Aktywne filtry

Calabria Three Bridges Durif Riverina 2019

Cena 99,00 zł
Dostępne: 7 W magazynie

Australijskie wino ze szczepu Durif. Spędziło ono 12 miesięcy w dębowych beczkach. Czerowna barwa z odcieniami fioletu, skrywa aromaty owoców leśnych czy soczystych śliwek. Wino to, może czekać na wypicie nawet 10 lat.

Henschke Keyneton Euphnium 2018

Cena 279,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Australijskie wino, czerwone, wytrawne. Spędziło w dębowych beczkach 18 miesięcy. Imponuje potężną strukturą i złożonością smaków. Wyrazista, starannie ukształtowana tanina doskonale współgra z solidną kwasowością o smaku czarnej porzeczki. Tekstura wina jest przyjemnie kremowa, a w smaku dominują nuty owocowe, ziołowe i te pochodzące z dojrzewania w beczkach: śliwka, jeżyna, czerwona i czarna porzeczka, biały pieprz, anyż, szałwia, a także subtelne akcenty tytoniu, kakao i orzechów włoskich.

James Suckling przyznał 95 pkt.

Two Hands Sexy Beast Cabernet Sauvignon

Cena 129,00 zł
Dostępne: 2 W magazynie

Wino o ciemnoczerwonym kolorze, aromatach czerwonej porzeczki, tytoniu, jałowca oraz świeżej ziemi. Atakuje dużą ilością owoców, w ustach jest jednak żywe i świeże z doskonałą kwasowością. 

Wino Australijskie

Wino australijskie – smaki kraju kangurów

Posiadanie butelki wina z Australii brzmi jak ekstrawagancja, na którą pozwalają sobie jedynie najwięksi koneserzy winnego trunku. Jednak, co może zaskakiwać, Australia jest ojczyzną wielu świetnych win i jednym z największych producentów szlachetnego alkoholu na świecie. Od lat 70. ubiegłego stulecia trwa mały „boom” na australijskie wina – nie tylko ze względu na masową produkcję ukierunkowaną na eksport, ale, przede wszystkim, ze względu na fascynujący smak.

Trzeba pamiętać, że mówiąc o Australii mamy na myśli nie tylko państwo; lecz cały kontynent! Stąd też bierze się bogactwo klimatów, w których powstaje i dojrzewa tamtejsze wino. Niektóre miejsca w Australii nie odbiegają klimatem od tych, które kojarzymy z kolebką winiarskiej kultury – ciepłego Morza Śródziemnego lub malowniczych upraw Francji. Ciepłe zakątki Australii szczycą się przede wszystkim produkcją win słodkich oraz półsłodkich; im dalej na północ, tym częściej mowa jest zaś o bogatych, wymagających winach wytrawnych. Większość upraw winorośli znajduje się jednak na południu kontynentu, szczególnie zaś – w jego wschodniej części, gdzie winiarze mają najlepsze możliwości nawadniania upraw.

Mimo tak dużej różnorodności australijskiego klimatu, jedynie kilka szczepów winorośli zyskało popularność w kraju kangurów i koali. Australijskie wina białe to przede wszystkim niezastąpiony chardonnay; z odmian czerwonych, uprawia się przede wszystkim cabernet sauvignon oraz szczep shiraz – w Europie znany pod nazwą syrah. Do tego warto wspomnieć o wybornych, australijskich kupażach, doskonale wydobywających bogactwo smaku kilku rodzajów winogron.

Czy wina z Australii są niedocenianym skarbem? Tak!

Poszukując wybornych w smaku win odmiany shiraz czy chardonnay, nie musimy wcale kierować wzroku ku winom europejskim – trunki z australijskich winnic chwalą się bowiem równie wysoką jakością, od lat docenianą przez doświadczonych znawców wina na całym świecie. Jednak tym, co może zaskakiwać, jest… cena. Wino z Australii należy do stosunkowo tanich, zwłaszcza w porównaniu z renomowanymi markami Starego Kontynentu. Dlaczego zatem sięgamy po nie tak rzadko? Zapewne dlatego, że Australia nie jest tak powszechnie kojarzona jako kraj dobrego wina, szczególnie w Polsce. Mamy nadzieję, że przygotowana przez nas oferta wyselekcjonowanych win australijskich zmieni ten obraz chociaż w części – wina z antypodów są bowiem naprawdę godne uwagi!

Sięgając po białe wino ze szczepu chardonnay lub czerwone wino australijskie odmiany shiraz, możemy oczekiwać dobrego balansu pomiędzy „trudnością” smaku a jego bogactwem. Odnajdziemy w nich nietypowe aromaty, które zaprowadzą nas myślą na drugi kraniec globu, a także wyczujemy wiele odważnych nut smakowych. Jednocześnie, trunki z australijskich winnic mają po prostu przyjemną teksturę i zasmakują nawet tym, którzy nie mają doświadczenia w piciu szlachetnego trunku. Ci natomiast, którzy mieli przyjemność skosztować najlepszych, europejskich win będą mieli okazję poszukać nieoczywistych różnic, które czynią Australię i tamtejsze wino tak wyjątkowymi na winiarskiej mapie świata.