Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
Jest 443 produktów.
To drugie wino Chateau Lynch-Bages. Klasyczny bordoski kupaż z przewagą Cabernet Sauvignon (47%) uzupełniony Merlot (41%) i Cabernet Franc (12%)To imponujące wino, o wyjątkowo dobrej strukturze i głębokim smaku, w którym odnajdujemy śliwki, czarne porzeczki i drewno cedrowe. Dobra równowaga i długi finisz.
Włoskie wino o słomkowym kolorze z dodatkiem złotych refleksów. W smaku posiada delikatny smak jabłka, gruszki i głogu z cytrusowymi aromatami. Idealnie nadaje się do dań z białym mięsem i szparagów.
Włoskie, wytrawne wino o słomkowożółtym kolorze z połączeniem szczepu Chardonnay i Moscato. W smaku delikatne i świeże. Lekko mineralne i bardzo eleganckie. Idealnie komponuje się z rybami, serami i sałatkami.
Wino ze szczepu Sauvignon Blanc pochodzące z Nowej Zelandii. Posiada żółty słomkowy kolor z delikatnymi zielonymi odcieniami. Wyczuwalne aromaty nektarynki, melona, figi, agrestu z delikatnymi nutami ziół. Idealnie wyczuwalna w smaku intensywność i aromaty wina.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Kalifornii. Rubinowa barwa, która skrywa aromaty truskawek. Okrągłe w ustach, gładki i długi finisz, który poprzedzają smaki wiśni i wanilii.
Wino musujące Chandon Garden Spritz z Argentyny. Tworzone z dodatkiem esencji na bazie skórek pomarańczy.
Wytrawne. Truskawka, Malina, Melon, Cytrusy, Cytryna. Tak złożone, ale jednocześnie bardzo delikatne. Zbilansowany kwas, którego nie mają niektóre róże. Genialne wino.
Wino prowansalskie o jasnoróżowym kolorze, ale z odpowiednią strukturą, która towarzyszy jedzeniu, oferuje nuty jabłka, różowego grejpfruta i dzikiej róży, z odrobiną mineralności i przyjemnym chwytem na podniebieniu.
Wino musujące Chandon Garden Spritz z Argentyny. Tworzone z dodatkiem esencji na bazie skórek pomarańczy. Jest to wino musujące z wyjątkową esencją z mieszanki lokalnie uprawianych pomarańczy, ziół i przypraw. Najlepiej smakuje podawany na lodzie.
Wino pochodzące z Trydentu, we Włoszech. Delikatny słomkowy kolor. Na podniebieniu eleganckie z uzupełniającym smakiem świeżości.
Intensywny smak z nutami ziół takich, jak pokrzywa i kwiat czarnego bzu. Wytrawność wina uzupełnia się z aromatami owoców tropikalnych i skórki cytryny.
Wino białe, wytrawne o zrównoważonej kwasowości i doskonałej konsystencji.
Czerwone wino o wiśniowym kolorze. W smaku wyczuwalne aromaty dojrzałych śliwek i jeżyn, a także nuty anyżu i lukrecji. Idealnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Wino o głębokim czerwono-purpurowym kolorze z fioletowo-czarnymi refleksami. Intensywny i trwały aromat owocowy z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki, owoców leśnych i wanilii. Smak balsamiczny i lekko pikantny z nutą wanilii. Wino o pełnej strukturze, aksamitne i harmonijne. Długa i lekko pikantna końcówka.
Rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty dojrzałych owoców śliwkowych z przyjemną nutą kakao i wanilii. W smaku dojrzałe ciemn owoce. Aksamitny smak i miękka budowa z intensywnym finiszem.
Białe wino ze słonecznej Klofornii ze szczepu Chardonnay. Przeleżało ono 3 miesiące w dębowych beczkach. Słomkowy kolor, w smaku wytrawne z aromatami brzoskwiń, jabłka, ananasa. Lekka wanilia na finiszu.
Wino o delikatnie złotym kolorze i zielonymi refleksami. Wyczuwalne aromaty cytrusów, białych kwiatów, brzoskwini. Idealnie będzie się komponowało z owocami morza i białym mięsem.
Świeże aromaty cytrusów i białych owoców z kwiatowym zapachem. W ustach orzeźwiający smak. Doskonale zrównoważona kwasowość. Długi, mineralny finisz.
Aromaty czerwonych owoców- jagód i czereśni. Zapach czarnej porzeczki i jeżyny z delikatną nutą czekolady. W smaku pełne, mocne, gładkie i bogate. Na podniebieniu wyczuwalne ciemne owoce z dodatkiem wanilii, gałki muszkatołowej i cynamonu.
