Whisky, która leżakowana była w beczkach z amerykańskiego dębu, oraz wypalanych beczkach po amerykańskim bourbonie. Charakteryzuje się aromatem dymu i drewna. W smaku uraczy nas elementami podobnymi do tych w nosie, dodatkowo wyczujemy również przyprawy oraz cytrusy. Torfowy finisz.
-
MenuPowrót
- Strona główna
-
Szampan
-
-
Wino
-
-
-
-
-
Kraj
- Wino Bułgarskie
- Wino Ukraińskie
- Wina Azjatyckie
- Wino Mołdawskie
- Wino Greckie
- Wino Chilijskie
- Wino Czeskie
- Wino Australijskie
- WIno Słoweńskie
- Wino z USA
- Wino Urugwajskie
- Wino z RPA
- Wina Japońskie
- Wino Polskie
- Wino Izraleskie
- Wino Austriackie
- Wino Portugalskie
- Wino Gruzińskie
- Wino Niemieckie
- Wino Węgierskie
- Wino Hiszpańskie
- Wino Włoskie
- Wino Nowozelandzkie
- Wino Argentyńskie
- Wino Francuskie
-
-
-
Koniak
-
-
Gatunek
-
-
-
-
Whisky
-
-
Gatunek
-
-
-
-
-
Producent
- Adelphi Distillery
- Aerstone Distillery
- Amrut Distillery
- Ardbeg
- Ardnamurchan
- Arran
- Auchentoshan
- Baczewski
- Balvenie
- Ben Nevis
- Benriach Distillery
- Blanton's Bourbon
- Carn More Distillery
- Chivas Regal
- Dalmore
- Edradour Distillery
- Elements of Islay
- Elijah Craig Bourbon
- Evan William Bourbon
- Fettercairn
- Glen Scotia
- Glenallachie
- Glendronach Distillery
- Glenfarclas Distillery
- Glenfiddich
- Glenglassaugh
- Glengoyne Distillery
- Glenlivet
- Glenmorangie
- Glenrothes Distillery
- Heaven Hill
- Hedges & Butler Distillery
- Hinch
- Ian Macleods Distillery
- Jack Daniels
- Jameson
- Jim Beam
- Johnnie Walker
- Kaikyo Distillery
- Kavalan
- Kingsbarns Distillery
- Loch Lomond Distillery
- Mac-Talla Distrillery
- Maker's Mark
- Mossburn
- Murray McDavid
- Nikka Whisky
- Sadler's Peaky Blinder
- Signatory Vintage
- Smokehead
- Spirits of Yorkshire Distillery
- Springbank
- Tamdhu Distillery
- Teeling Whiskey Distillery
- The Irishman Distillery
- The Macallan
- The Whistler
- Three Ships
- Torbhaig
- Tullibardine
- Waterford Distillery
- Wemyss Malts
- West Cork Distillers
- William Grant's and sons
-
-
-
Wódka
-
-
Rum
-
-
Tequila
-
-
Gin
-
-
Pozostałe
-
-
-
- Calvados
- Miniaturki
- Miód Pitny
- Cydr
- Bezalkoholowe
- Śliwowica
-
Zestawy Prezentowe
- Zestawy z alkoholami do 100zł
- Zestawy z alkoholami od 100zł do 200zł
- Zestawy z alkoholami od 200zł do 300zł
- Zestawy z alkoholami od 300zł do 400zł
- Zestawy z alkoholami od 400zł do 500zł
- Zestawy z alkoholami od 500zł do 999zł
- Zestawy z alkoholami od 1000zł do 1999zł
- Zestawy Wielkanocne
- Zestawy Prezentowe z Winem
- Zestawy Prezentowe z Szampanem
- Zestawy Prezentowe z Whisky
- Zestawy Prezentowe z Wódką
- Zestawy Prezentowe z Rumem
- Zestawy Prezentowe z Tequila
- Zestawy Prezentowe z Koniakiem
- Zestawy Prezentowe z Ginem
- Zestawy Prezentowe z Innymi Alkoholami
-
-
-
- NASZ BLOG
GLENGOYNE 10 Y.O. HIGHLAND SINGLE MALT 700 ML
Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.
Destylarnia Glengoyne została założona w 1833 roku przez George'a Connella w Dumgoyne, na północ od Glasgow. Leży ona na skrzyżowaniu Highlands i Lowlands Szkocji, co oznacza, że whisky Glengoyne jest dość unikalnie produkowana w Highlands, ale dojrzewa w Lowlands. Co więcej, destylarnia ta nie używa torfu do suszenia whisky, lecz ciepłego powietrza - ku uciesze swoich fanów. Glengoyne jest jednym z dwóch pozostałych producentów, którzy używają jęczmienia Golden Promise (drugim jest The Macallan), który uważany jest za lepszy jakościowo i droższy w uprawie niż wysokowydajne szczepy komercyjne.
Glengoyne 10 Year Old starzona jest m.in. w beczkach first-fill Hogshead ex-Bourbon oraz first-fill Sherry, dlatego też rozpoznawalna jest jako sherried Highland-style Whisky. Jak to jest praktyką i tradycją w Glengoyne, 10 Year Old nie jest w ogóle dymna, ponieważ jęczmień jest suszony na powietrzu, a zatem jego wartość PPM (Phenols-Per-Million) jest zerowa.

Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Edradour 10 YO 2014 UCF
Ta zachwycająca whisky single malt z regionu Highland pochodzi z uroczej destylarni Edradour i jest częścią kolekcji Un-Chillfiltered firmy Signatory Vintage. Znane ze swoich bogatych smaków, to specyficzne wydanie błyszczy, gdy dojrzewa w beczkach po sherry. Rocznik 2014 powstał ze skrupulatnej selekcji czterech beczek sherry oloroso pierwszego napełnienia, które dojrzewały przez dekadę przed butelkowaniem z mocną zawartością 46% ABV, bez dodatku barwników i filtracja na zimno.
Seria Cask Craft autorstwa destylarni Murray McDavid to sposób by pokozać wpływ finiszowania w różnych beczkach na whisky.
Prezentowana whisky została zrobiona przez destylarnie Benrinnes znajdującą się w regionie Speyside i zostałą ona finiszowana w beczkach po winie wzmacnianym Porto Tawny. Whisky ta prezentuje zauważalne nuty smakowe czerwonych owoców oraz długi kremowy finisz.
Whisky single malt od Dalmore. Spędziła ona 12 lat w beczkach. 9 lat spędziła w beczkach po bourbonie, aby następnie 3 lata leżakować w beczkach po Sherry, które samo w sobie miało 30 lat. Proces ten nadaje jej wyjątkowego charakteru cytrusów, czekolady z elementami wanilii.
King Robert II Scotch Whisky to spójna i złożona mieszanka pierwszej klasy whisky zbożowych i słodowych, z których wszystkie otrzymały czas na dojrzewanie.
Miniaturowa wersja znanej na całym świecie whisky Chivas Regal.
Szkocka whisky z destylarni Kingsbarn, która znajduję się w regionie Lowland. Whisky ta została stworzona wyłącznie przy użyciu beczek po wzmacianym winie typu Sherry z regionu Jerez. Whisky ta w smaku charakteryzuję się łagodnością z wyczuwalnami aromatami owoców takich jak ananas oraz maślanych ciast
Szkocka whisky single malt typu Islay. Smak mocno torfowy, okazujący leżakowanie tego alkoholu w bechach po Bourbonie oraz Sherry oloroso. Wyczujemy w niej cytrusy, toffi, wanilia a nawet charakterystyczne dla Islay elementy torfu oraz akcentów morskich.
Dojrzewająca w beczkach po ex-sherry przez 12 lat, ta bogata, elegancka Tamdhu posiada aromaty bułeczek cynamonowych, cukierków pomarańczowych, świeżego dębu, rodzynek i nikłych śladów mięty. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty bananów, konfitury malinowej, słodkich herbatników i opiekanego dębu, a następnie aromaty mielonego cynamonu, suszonych owoców i szkockich tabletek, które utrzymują się na finiszu.
Monkey Shoulder Blended Malt to połączenie trzech whisky single malt z regionu Speyside – Glenfiddich, Balvenie i Kininvie, dojrzewających w beczkach po bourbonie. Owocowe aromaty łączą się, tworząc gładką, kremową szkocką whisky o wyjątkowej słodyczy.
Whisky ze specjalnej edycji dedykowanej turniejowi golfowemu "THE OPEN". W zestawie wraz z eleganckimi szklankami.
Signatory Vintage Caol Ila 9YO 2015 100 Proof Edition #26 to limitowana edycja single malt whisky z destylarni Caol Ila, położonej w regionie Islay. Starannie wyselekcjonowana przez Signatory Vintage, została destylowana w 2015 roku i dojrzewała przez co najmniej 9 lat w beczkach po sherry pierwszego napełnienia typu butt (475-500 l) oraz po bourbonie typu hogshead (225-250 l).
Ben Nevis 2014 wyróżnia się swoim bogatym, złotym kolorem i bukietem aromatów, które obiecują zmysłowe doświadczenie. Ta whisky łączy w sobie dymne nuty z słodkimi, złożonymi aromatami pochodzącymi z dojrzewania w beczkach po sherry, co prowadzi do przekonującego i dobrze zrównoważonego doznania. Z Ben Nevis 2014 od Signatory Vintage otrzymujesz więcej niż tylko whisky - nabywasz kawałek duszy Szkocji, starannie destylowany i dojrzewany, gotowy do degustacji i docenienia.
Destylowana w Glen Keith w maju 1997 roku, ta single malt whisky dojrzewała przez kolejne dwadzieścia cztery lata w dwóch beczkach typu hogshead. W kwietniu 2022 roku beczki zostały otwarte przez zespół Signatory, który niezależnie wypuścił łącznie 518 butelek w ramach kolekcji Cask Strength Collection.
Zainspirowany tętniącym życiem Tokio, czwarte wydanie serii „A TALE OF” Glenmorangie oferuje wyjątkowe doznania sensoryczne. Ten aromatyczny single malt jest częściowo dojrzewany w rzadkim dębie Mizunara, obok tradycyjnych beczek bourbon i sherry. Zapach jest urzekający, z nutami sandałowca i białego pieprzu, które prowadzą do podniebienia wypełnionego smakami czereśni, skórki pomarańczowej i mlecznej czekolady.
Whisky Blended Deacon to połączenie dymnych whisky słodowych ze Speyside oraz whisky torfowych z Islay.