Na podniebieniu wytrawne i harmonijne, jest trwałe i przyjemnie pikantne. Całkiem inne od często raczej charakteryzującego się słodyczą Prosecco z relatywnie wysoką zawartością cukru resztkowego.
Jest 437 produktów.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto jest słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
Wino białe, wytrawne o zrównoważonej kwasowości i doskonałej konsystencji.
Intensywny smak z nutami ziół takich, jak pokrzywa i kwiat czarnego bzu. Wytrawność wina uzupełnia się z aromatami owoców tropikalnych i skórki cytryny.
Wino pochodzące z Trydentu, we Włoszech. Delikatny słomkowy kolor. Na podniebieniu eleganckie z uzupełniającym smakiem świeżości.
100% Moscato z włoskiego Piemontu. W smaku słodkie i trwałe, świetne do ciast biszkoptowych z owocami.
Wino o niskiej zawartości alkoholu. Delikatnie słomkowa barwa. W smaku słodkie i mocno poziomkowe. Przyjemnie orzeźwiające w upalne dni. Idealnie komponuje się z owocami i deserami.
Delikatne i słodkie Moscato. Jedna z najpopularniejszych odmian winogron we Włoszech. Żółta barwa ze złotymi refleksami.
Świeże, cytrusowe z nutami kwiatów czarnego bzu. W ustach łagodnie cytrusowe i delikatnie mineralne. Przyjemnie zbalansowana słodycz z kwasowością.
Wino białe, wytrawne o barwie słomkowej. Nos delikatnie cytrusowy, w tle pokazują się słodkie nuty brzoskwini, kwiatów czarnego bzu. W ustach wyczuwalne owoce cytrusowe. Delikatnie mineralne. Przyjemna kwasowość nadaje mu ożywczy charakter.
Wino białe, wytrawne, pełne lekkości i elegancji. Delikatne i subtelne nuty cytrusowo-brzoskwiniowe.
Pełne, aksamitne i eleganckie. W ustach zrównoważone, otulające, o solidnej strukturze i długim finiszu. Aromaty róż herbacianych oraz liczi. Idealne z delikatnymi serami, wędlinami i potrawami kuchni azjatyckiej.
Niespotykana odmiana włoskiej winorośli. Szczep podsiada aromaty wulkanicznej gleby i kwiatowych nut. Na ustach jest łatwo wyczuwalny akcent krzemienia i ziół. W smaku jest delikatne i orzeźwiające.
Wytrawne wino o słomkowożłótym kolorze. Posiada aromaty owoców pestkowych i cytrusów z ziołową nutą. W ustach jest orzeźwiające i delikatne, z bardzo delikatną kwasowością. Idealnie będzie komponować się z owocami morza.
Włoskie wino o słomkowym kolorze z dodatkiem złotych refleksów. W smaku posiada delikatny smak jabłka, gruszki i głogu z cytrusowymi aromatami. Idealnie nadaje się do dań z białym mięsem i szparagów.
Wino białe wytrawne. wyraźnie trawiaste, przywołujący na myśl owoce egzotyczne. rześki, elegancki i świeży z podkreśloną kwasowością
Kontynuacja słynnego, medalowego wina z poprzedniego rocznika. Aromatyczne białe wino skomponowane odmiany Chardonnay, Solaris i Johanniter. Pełne zbalansowane i wyraziste jak dobrze wykonany pasaż (passage) przez konia na czworoboku. Skupiona owocowość, objawia się nutkami dojrzałych brzoskwiń, melonów, gruszek i ananasów. W tle pojawia się aromat konfitur jabłkowych, miodu i kwiatów akacji. Wino gęste, dojrzewało przez kilka miesięcy nad osadem drożdżowym. Wspaniałe wino gastronomiczne, szczególnie pasuje do ryb, potraw z makaronu, sałatek i owoców morza - doskonale również sprawdza się bez potraw. Wino bardzo smaczne, pozostawia miękkie maślano-cytrusowe niuanse na podniebieniu.
Włoskie, wytrawne wino pochodzące z regionu Apulia. Intensywnie wyczuwalny aromat białych kwiatów i wanilii. Na podniebieniu świeże i mineralne. Aromatyczna końcówka starzenia się dębu przez 3 miesiące sprawia, że wino charakteryzuje się unikatowym smakiem.
Włoskie, wytrawne wino o słomkowożółtym kolorze z połączeniem szczepu Chardonnay i Moscato. W smaku delikatne i świeże. Lekko mineralne i bardzo eleganckie. Idealnie komponuje się z rybami, serami i sałatkami.
