Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.
Jest 242 produktów.
Ardbeg Wee Beastie dojrzewał zaledwie 5 lat, co czyni go nieokiełznanym "enfant terrible" (z fr. "okropne dziecko") świata whisky. Podczas gdy większość single malts poszukuje gładkości i równowagi starszego wieku, Ardbeg wie, że dłuższy czas w beczce ma tendencję do stonowania dymności, którą tak wielu fanów whisky uwielbia.
Aromaty karmelu i orzechów w akompaniamencie dymu charakterystycznego dla Ardbega. Na finiszu pojawią się również słodkie przyprawy korzenne.
Ardbeg Corryvreckan bierze swą nazwę od słynnego wiru, który znajduje się na północ od Islay, gdzie tylko najodważniejsze dusze ośmielają się zapuszczać. Pod powierzchnią tego pięknie zbalansowanego dramatu czają się wirujące aromaty i potoki głębokiego, torfowego, pieprznego smaku. Podobnie jak sam wir, Corryvreckan nie jest przeznaczony dla osób o słabym sercu! Nagrodzona jako The World's Best Single Malt w 2010 roku przez World Whiskies Awards.
Irlandzka Whiskey Single Malt, dojrzewana w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, następnie finiszowana w beczkach po wzmacnianym winie sherry z Bodegas Baron.
Trzykrotnie destylowana whiskey single malt z destylarni WEST CORK położnej w Irlandii, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach po portugalskim wzmacnianym winie porto Quinta Da Boeira
Bardzo popularna wśród wielbicieli żyta, musi zostać wypróbowana przez entuzjastów amerykańskiej whisky. Ten złożony, mocny alkohol doskonale nadaje się do żytniego Manhattanu, a na World Whisky Awards 2010 zdobył tytuł "World's Best American Whiskey", pokonując konkurencję ze strony George T. Stagg.
Ośmioletnia Szkocka whisky Single Malt z legendarnej destylarni Glenfarclas . Glenfarclas 8 Year Old skłania się bardziej w kierunku bogatego w złoty jęczmień.
Nawet własciciel destylarni Glenfarclas uważa, że stworzona przez nich 15 letnia Single Malt jest świetnym reprezentantem tego o co w Single Maltach chodzi.
Smokehead to Single Malt Whisky z Islay, która jest atakiem na Twoje zmysły. Smokehead jest dla tych, którzy palą tradycję i unikają szarości. Jest to wielokrotnie nagradzana whisky, która jest tak odważna w smaku, jak i w postawie.
Szkocka Single Malt zabutelkowana z mocą aż 58,4%. Skromna etykieta skrywa wyjątkowy charakter.
Szkocka whisky Single Malt, wyprodukowana z destylatów z różnych beczek.
Whisky pochodząca z regionu Lowland w Szkocji.
Piękna krągła butelka zapakowana w elegancka drewnianą skrzynie, skrywa dobroci dla prawdziwych koneserów. Zabutelkowana w 2021 roku, spędzając wcześniej 10 lat w beczkach po Bourbonie oraz 13 lat w beczkach po czerwonym Bordeaux Chateau Montrose. Edycja limitowana do 10100 na świecie.
Whisky stworzona w hołdzie dla klasycznego jachtu Tuiga, od którego została zaczerpnięta nazwa. Wysoce limitowana whisky Single Malt od destylarni Glenmorangie, której powstało zaledwie 251 butelek. Stworzona w Szkocji ponad ćwierć wieku temu jest dzisiaj symbolem klasy i elegancji. Ukazała się ona podczas Monaco Classic Week, czyli wydarzeniu poświęconemu klasycznej żegludze i zabytkowym łodziom. Było to miejsce i czas idealnie oddające klimat tego unikalnego alkoholu. Elegancka drewniana skrzynka skrywa w sobie butelkę najwyższej jakości whisky, dodatkowo zapakowanej w lniany worek, aby oddać charakter żeglugi. W aromacie wyczujemy elementy mięty czy jaśminu okraszone delikatną gruszką oraz jabłkiem. W smaku zaskoczy nas gładkością z elementami cytrusów, do tego delikatna wanilia.
Ta szkocka whisky single malt charakteryzuje się posmakiem miodu, rodzynek a nawet orzechów i cynamonu, a jest po części zasługa finiszowania jej w beczkach po Sherry. Finisz lekko pikantny.
Indie powoli stają się potęgą produkcji whisky. W tym przypadku mamy do czynienia z whisky typu single malt, finiszowanej w beczkach po Sherry. W zestawie z z butelką alkoholu mamy eleganckie szklanki, w których trunek ten będzie wyśmienicie smakował.
Whisky pochodząca z dość nieoczywistego kierunku, gdyż została wyprodukowana na Taiwanie. Leżakowała ona w beczkach po Sherry, co nadało jest ciekawego, słodkiego charakteru.
Whisky typu single malt stworzona w Szkocji w destylarni Dalmore. Pierwsze 14 lat spędziła w beczkach z amerykańskiego dębu, aby następne 4 lata spędzić w beczkach po Sherry, które samo w sobie miało 30 lat. Wyczujemy w niej elementy czekolady, wanilii a także kandyzowanych owoców. Finisz długi, lekko cytrusowy.
Whisky stworzona w 100% z żyta. Ma ona symboliczną moc "100 proof", która wynosi 50% alkoholi. Wyraźne aromaty przypraw, delikatny smak anyżu oraz wanilii. Długi finisz.
15-letnia szkocka whisky single malt.
