Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. W tym przypadku mamy do czynienia z wyprodukowanym przez nich winem musującym. Wino to charakteryzuje się owocowym aromatem, w którym wyczujemy gruszki, brzoskwinie, a nawet zioła i kwiaty. W smaku uraczy nas delikatnymi bąbelkami oraz wysoką kwasowością z elementami drożdży.
Jest 31 produktów.
Wino musujące wyprodukowane metodą tradycyjną ze szczepów Pinot Noir i Pinot Blanc bedącymi najlepszymi zielonogórskimi szczepami. W smaku wyczuwalne tosty, owoce i kwiaty.
Jednoszczepowe wino delikatnie musujące, wykonane metodą petillant-naturel z odmiany Riesling. Wino w pełni naturalne oraz ekologicznie, które nie zawiera siarczynów. Jego metny charakter spowodowany jest brakiem filtracji.
Mocno wytrwane, białe wino musujące. Barwa słomkowa, delikatne zielne refleksy. Jest to kupaż dwóch szczepów - Chardonnay oraz Pinot Bianco. W smaku orzeźwiające z lekkimi nutami owoców.
To musujące białe wino zachwyca czystym i świeżym smakiem, a powstaje z winogron chardonnay. W Blanc de Blancs wyczuwalne są delikatne, kwiatowe aromaty, które ujawniają się na podniebieniu dzięki pełnym nutom białych kwiatów, brzoskwini, gruszki i wiciokrzewu.
Crémant de Bourgogne to prawdziwa gratka i rozsądny wybór, zwłaszcza że wytwarzany jest z tych samych winogron co wykwintny szampan, jednak uprawianych na wapiennym terroir Burgundii – legendarnym terroir.
Wino stworzone tradycyjną metodą szampańską, o bladozłotej barwie i subtelnych, drobnych bąbelkach. Zachwyca eleganckim bukietem kwiatowo-owocowych aromatów. W smaku lekkie, delikatne i harmonijne, z pięknie zbalansowaną strukturą.
Nagradzane medalami w konkursach winiarskich polskie wino musujące. Robione metodą szampańską przez zakochanego w Polsce Francuza, urzeka świeżością i złożonością smaku
Harmonijny, wytworny smak unikalnej kompozycji winogron szczepu Riesling. Stworzone według szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry.
Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
GostArt to musujące, eleganckie wino stworzone według szkoły francuskiej z winogron zebranych w polskich winnicach. Unikalne warunki klimatyczne występujące w rejonie wzrostu owoców, pozwoliły na stworzenie Gost Arta pełnego kwiatów i owoców.
Wino musujace stworzone we Francji metodą tradycyjna. Powstało ze szczepów Chardonnay oraz Pinot Noir. Delikatne bąbelki oraz aromatyczny bukiet tworzą wspaniałą kompozycje.
Jedno z najpopularniejszych włoskich win musujących. Stworzony z winogron z ponad 130 winnic. Połączenie szczepów Chardonnay oraz Pinot Blanc i Pinot Noir, tworzą smak i aromat, do którego na pewno będzie się chciało wrócić.
- Pétillant-naturel to rozwinięcie skrótu Pet Nat, z którym mamy do czynienia w tym przypadku. Pet Nat to wino musujące robioną metodą pradawną o naturalnych bąbelkach. W tym przypadku jest to produkt z winnicy Saganum w województwie Lubuskim.
Wino wytworzone metodą tradycyjną. Żywe i energiczne. W smaku wyczuwalne tosty z aromatami poziomek i kwiatów bzu.
Wino to nawiązuje do miejsca, z którego pochodzi, czyli Żagania oraz historycznego Księstwa Żagańskiego. Powstało ono w dworku książęcym, którego historia produkcji wina tego typu się roku 1601. Następnie dojrzewa ono na osadzie drożdżowym w piwnicach klasztoru żagańskiego.
Wino musujące tworzone metodą szampańska, w dolinie odry w województwie Lubuskim. Wino to zostało stworzone ze szczepu Pinot Noir dzięki czemu ma wyjątkowy charakter oraz unikalny, głęboki smak.
Wino wyprodukowane ze szczepów Chardonnay i Pinot Noir. Wino krągłe i złożone. Delikatnie musujące o wyczuwalnej aromatyczności owoców i tostowym posmaku.