Francuskie, wytrawne wino ze szczepu Vermentino. Wino pochodzące z regionu Languedoc-Roussillon. Delikatne wino komponujące się z sałatkami, mięsem białym i serem.
Wino ze szczepu Sauvignon Blanc pochodzące z Nowej Zelandii. Posiada żółty słomkowy kolor z delikatnymi zielonymi odcieniami. Wyczuwalne aromaty nektarynki, melona, figi, agrestu z delikatnymi nutami ziół. Idealnie wyczuwalna w smaku intensywność i aromaty wina.
Jasnozłoty kolor skrywa wyraźne nuty owocowe, głownie ananasa z elementami kwiatów Bru oraz miodu. W ustach gładkie oraz okrągłe, pełne owoców.
Wino o delikatnie złotym kolorze i zielonymi refleksami. Wyczuwalne aromaty cytrusów, białych kwiatów, brzoskwini. Idealnie będzie się komponowało z owocami morza i białym mięsem.
Bladozółty kolor z delikatnym zapachem limonki, melona oraz delikatnie wyczuwalna nuta kokosa. W smaku brzoskwiniowe z nutami cytrusów.
Wino Białe
Wino białe cenione od wieków
Białe wino znane jest od ponad czterech tysięcy lat. Do jego produkcji potrzebny jest wyłącznie miąższ z winogron – bez skórki. W związku z tym kolor winogrona nie odgrywa większej roli, choć w większości wykorzystywane są winogrona żółte i zielone, takich szczepów, jak Chardonnay, Riesling oraz Sauvignon Blanc. Ale jeśli miąższ winogron czerwonych jest jasny, to wtedy również z powodzeniem można z nich wyprodukować wino białe.
Gama win białych jest naprawdę szeroka, ale prym wiedzie wino białe wytrawne. Aby je uzyskać, konieczna jest całkowita fermentacja brzeczki. Jeśli do tego nie dojdzie i proces fermentacji zostanie w odpowiednim momencie przerwany – zanim wszystkie cukry z soku winogronowego zostaną przekształcone w alkohol, wtedy powstaje wino białe półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. w zależności od tego, kiedy dojdzie do przerwania fermentacji. To jak producent ma zakwalifikować dane wino białe, jest ściśle określone i wiąże się z ilością zawartości cukru resztkowego, czyli takiego, który nie został wykorzystany w procesie fermentacji przez drożdże. A zatem podział jest następujący:
- - wytrawne wino białe – ilość cukru resztkowego nie przekracza czterech gramów na litr;
- - wino białe półwytrawne – zawiera maksymalnie dwanaście gramów cukru resztkowego na litr;
- - wino białe półsłodkie – mamy z nim do czynienia wtedy, gdy maksymalna wartość cukru resztkowego na litr wynosi czterdzieści pięć gramów;
- - wino białe słodkie – cukru resztkowego jest więcej niż czterdzieści pięć gramów na litr – ten rodzaj win produkowany jest z długo dojrzewających, słodkich owoców.
Białe wino – do czego pasuje?
Wina białe zazwyczaj podawane są do posiłku – obiadu, deseru i kolacji. Jego dobór powinien uwzględniać to, co będzie serwowane, bowiem białe wino wytrawne będzie doskonale komponowało się z tzw. daniami ciężkimi, czyli smażonymi, tłustymi i z dużą ilością sosu. Poza tym będzie pasowało do serów. Jeżeli natomiast w menu pojawi się drób, wtedy najlepszym wyborem będzie wino półwytrawne. Wydobędzie ono i podkręci smak potraw z kaczką, gęsią czy kurczakiem w roli głównej. Z kolei wina białe półsłodkie i słodkie zarezerwowane są do deserów, a zatem wszelkiego rodzaju ciast, lodów i słodkich przekąsek. Przyjmując gości należy pamiętać o tym, aby białe wino podać jako aperitif, czyli przed posiłkiem, co ma na celu pobudzić apetyt. Na smak wina ma też wpływ jego temperatura. Najlepiej przechowywać je w lodówce, aby było mocno schłodzone – ale nie zmrożone. Często kłopot sprawia wybór odpowiedniego kieliszka do białego wina. Otóż przypominamy, że jest on smuklejszy i węższy niż kieliszek do wina czerwonego. Można go też rozróżnić po tym, że ma dłuższą nóżkę. Obowiązkowo musi być przezroczysty, żeby było widać złocisty kolor tego wybornego trunku.
Zapoznaj się z naszą ofertą i sięgnij po najlepsze białe wino w wersji wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej lub słodkiej! Posiadamy bogaty wybór win z różnych zakątków świata – w tym wina w wersji bezalkoholowej.