Koniak "Larsen" VS powstaje z alkoholi wyprodukowanych z winogron Uni Blanc uprawianych w Feng Bois i starzonych przez ponad trzy lata. Jest to najmłodszy koniak w linii Larsen. Starzony w dębowych beczkach, koniak ten nabiera niepowtarzalnego charakteru i wykazuje bogaty, gładki smak z nutami dojrzałych winogron oraz aromatyczny zapach z nutami owoców i delikatnymi niuansami kwiatowo-ziołowymi.
-
MenuPowrót
- Strona główna
-
Szampan
-
-
Wino
-
-
-
-
-
Kraj
- Wina Azjatyckie
- Wino Mołdawskie
- Wino Greckie
- Wino Chilijskie
- Wino Czeskie
- Wino Australijskie
- WIno Słoweńskie
- Wino z USA
- Wino Urugwajskie
- Wino z RPA
- Wina Japońskie
- Wino Polskie
- Wino Izraleskie
- Wino Austriackie
- Wino Portugalskie
- Wino Gruzińskie
- Wino Niemieckie
- Wino Węgierskie
- Wino Hiszpańskie
- Wino Włoskie
- Wino Nowozelandzkie
- Wino Argentyńskie
- Wino Francuskie
-
-
-
Koniak
-
-
Gatunek
-
-
-
-
Whisky
-
-
Gatunek
-
-
-
-
-
Producent
- Adelphi Distillery
- Aerstone Distillery
- Amrut Distillery
- Ardbeg
- Ardnamurchan
- Arran
- Auchentoshan
- Baczewski
- Balvenie
- Ben Nevis
- Benriach Distillery
- Blanton's Bourbon
- Carn More Distillery
- Chivas Regal
- Dalmore
- Edradour Distillery
- Elements of Islay
- Elijah Craig Bourbon
- Evan William Bourbon
- Fettercairn
- Glen Scotia
- Glenallachie
- Glendronach Distillery
- Glenfarclas Distillery
- Glenfiddich
- Glenglassaugh
- Glengoyne Distillery
- Glenlivet
- Glenmorangie
- Glenrothes Distillery
- Heaven Hill
- Hedges & Butler Distillery
- Hinch
- Ian Macleods Distillery
- Jack Daniels
- Jameson
- Jim Beam
- Johnnie Walker
- Kaikyo Distillery
- Kavalan
- Kingsbarns Distillery
- Loch Lomond Distillery
- Mac-Talla Distrillery
- Maker's Mark
- Mossburn
- Murray McDavid
- Nikka Whisky
- Sadler's Peaky Blinder
- Signatory Vintage
- Smokehead
- Spirits of Yorkshire Distillery
- Springbank
- Tamdhu Distillery
- Teeling Whiskey Distillery
- The Irishman Distillery
- The Macallan
- The Whistler
- Three Ships
- Torbhaig
- Tullibardine
- Waterford Distillery
- Wemyss Malts
- West Cork Distillers
- William Grant's and sons
-
-
-
Wódka
-
-
Rum
-
-
Tequila
-
- Gin
-
Pozostałe
-
-
-
- Calvados
- Miniaturki
- Miód Pitny
- Cydr
- Bezalkoholowe
- Śliwowica
-
Zestawy Prezentowe
- Zestawy z alkoholami do 100zł
- Zestawy z alkoholami od 100zł do 200zł
- Zestawy z alkoholami od 200zł do 300zł
- Zestawy z alkoholami od 300zł do 400zł
- Zestawy z alkoholami od 400zł do 500zł
- Zestawy Wielkanocne
- Zestawy Prezentowe z Winem
- Zestawy Prezentowe z Szampanem
- Zestawy Prezentowe z Whisky
- Zestawy Prezentowe z Wódką
- Zestawy Prezentowe z Rumem
- Zestawy Prezentowe z Tequila
- Zestawy Prezentowe z Koniakiem
- Zestawy Prezentowe z Ginem
- Zestawy Prezentowe z Innymi Alkoholami
-
-
-
- NASZ BLOG
-
Boże Narodzenie
-
Jest 3 produktów.
Aktywne filtry
Mieszanka dobrze dojrzałych starych koniaków pochodzących z winnic Fins Bois i Grande Champagne. Posiada te same przyjemne cechy charakterystyczne co V.S.V.C. z większą dojrzałością i taniną po dłuższym pobycie w beczkach z dębu Limousin.
