta pełnego kwiatów i owoców.
Na podniebieniu wytrawne i harmonijne, jest trwałe i przyjemnie pikantne. Całkiem inne od często raczej charakteryzującego się słodyczą Prosecco z relatywnie wysoką zawartością cukru resztkowego.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto jest słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
100% Moscato z włoskiego Piemontu. W smaku słodkie i trwałe, świetne do ciast biszkoptowych z owocami.
Obfity aromat dojrzałych owoców gruszki, jabłek i brzoskwiń z nutami kwiatów akacji. Delikatne bąbelki o zrównoważonej kwasowości.
Wino musujące Chandon Garden Spritz z Argentyny. Tworzone z dodatkiem esencji na bazie skórek pomarańczy. Jest to wino musujące z wyjątkową esencją z mieszanki lokalnie uprawianych pomarańczy, ziół i przypraw. Najlepiej smakuje podawany na lodzie.
Długi, bąbelkowy kolor. Bardzo obfity aromat dojrzałych owoców takich, jak gruszka, jabłko i melon. Przyjemnie cierpki smak, rześki i owocowy. Lekko mineralne zakończenie.
Wino musujące Chandon Garden Spritz z Argentyny. Tworzone z dodatkiem esencji na bazie skórek pomarańczy.
Słodkie wino aromatyzowane z nutami poziomki o intensywnym, rubinowym kolorze. Bardzo charakterystyczny smak czerwonych owoców. Delikatnie musujące.
Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. W tym przypadku mamy do czynienia z wyprodukowanym przez nich winem musującym. Wino to charakteryzuje się owocowym aromatem, w którym wyczujemy gruszki, brzoskwinie, a nawet zioła i kwiaty. W smaku uraczy nas delikatnymi bąbelkami oraz wysoką kwasowością z elementami drożdży.
Klasyczny reprezentant swojego gatunku. Aromat kwiatowo-owocowy, delikatne bąbelki oraz lekkość sprawiają, że jest idealne na każdą okazje.
Wino musujące typu Cava, pochodzące z Hiszpanii. Półsłodkie, o aromacie świeżych, soczystych owoców połączonych z nutami chleba. Świeże i subtelne w smaku.
Asti to jeden z symboli włoskich win musujących o bardzo intensywnym, owocowym aromacie. Przyjemna świeżość i naturalna słodycz. Idealny towarzysz deserów i ciast.
Różowe Frizzante czyli wino wytrawne lekko musujące. Charakteryzuję się świeżością i rześkością. W bukiecie dominują poziomki i truskawki
Włoskie różowe wino musujące ze szczepów Pinot Noir oraz Glera. Wytrawne wino o delikatnym, różowym kolorze.
Organiczne Prosecco wytworzone ze szczepu Glera. W smaku owocowo-kwiatowe.
Rześkie i owocowe Prosecco. Umiarkowana, lekka kwasowość.
W tej eleganckiej butelce zawarte są aromaty owocowe z elementami kwiatowymi. Idealne do drobiu czy ryb.
Różowe wino musujące stworzone z dwóch szczepów: Cabernet Sauvignon oraz Merlota. Delikatne bąbelki skrywają owocowe aromaty i smak.
Wino musujące, którego bąbelki powstały naturalnie w butelce. Orzeźwiające wino o kwiatowym aromacie.
Jasnosłomkowa barwa skrywa aromat kwiatów oraz lekką wytrawność.
Naturalne bąbelki skrywają aromaty owocowe. Świeże w ustach z subtelnym posmakiem. Idealny towarzysz dla owoców morza czy dań rybnych.
Jednoszczepowe wino delikatnie musujące, wykonane metodą petillant-naturel z odmiany Riesling. Wino w pełni naturalne oraz ekologicznie, które nie zawiera siarczynów. Jego metny charakter spowodowany jest brakiem filtracji.
Wino Musujące
Wino musujące – metoda powstawania wysokiej jakości trunku
Powszechnie mianem wina musującego nazywa się popularne szampany. Jednak mało kto wie, że termin ten został prawnie zastrzeżony przez kraje Unii Europejskiej i zgodnie z tym odnosi się wyłącznie do trunków produkowanych we francuskiej Szampanii. Główna różnica, po której można poznać dobre wino musujące, ma ścisły związek z procesem produkcji, a konkretnie z nasyceniem wina dwutlenkiem węgla. Bowiem najszybszym sposobem jest sztuczne nasycenie, które mają popularne szampany za kilkanaście złotych.
O wiele bardziej szlachetna jest metoda tradycyjna, czyli tak zwana wtórna fermentacja. Wino musujące jest wówczas przelewane do butelki, w której dochodzi właśnie do tej fermentacji. W jej wyniku drożdże niejako „zjadają” cukier, dzięki czemu produkowany jest alkohol i dwutlenek węgla. Z uwagi na to, że butelka jest zamknięta, to też powstały gaz pozostaje w środku i trunek zyskuje bąbelki. Wysokiej jakości wina musujące powstają przede wszystkich z trzech szczepów winogron, a mianowicie Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Wina gazowane zwykle posiadają barwę białą lub różową. Czas dojrzewania bywa różny, ale nie powinien być krótszy niż piętnaście miesięcy. Choć zdarza się, że niektórzy producenci wypuszczają swojego szampana na rynek dopiero po upływie kilku lat. Przy czym rzadkością jest, aby na butelce wina musującego znaleźć rocznik. A to dlatego, że dla uzyskania jak najlepszego smaku zwykle miesza się wina bazowe z kilku roczników, co oznacza, że musujące wina rocznikowe są unikatami, które charakteryzują się wyższą jakością i wyższą ceną.
Musujące wina – do czego pasują?
Wino nasycone dwutlenkiem węgla pasuje zarówno do przystawek, dań głównych, jak i deserów. Trzeba tylko umiejętnie dobrać wino do menu, pamiętając o zasadzie, że wina musujące można podawać od wytrawnego do słodkiego. Nigdy w odwrotnej kolejności. Wersja wytrawna doskonale sprawdzi się przy sałatkach, wędlinach, rybach oraz owocach morza. Z kolei wino musujące słodkie i półsłodkie lubi towarzystwo ciast, lodów i wszelkiego rodzaju deserów. Ale musujące wino można podać nie tylko do posiłku, lecz również jako aperitif, co pobudzi apetyt.
Inną ważną kwestią jest to, że wino musujące należy podawać dość mocno schłodzone. Preferowana temperatura trunku to między siedem a dziewięć stopni Celsjusza. Stosując się do tego zalecenia, nie powinno być problemów z otworzeniem butelki. Bo przy mocnym zmrożeniu korek nie będzie chciał wyjść z szyjki, a przy zbyt ciepłej butelce istnieje ryzyko, że wystrzeli zaraz po odbezpieczeniu drucianej osłony. Trunek, o którym mowa, powinien być podawany w smukłych kieliszkach typu flet.
Poza winem musującym pochodzącym z Francji, bardzo popularne jest Prosecco z bąbelkami wywodzące się z Włoch oraz Cava, czyli hiszpańskie wino musujące, wytwarzane metodą szampańską. W naszym sklepie dostępne są najwyższej jakości musujące wina, powstałe z perfekcyjnie opracowanych kompozycji, gwarantujących mistrzowskie walory smakowe.