Białe wino wytrawne robione metodą szampańską ze szczepu Riesling
Półwytrawne wino musujące stworzone metodą tradycyjną. Wykonane z trzech szczepów: Pinot Noir, Riesling oraz Chardonnay. Wyczuwalne aromaty jabłek oraz owoców cytrusowych podbijane są przez delikatne bąbelki.
Wytrawne wino musujące stworzone metodą tradycyjną. Wykonane z trzech szczepów: Pinot Noir, Riesling oraz Chardonnay. Wyczuwalne aromaty jabłek oraz owoców cytrusowych podbijane są przez delikatne bąbelki.
Słodkie wino musujące Martini o mocno wyczuwalnych owocowych aromatach.
Wino musujące wykonane w pełni ze szczepu Pinot Noir, rosnącego w województwie Lubuskim w winnicy Aris. Wino charakteryzuje się lekko różową barwą, która skrywa aromaty świeżych cytrusów oraz owoców leśnych.
Wino musujące wykonane w pełni ze szczepu Pinot Noir, rosnącego w województwie Lubuskim w winnicy Aris. Wino charakteryzuje się lekko różową barwą, która skrywa aromaty świeżych cytrusów oraz owoców leśnych.
Wino musujące, stworzone metodą szampańską. 22 miesiące spędzone na osadzie drożdżowym w piwnicach żagańskiego klasztoru nadały mu wyjątkowego charakteru.
Szampańskie
Wina musujące – dlaczego polecamy?
Świętowanie uroczystej okazji – rozpoczęcia nowego roku, urodzin czy życiowego sukcesu - trudno sobie wyobrazić bez udziału butelki dobrego, musującego wina. W końcu, jeśli brać toast, to najlepiej z pełnym charakterystycznych bąbelków trunkiem w kieliszku, prawda? Na szampana lub inne rodzaje win musujących coraz częściej jednak decydujemy się także i wtedy, gdy szczególny dzień wcale się nie zbliża, a my – mamy po prostu ochotę na dobre wino szampańskie.
Czy to może dziwić? Absolutnie nie! Wina musujące są niezwykle bogate w smak i aromat; te z francuskich winogron chwalą się często nutami pomarańczy i migdałów, zaś włoskie – cytrusami, wanilią i aromatem świeżych kwiatów. Równie charakterystyczne nuty i barwy odnajdziemy także w winach z polskich winnic, których właściciele chętnie szukają nowych, odważnych połączeń smakowych. W eksperymentach może pomóc oferta naszego sklepu – składająca się między innymi ze starannie wybranych rodzajów trunków od polskich winiarzy, które z pewnością zaspokoją potrzeby Państwa podniebień!
By mruczało wino, a więc o metodzie tradycyjnej
Na co dzień rzadko używa się określenia wino musujące; wielu z nas nazywa każde wino z bąbelkami szampanem. Jednak sprawa jest nieco bardziej złożona. Mianem szampana określa się bowiem jedynie wina pochodzące z terenów Szampanii (regionu w północno-wschodniej Francji). Nazwa szampan jest prawnie zastrzeżona, dlatego podobne wina z innych miejsc świata, chociażby z Polski, mogą być określane właśnie jako wino musujące. I rzeczywiście, różnią się one smakiem i charakterem od prawdziwych szampanów – co jednak wcale nie jest wadą, a jedynie je wyróżnia!
Tym, co łączy wino szampańskie sprzedawane w naszym sklepie z francuskim szampanem jest tradycyjna metoda produkcji (zwana również szampańską). Jej powstanie przypisuje się mnichowi, Dom Pierre’owi Pérignonowi. Zgodnie z metodą szampańską, wino poddawane jest dwóm etapom fermentacji. Pierwsza przebiega identycznie, jak w przypadku win spokojnych – w kadziach lub dębowych beczkach. Sekretem wina szampańskiego jest druga fermentacja, w trakcie której w winie powstają musujące bąbelki. Co najważniejsze, przy metodzie tradycyjnej druga fermentacja odbywa się już po butelkowaniu i jest w pełni naturalnym procesem. Wymaga ona oczywiście odpowiedniego czasu leżakowania – im dłużej wino będzie fermentować, tym bardziej szlachetny smak uzyska. Pozwala to także dojrzeć bąbelkom, które sprawiają, że, jak pisał Ignacy Krasicki, wino mruczy i zachęca nas do jego skosztowania.