Wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że konkretne trunki, napoje alkoholowe są destylatami. Nie ma jednak pojęcia, jak proces destylacji alkoholu przebiega. A wszystko zaczyna się od zacieru. Ten wyrabiany jest na bazie owoców, ziemniaków, różnego rodzaju zbóż lub kukurydzy. Czasem używa się melasy cukrowej – gęstego syropu, który powstaje w trakcie produkcji cukru z buraków lub trzciny cukrowej. Bywa, że sięga się po zacier na bazie samego cukru albo gronowe wino, z którego na dalszym etapie powstaje brandy.
Przygotowanie odpowiedniego zacieru to już połowa sukcesu. Aby jednak otrzymać alkohol, niezbędne są dalsze kroki, czyli destylacja alkoholowa, innymi słowy proces odparowania wskazanego zacieru, z którego skrapla się wysokoprocentowy destylat. Destylacja alkoholu pozwala rozdzielić frakcje całej mieszaniny, korzystając z różnic w temperaturach ich wrzenia. Całość prezentuje się więc następująco: zamiana cieczy w stan pary, skroplenie jej i ponowne uzyskanie cieszy, w tym momencie już wysokoprocentowej.
Tak naprawdę większość lubianych i popularnych, a przede wszystkim naprawdę mocnych alkoholi, to właśnie destylaty. Prawie wszystkie mają też swoje nazwy, pod którymi są znane. Mowa oczywiście o wszelkiej maści wódkach, ginach, rumach, whiskey, brandy czy nalewkach.
Wysokoprocentowy destylat nie zawsze jednak można łatwo i szybko skategoryzować. Oznacza to, że nie sposób przypisać go do żadnej z wyżej wymienionych grup. A byłoby szkoda, gdyby klienci naszego sklepu nie poznali wielu fantastycznych, wybornych pozycji, które proponujemy. Czasem naprawdę warto skusić na coś, co do tej pory nieznane…
Tradycyjna destylacja alkoholu pozwala uzyskać wiele oryginalnych, ciekawych w smaku trunków. Każdy destylat, który proponujemy jest produktem najlepszej jakości, prosto z destylarni najlepszych producentów. Przykładem niech będzie Gaist z Kwiatów Czarnego Bzu, a więc wyborny destylat produkowany, jak sama nazwa wskazuje – z kwiatów czarnego bzu. Zbierane na polskich polach kwiaty, pozwoliły uzyskać niespotykany dotąd smak i aromat alkoholu.
Destylat ze śliwki OVII to z kolei edycja limitowana. Każda butelka to odpowiednik 4,5kg śliwek, ale jeśli wolisz owoce tropikalne, na pewno zasmakuje Ci oryginalny w smaku Destylat Bananowy Wolf & Oak. Wskazana okowita to w 100% owoce, bez jakichkolwiek dodatków. Równie pyszny jest Beerbrand Baiana Ananasowe, czyli przedestylowane, unikalne piwo rzemieślnicze. W zimniejsze dni, szczególnie te świąteczne polecamy jednak Beerbrand Piernikowy.
I choć praktycznie każdy destylat najczęściej pija się solo, powoli delektując jego mocnym, wyrazistym smakiem, z większości można też tworzyć wymyślne, pyszne w smaku drinki i koktajle. Wszystko zależy od gustu i określonych potrzeb osób pijących.