Wytrawne wino o harmonijnym smaku. Delikatne nuty moreli, melona, jabłka i ananasa. Zrównoważona kwasowość o owocowym zapachu dojrzałych jabłek
Białe, wytrawne wino pochodzące z Hiszpanii. Intensywny bukiet, bogaty w brzoskwinie, gruszki czy morele z akcentami wanilii. Gładkie i pełne.
Jednoszczepowe wino od San Marzano, włoskiej winnicy mieszczącej się w ciepłym regionie Apulia. Szczep primitivo jest jednym z najpopularniejszych w tamtym regionie, co za tym idzie właśnie stamtąd najlepsze primitivo uzyskamy. Ciemna czerwień skrywa aromaty ciemnych owoców i delikatną wytrawność.
Aromaty owoców cytrusowych, dojrzałego jabłka i prażonego kokosa. W zapachu kwiaty akacji i wiciokrzewu. W ustach pełne, lekko przyprawowe z nutami wanilii i cynamonu. Świeży, lekko mineralny finisz.
Wino wytrawne
Wino wytrawne i jego produkcja
Wybór win jest bardzo duży, dzięki czemu każdy może dobrać trunek do swoich preferencji smakowych. Ze względu na ilość zawartego cukru resztkowego, wina dzieło się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Przy czym na całym świecie największym powodzeniem cieszy się wino wytrawne i to właśnie ono produkowane jest w największych ilościach. Wyróżnia się tym, że jest najmniej kaloryczne i najbardziej daje się wyczuć jego kwasowość. Proces produkcji przebiega nieco inaczej w przypadku białego i czerwonego wina wytrawnego. Aby uzyskać jasny, słomkowy kolor białego wina, w procesie produkcyjnym wykorzystywany jest wyłącznie sok z winogron. Natomiast żeby powstało wino czerwone w procesie fermentacji niezbędne są też skórki. W sprzedaży dostępne są też wina wytrawne różowe, które są krócej macerowane niż czerwone i stąd trunek nie zdążył nabrać głębi koloru. W celu osiągnięcia jak najlepszego smaku, często praktykowane jest kupażowanie, czyli mieszkanie ze sobą win powstałych z różnych szczepów winogron i z różnych roczników.
Wytrawne wina – do czego pasują i jaki jest ich smak?
W największym uproszczeniu wytrawne wina są najbardziej dominujące w smaku, czego zasługą jest duża kwaskowość. Niekiedy są wręcz cierpkie. Dlatego dla osób, które wolą delikatniejsze trunki, ale takie, które nie są bardzo słodkie, dobrym wyborem będzie wino półwytrawne. Zazwyczaj można wyczuć w nim różne nuty owocowe, które łagodzą smak. A z jakim menu najlepiej będzie komponowało się wino wytrawne? Otóż najczęściej pojawia się w towarzystwie czerwonego mięsa, wędlin, sałatek i deski serów. W tym miejscu warto dodać, że sięgnięcie po kieliszek wina do posiłku nie tylko rozpieści kubki smakowe, ale też pozytywnie wpłynie na pracę organizmu. Badania naukowe dowodzą bowiem temu, że wino wytrawne posiada właściwości, dzięki którym wspomagane są procesy trawienne, poprawia się praca układu krwionośnego i nerek, a także zwalczane zostają wolne rodniki. Często białe lub czerwone wino wytrawne serwuje się jako aperitif, czyli przed posiłkiem, co ma na celu wyostrzenie smaku i apetytu.
Wino słodkie a wytrawne – jakie wybrać?
Odpowiedź na to pytanie zależy od indywidualnych preferencji. Choć nie bez znaczenia jest też to, czy wino będzie podawane solo czy w towarzystwie potraw. Bo to, co różni wino wytrawne od słodkiego, to ilość cukru resztkowego. I w związku z tym, wina wytrawne powinno się serwować do dań głównych i słonych przekąsek, natomiast wina słodkie do ciast i deserów. W przypadku gdy smak wina wytrawnego wydaje się być zbyt intensywny, za mocny, to są sposoby na jego złagodzenie. Aby pozbyć się dominującej kwasowości, wystarczy zagryźć trunek serem. Zawarte w jego składzie naturalne tłuszcze sprawiają, że kwasowość znacznie spada. W przypadku białego wina wytrawnego można też rozcieńczyć je za pomocą wody gazowanej. W naszym sklepie do nabycia są wysokiej klasy wina wytrawne, które odznaczają się bogatymi nutami, wyrazistym smakiem i niepowtarzalnym aromatem.