Larsen Cognac to marka, której romantyczny początek sięga roku 1926. Wówczas to Jens Reidar Larsen spotkał swoją przyszłą żonę. Młody Norweg za cel podróży obrał Amerykę Północną, a w Szampanii zatrzymał się tylko na chwilę. Los jednak chciał, że to właśnie w trakcie tej wizyty zakochał się zarówno w spotkanej dziewczynie, jak i we Francji.
Podjęcie decyzji o pozostaniu w kraju przyszło mu łatwo, czego nie można niestety powiedzieć o budowaniu własnej marki. Owszem, oczarowany jakością brandy czy też jak kto woli – koniaku produkowanego na terenie Cognac, postanowił otworzyć własną działalność. Musiał jednak włożyć ogrom pracy w to, by stać się ekspertem w wybranej dziedzinie. W tym miejscu warto też przypomnieć pewną istotną dla sprawy informację – każdy koniak, który wyprodukowany został na terenie miasta Cognac lub w jego okolicach określany jest również jako brandy. Przy czym trzeba podkreślić, że żadne inne brandy świata nie jest koniakiem.
Powracając jednak do założyciela Larsen Cognac – przez lata pracował on dla wielu domów Cognacu. W ten sposób zbierał doświadczenie i poszerzał wiedzę na temat najlepszej jego zdaniem brandy. Pracowitość i cierpliwość się opłaciła. Początkowo firma bazowała na kupażowaniu brandy i innych alkoholi. Z czasem sumienny i oddany sprawie Norweg dorobił się jednak własnej destylarni oraz winnicy w Petit Champagne i Grande Champagne.
Produkowany tam koniak Larsen zaczął zyskiwać na popularności.
Nie wszyscy wiedzą, że z koniakiem wskazanej marki kojarzony jest slogan – Viking Cognac. Wszystko za sprawą linii Drakkar Range, czyli trunków w fantazyjnych butelkach. Wyrabiane ze szkła i francuskiej porcelany Limoges, mają kształt łodzi wikingów.
Co poza tym wyróżnia najlepszy Larsen Cognac? W przeciwieństwie do innych producentów, firma nie skupia się na wydobyciu jak największej ilości aromatów z dębowych beczek, w których alkohol dojrzewa. Trunek jest bardzo powoli destylowany, bo producent stawia raczej na uzyskanie delikatniejszej nuty zapachowej i smakowej. Larsen koniak jest więc pełen smaku dojrzałych winogron. Wyróżnia go bukiet selektywnie wybieranych przypraw, rzadko spotykana w świecie koniaków świeżość i łagodność.
Larsen Cognac VSOP to nasza pierwsza propozycja. Trunek jest mieszanką kilku dojrzałych koniaków, które pochodzą z winnic Fins Bois i Grande Champagne. Wyróżnia go głęboki smak skarmelizowanych owoców, przypraw oraz wanilii. Z kolei najmłodszy Larsen Koniak, a więc Larsen Cognac VS to trunek destylowany w miedzianym alembiku i starzony w beczkach dębowych. W jego przypadku bardzo wyczuwalne jest kakao, wytrawna czekolada oraz silnie ziołowy aromat. Ciemny kolor, bursztynowe refleksy, smak suszonych śliwek? Te nuty są charakterystyczne dla Larsen Cognac XO.
Z czym podawać Koniak Larsen, ale i każdy inny bursztynowy trunek tego typu? Brandy świetnie smakuje z aromatyczną kawą, na przykład espresso. Smak alkoholu w ciekawy sposób komponuje się też z gorzką czekoladą i owocami nerkowca. Wniosek? Koniak najlepiej serwować w towarzystwie małych, często gorzkawych przekąsek.