Bogaty w wiele różnych aromatów, dojrzałych owoców, suszonych śliwek, orzechów włoskich, balsamicznych i humusowych. Przyprawy dobrze komponują się z cynamonem i pieprzem. Charakteryzuje się ekspresją długiego leżakowania w dębowych beczkach, co zapewnia wysoką koncentrację aromatów o nazwie Rancio. Posiada długie, eleganckie intensywne wykończenie.
Larsen Cognac
Larsen Koniak – jak powstała marka koniaków dla wikingów?
Larsen Cognac to marka, której romantyczny początek sięga roku 1926. Wówczas to Jens Reidar Larsen spotkał swoją przyszłą żonę. Młody Norweg za cel podróży obrał Amerykę Północną, a w Szampanii zatrzymał się tylko na chwilę. Los jednak chciał, że to właśnie w trakcie tej wizyty zakochał się zarówno w spotkanej dziewczynie, jak i we Francji.
Podjęcie decyzji o pozostaniu w kraju przyszło mu łatwo, czego nie można niestety powiedzieć o budowaniu własnej marki. Owszem, oczarowany jakością brandy czy też jak kto woli – koniaku produkowanego na terenie Cognac, postanowił otworzyć własną działalność. Musiał jednak włożyć ogrom pracy w to, by stać się ekspertem w wybranej dziedzinie. W tym miejscu warto też przypomnieć pewną istotną dla sprawy informację – każdy koniak, który wyprodukowany został na terenie miasta Cognac lub w jego okolicach określany jest również jako brandy. Przy czym trzeba podkreślić, że żadne inne brandy świata nie jest koniakiem.
Powracając jednak do założyciela Larsen Cognac – przez lata pracował on dla wielu domów Cognacu. W ten sposób zbierał doświadczenie i poszerzał wiedzę na temat najlepszej jego zdaniem brandy. Pracowitość i cierpliwość się opłaciła. Początkowo firma bazowała na kupażowaniu brandy i innych alkoholi. Z czasem sumienny i oddany sprawie Norweg dorobił się jednak własnej destylarni oraz winnicy w Petit Champagne i Grande Champagne.
Produkowany tam koniak Larsen zaczął zyskiwać na popularności.
Co wyróżnia Larsen Koniak? Dlaczego warto postawić na alkohol tej firmy?
Nie wszyscy wiedzą, że z koniakiem wskazanej marki kojarzony jest slogan – Viking Cognac. Wszystko za sprawą linii Drakkar Range, czyli trunków w fantazyjnych butelkach. Wyrabiane ze szkła i francuskiej porcelany Limoges, mają kształt łodzi wikingów.
Co poza tym wyróżnia najlepszy Larsen Cognac? W przeciwieństwie do innych producentów, firma nie skupia się na wydobyciu jak największej ilości aromatów z dębowych beczek, w których alkohol dojrzewa. Trunek jest bardzo powoli destylowany, bo producent stawia raczej na uzyskanie delikatniejszej nuty zapachowej i smakowej. Larsen koniak jest więc pełen smaku dojrzałych winogron. Wyróżnia go bukiet selektywnie wybieranych przypraw, rzadko spotykana w świecie koniaków świeżość i łagodność.
Najlepszy Larsen Cognac według eszampan.pl oraz sugestie dotyczące serwowania koniaku
Larsen Cognac VSOP to nasza pierwsza propozycja. Trunek jest mieszanką kilku dojrzałych koniaków, które pochodzą z winnic Fins Bois i Grande Champagne. Wyróżnia go głęboki smak skarmelizowanych owoców, przypraw oraz wanilii. Z kolei najmłodszy Larsen Koniak, a więc Larsen Cognac VS to trunek destylowany w miedzianym alembiku i starzony w beczkach dębowych. W jego przypadku bardzo wyczuwalne jest kakao, wytrawna czekolada oraz silnie ziołowy aromat. Ciemny kolor, bursztynowe refleksy, smak suszonych śliwek? Te nuty są charakterystyczne dla Larsen Cognac XO.
Z czym podawać Koniak Larsen, ale i każdy inny bursztynowy trunek tego typu? Brandy świetnie smakuje z aromatyczną kawą, na przykład espresso. Smak alkoholu w ciekawy sposób komponuje się też z gorzką czekoladą i owocami nerkowca. Wniosek? Koniak najlepiej serwować w towarzystwie małych, często gorzkawych przekąsek.