Każdego listopada, producencji whisky Dalmore spotykają się w historycznych magazynach żeby sprawdzić starzejące się beczki i tylko garstka z tych beczek jest przez nich wybierana z dowolnego roku. Następnie te beczki wspólnie tworzą wspaniałą wersje Vintage produkcji Dalmore.
Spearhead Single Grain to Szkocka whisky produkowana w całości ze słodowanego jęczmienia. Jest destylowana w aparaturze Coffeya zanim dodana jest do opalanych od środka beczek dębowych.
Szkocka whisky typu single malt w mniejszym wydaniu o pojemności 200ml. Whisky ta w pierwszym etapie leżakowała w beczkach po Bourbonie, aby następnie 12 miesięcy spędzić w beczkach po Sherry. W zestawie ze szkłem o tulipanowym kształcie, który idealnie nadaje się do degustacji skupiając wszystkie aromaty przy nosie.
Single Malt
Whisky single malt – z czego powstaje whiskey single malt i co ją wyróżnia?
W świecie whisky znane jest kilka rodzajów bursztynowego trunku. Single malt uważa się za whisky wyjątkową, można wręcz zaryzykować stwierdzeniem, że najlepszą ze wszystkich. Single malt whiskey produkowana jest ze słodu jęczmiennego i w całości pochodzi z jednej destylarni. Rzadko, ale zdarza się, że do sprzedaży trafiają też żytnie wyroby określane, jako single malty. W znakomitej większości single maltem jest jednak whisky słodowa.
Single malt whisky to pojedyncze destylaty z jęczmienia, więc smak poszczególnych trunków tego typu może się znacząco różnić. W tej kwestii ogromne znaczenie mają beczki, w których alkohol leżakuje. Faktem jest, że najczęściej używa się beczek po innych alkoholach, między innymi po amerykańskim bourbonie. Najbardziej rozsławione są oczywiście whisky single malt z rodowodem szkockim, które w dębowych beczkach dojrzewają co najmniej trzy lata. Butelki z napisem „Single Malt Scotch Whisky” to gwarancja tego, że mamy do czynienia z alkoholem ze Szkocji, poddawanym najczęściej podwójnej destylacji. I choć szkockich whisky na rynku nie brakuje, według nas na uwagę zasługują także inne trunki z serii single malt.
W tym miejscu warto przypomnieć o istotnym podziale omawianego trunku. Dla ścisłości wyróżnia się również whisky single cask oraz whisky single cask strenght. Pierwsza nie dość, że produkowana jest w konkretnej destylarni, to na dodatek w całości pochodzi z jednej beczki. Każda whisky single malt w tym wydaniu jest prestiżowym alkoholem z indywidualnym numerem. Natomiast cask strength to whisky z tak zwaną mocą z beczki.
Najlepsza whisky single malt – opinie ekspertów i amatorów whisky
Whisky typu blended jest mieszanką przynajmniej dwóch destylatów. Z kolei single malt, jak już zostało zresztą wspomniane, to produkt jednej gorzelni, powstały na bazie wyłącznie jednego słodu, najczęściej jęczmiennego. Mimo tak oczywistych różnic niektóre osoby nadal spierają się i mylą wskazane trunki. Najsłynniejsza whisky w naszym kraju, czyli Jack Daniel’s to alkohol, nad którym toczy się najwięcej tego typu dyskusji. Spieszymy zatem z wyjaśnieniami…
Otóż popularny Jack nie jest ani single maltem, ani whisky zmieszaną. To amerykański alkohol na wzór whisky, tak zwany bourbon, produkowany na bazie kukurydzy z domieszką żyta i słodu jęczmiennego. Pomylenie trunku z tradycyjnym blendem jest więc w pewnym sensie uzasadnione. Jednak o wiele droższy w produkcji single malt, alkohol idealny do degustacji – prezentuje zupełnie inną jakość. Ta grupa alkoholi dostępna jest w wielu wariantach, od smaków deserowych po smaki dymne. Raz skosztowany single malt pozostaje na długo w pamięci, nie sposób pomylić go wtedy z żadną inną kategorią alkoholi.
Jakie single malty polecamy szczególnie? Na pewno wszystkie od Glenmorangie, Ardbeg, West Cork, Whiskey Amrut czy Dalmore. Są to kultowe marki, słynące z produkcji najlepszych whisky na świecie. Doceniane przez największych smakoszy dobrych, ekskluzywnych alkoholi.
W eszampan.pl znajdziesz przeróżne propozycje – od przystępnych cenowo, aż po rarytasy takie, jak Glenmorangie Signet w cenie 899,00 zł. Mieszanka gorzkiej mokki, ciemnej czekolady i mascarpone to połączenie wręcz genialne. Konkurować z nim może jedynie Ben Riach 1994 Single Malt, czyli trunek w cenie 1999,00 zł. Alkohol, który do beczki trafił w 1994 roku!
Single malt whiskey – czysty single malt czy zmieszany w formie drinku?
Wiele osób zastanawia się, jak pić i z czym mieszać single malt. Można powiedzieć, że tym pytaniem wsadzają kij w mrowisko, bo eksperci uważają, że trunku nie należy łączyć z czymkolwiek. Smakosze single malt, do alkoholu chętnie dolewają coli, ale takie połączenie jest lepsze w przypadku whisky zmieszanej typu blended. Whisky single malt podaje się w temperaturze pokojowej, w czystej formie, wprost z butelki. Ewentualnym dodatkiem może być parę kostek lodu albo kilka kropli wody. Ta ostatnia służy celom degustacyjnym. Dzięki wodzie bardziej wyczuwalne stają się bowiem substancje lotne w alkoholu.