Strona główna / Wino / Wino Musujące / Szampańskie

Szampańskie

Wina musujące – dlaczego polecamy?

Świętowanie uroczystej okazji – rozpoczęcia nowego roku, urodzin czy życiowego sukcesu - trudno sobie wyobrazić bez udziału butelki dobrego, musującego wina. W końcu, jeśli brać toast, to najlepiej z pełnym charakterystycznych bąbelków trunkiem w kieliszku, prawda? Na szampana lub inne rodzaje win musujących coraz częściej jednak decydujemy się także i wtedy, gdy szczególny dzień wcale się nie zbliża, a my – mamy po prostu ochotę na dobre wino szampańskie.

Czy to może dziwić? Absolutnie nie! Wina musujące są niezwykle bogate w smak i aromat; te z francuskich winogron chwalą się często nutami pomarańczy i migdałów, zaś włoskie – cytrusami, wanilią i aromatem świeżych kwiatów. Równie charakterystyczne nuty i barwy odnajdziemy także w winach z polskich winnic, których właściciele chętnie szukają nowych, odważnych połączeń smakowych. W eksperymentach może pomóc oferta naszego sklepu – składająca się między innymi ze starannie wybranych rodzajów trunków od polskich winiarzy, które z pewnością zaspokoją potrzeby Państwa podniebień!

By mruczało wino, a więc o metodzie tradycyjnej

Na co dzień rzadko używa się określenia wino musujące; wielu z nas nazywa każde wino z bąbelkami szampanem. Jednak sprawa jest nieco bardziej złożona. Mianem szampana określa się bowiem jedynie wina pochodzące z terenów Szampanii (regionu w północno-wschodniej Francji). Nazwa szampan jest prawnie zastrzeżona, dlatego podobne wina z innych miejsc świata, chociażby z Polski, mogą być określane właśnie jako wino musujące. I rzeczywiście, różnią się one smakiem i charakterem od prawdziwych szampanów – co jednak wcale nie jest wadą, a jedynie je wyróżnia!

Tym, co łączy wino szampańskie sprzedawane w naszym sklepie z francuskim szampanem jest tradycyjna metoda produkcji (zwana również szampańską). Jej powstanie przypisuje się mnichowi, Dom Pierre’owi Pérignonowi. Zgodnie z metodą szampańską, wino poddawane jest dwóm etapom fermentacji. Pierwsza przebiega identycznie, jak w przypadku win spokojnych – w kadziach lub dębowych beczkach. Sekretem wina szampańskiego jest druga fermentacja, w trakcie której w winie powstają musujące bąbelki. Co najważniejsze, przy metodzie tradycyjnej druga fermentacja odbywa się już po butelkowaniu i jest w pełni naturalnym procesem. Wymaga ona oczywiście odpowiedniego czasu leżakowania – im dłużej wino będzie fermentować, tym bardziej szlachetny smak uzyska. Pozwala to także dojrzeć bąbelkom, które sprawiają, że, jak pisał Ignacy Krasicki, wino mruczy i zachęca nas do jego skosztowania.