Lasanta to szkocka single malt leżakująca przez 10 lat w beczkach po ex-bourbonie, a następnie wykańczana przez 2 lata w beczkach po sherry. W 2017 roku The Lasanta zdobyła nagrodę World Whisky Awards "Best Highland Single Malt". Jej nazwa pochodzi od słowa oznaczającego "ciepło i pasję" w języku gaelickim.
AROMAT
Jak najpyszniejsze deserowe menu, jakie można sobie wyobrazić, Lasanta kusi zmysły rodzynkami w czekoladzie, plastrem miodu i gładkim karmelowym toffi. Nuty cytrusowe torują drogę chrupiącemu palonemu cukrowi i rozpływającej się miękkości crème brulee, którą zastępuje bogaty aromat lodów rumowych i rodzynkowych. Dodanie wody do Lasanty odsłania kolejne menu z soczystymi daktylami i karmelizowanymi morelami, których słodycz jest równoważona przez orzechy laskowe i olej z orzechów włoskich. Pojawiają się nuty deserowego wina sherry, zmieszane z przyprawami i olejem lnianym, które dają poczucie przytulności i wiekowego komfortu.
SMAK
Pełny, słodki smak typowy dla hiszpańskiej sherry z sułtankami, cząstkami pomarańczy, orzechami włoskimi i masłem toffi. Kęs orzecha laskowego smakowany przez polewę czekoladową, nuty przypraw i odrobina skóry dodają wszechogarniającego poczucia bogactwa.
FINISZ
Satysfakcjonująco długi, z przyprawami pomarańczowymi i orzechami laskowymi w czekoladzie.