Gin

Gin jest destylowanym napojem alkoholowym, który czerpie swój dominujący smak z jagód jałowca (Juniperus communis). 

Gin powstał jako alkohol leczniczy wytwarzany przez mnichów i alchemików w całej Europie, szczególnie w południowej Francji, WeFlandrii i Holandii, aby zapewnić aqua vita z destylatów winogron i ziaren. Następnie stał się przedmiotem handlu w przemyśle spirytusowym. Gin pojawił się w Anglii po wprowadzeniu jenever, holenderskiego i belgijskiego trunku, który pierwotnie był lekiem. Chociaż rozwój ten miał miejsce od początku XVII wieku, gin stał się powszechny po 1688 r. chwalebnej rewolucji pod przywództwem Wilhelma Orańskiego i późniejszych ograniczeniach importowych na francuską brandy.

Gin dziś jest produkowany na różne sposoby z szerokiej gamy składników ziołowych, co prowadzi do wielu różnych stylów i marek. Po jałowca gin jest zazwyczaj aromatyzowany smakami botanicznymi/ziołowymi, przyprawami, kwiatowymi lub owocowymi lub często kombinowanymi. Jest najczęściej spożywane miesza się z wodą tonizującą. Gin jest również często używany jako spirytus bazowy do produkcji aromatyzowanych likierów na bazie ginu, takich jak na przykład tarnina, tradycyjnie przez dodanie owoców, środków aromatyzujących i cukru.