Białe wino ze słonecznej Klofornii ze szczepu Chardonnay. Przeleżało ono 3 miesiące w dębowych beczkach. Słomkowy kolor, w smaku wytrawne z aromatami brzoskwiń, jabłka, ananasa. Lekka wanilia na finiszu.
Jest 7 produktów.
Czerwone, wegańskie, wytrawne wino pochodzące z Kalifornii. Wino stworzone w 100% ze szczepu Pinot Noir, które leżakowało w dębowej beczce przez 6 miesięcy skrywa w sobie jagodowy bukiet z wyczuwalnymi malinami, truskawkami oraz dębiny
Wino dojrzewające w beczkach po Bourbonie. Wytwarzane z winogron pochodzących z wyselekcjonowanych winnic w całej Północnej Kalifornii, a szczególnie z regionu Lodi. Klimat Lodi jest idealny do uprawy skoncentrowanych, pełnych smaku winogron – dobrze przepuszczalne piaszczyste gleby, ciepłe letnie popołudnia i chłodne nocne bryzy z Oceanu Spokojnego.
Warstwowe z sugestiami jeżyny, wanilii i ciepłych przypraw, z nutami przypominającymi Bourbon: karmel, toffi i opalane drewno dębowe.
Wino o ciemnorubinowej barwie, z wyraźnymi aromatami truskawek, śliwki, rabarbaru oraz nutami kawy i czekolady. W smaku pełne dojrzałych owoców i miękkich garbników, klasyczny, bogaty Zinfandel. Starzenie w nowych i używanych beczkach z amerykańskiego dębu nadało mu subtelny waniliowy charakter, idealnie harmonizujący z intensywnymi akcentami owocowymi.
Wino o bardzo jasnej, żółtej barwie, z bogatymi aromatami gruszek, moreli, kwiatów pomarańczy i wiciokrzewu. W smaku pełne i dobrze zbalansowane, z orzeźwiającą kwasowością i wyjątkowo eleganckim finiszem.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Kalifornii. Rubinowa barwa, która skrywa aromaty truskawek. Okrągłe w ustach, gładki i długi finisz, który poprzedzają smaki wiśni i wanilii.
Wytwarzane z pełnego Chardonnay, to hojne wino ma złocisty kolor i bogate, kremowe smaki wanilii, miodu i maślanego toffi.
Wino z USA
Stany Zjednoczone – winiarski gigant Nowego Świata
Gdy wymieniamy największych producentów (i konsumentów!) wina, tuż za europejskimi, winiarskimi potęgami – Francją, Włochami i Hiszpanią należy wyróżnić Stany Zjednoczone. Tak, wino z USA jest niebywale popularne na całym świecie, chociaż tradycja jego produkcji nie jest tak znana, jak chociażby tradycja francuska. Kontynent amerykański opiera swoją produkcję wina na europejskich inspiracjach – dominują tam międzynarodowe szczepy winogron, takie jak cabernet sauvignon, chardonnay czy riesling.
Sercem winiarskiej Ameryki jest Kalifornia. W tym stanie produkuje się około 90% amerykańskiego wina! I nic dziwnego – Zachodnie Wybrzeże swoim klimatem w wielu miejscach przypomina słoneczne wybrzeża Morza Śródziemnego – a zatem europejską kolebkę winnego trunku. Wina kalifornijskie należą do najbardziej różnorodnych; znajdziemy pośród nich zarówno pełne, czerwone wina jak i dębowe wina białe. Najważniejszymi regionami Kalifornii, jeśli chodzi o produkcję wina, są Napa Valley, Sonoma Coast i Dry Creek Valley – swoje uprawy prowadzą tam uznane winnice, z których trunki są cenione przez koneserów wina z całego świata.
Jadąc na północ, wzdłuż Zachodniego Wybrzeża, trafimy na stany: Oregon i Waszyngton. Wyróżniają się one bardzo zróżnicowanym terroir oraz klimatem, zbliżonym nieco swoim charakterem do francuskiej Burgundii. Z powodzeniem uprawia się tam europejskie odmiany winorośli, nadające lokalnemu winu smaku przypominającego o Starym Kontynencie.
Produkcję win prowadzi się również w stanie Nowy Jork. Tamtejszy klimat jest bardzo podatny na mróz, dlatego winnice lokują się z reguły w okolicach jezior i rzek. Ze stanu Nowy Jork pochodzi, między innymi, kilka cenionych odmian orzeźwiającego rieslinga.
Wizytówki z USA – kilka najpopularniejszych amerykańskich win
Wina amerykańskie charakteryzują się tym, że w większości są trunkami jednoodmianowymi, a więc produkowanymi przy wykorzystaniu owoców jednego szczepu winogron. Daje to nieraz bardzo ciekawe efekty – w tamtejszych winach wyczujemy pełnię charakteru określonej odmiany. Najpopularniejszą odmianą winogron w Stanach jest zdecydowanie chardonnay. Trafia do butelek zarówno w Kalifornii, jak i w innych regionach USA; jednak to na Zachodnim Wybrzeżu rozpoczęła się praktyka leżakowania tego rodzaju wina w beczkach. Ma ona duży wpływ na proces dojrzewania napoju i sprawia, że zyskuje on maślano-waniliowego charakteru – znaku rozpoznawczego kalifornijskiego chardonnay.
W kalifornijskich winnicach chętnie uprawia się także odmianę zinfandel – młodszego brata włoskiego primitivo. Trunek uzyskiwany z tej odmiany jest chyba najbardziej rozpoznawalnym spośród amerykańskich win. Wyróżnia się mocnym, pełnym smakiem, z wyczuwalnymi nutami wiśni, śliwek oraz gorzkiej czekolady. Zinfandel zalicza się często do win dosyć trudnych w odbiorze, jest jednak przy tym bardzo ceniony przez koneserów – gorąco zachęcamy do skorzystania z naszej oferty i wypróbowania go na własnym podniebieniu!
Koniecznie trzeba jeszcze wspomnieć o amerykańskiej interpretacji cabernet sauvignon – ta odmiana doskonale bowiem dojrzewa w warunkach słonecznej Kalifornii. W tamtejszych winach uświadczymy zarówno lekkiego, owocowego charakteru caberneta, jak i jego dojrzałej strony – pełnej wyrazistych tanin oraz nut imbirowo-waniliowych.