Strona główna / Wino / Wino Białe

Wino Białe

Wino białe cenione od wieków

Białe wino znane jest od ponad czterech tysięcy lat. Do jego produkcji potrzebny jest wyłącznie miąższ z winogron – bez skórki. W związku z tym kolor winogrona nie odgrywa większej roli, choć w większości wykorzystywane są winogrona żółte i zielone, takich szczepów, jak Chardonnay, Riesling oraz Sauvignon Blanc. Ale jeśli miąższ winogron czerwonych jest jasny, to wtedy również z powodzeniem można z nich wyprodukować wino białe.

Gama win białych jest naprawdę szeroka, ale prym wiedzie wino białe wytrawne. Aby je uzyskać, konieczna jest całkowita fermentacja brzeczki. Jeśli do tego nie dojdzie i proces fermentacji zostanie w odpowiednim momencie przerwany – zanim wszystkie cukry z soku winogronowego zostaną przekształcone w alkohol, wtedy powstaje wino białe półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. w zależności od tego, kiedy dojdzie do przerwania fermentacji. To jak producent ma zakwalifikować dane wino białe, jest ściśle określone i wiąże się z ilością zawartości cukru resztkowego, czyli takiego, który nie został wykorzystany w procesie fermentacji przez drożdże. A zatem podział jest następujący:

  • - wytrawne wino białe – ilość cukru resztkowego nie przekracza czterech gramów na litr;
  • - wino białe półwytrawne – zawiera maksymalnie dwanaście gramów cukru resztkowego na litr;
  • - wino białe półsłodkie – mamy z nim do czynienia wtedy, gdy maksymalna wartość cukru resztkowego na litr wynosi czterdzieści pięć gramów;
  • - wino białe słodkie – cukru resztkowego jest więcej niż czterdzieści pięć gramów na litr – ten rodzaj win produkowany jest z długo dojrzewających, słodkich owoców.

Białe wino – do czego pasuje?

Wina białe zazwyczaj podawane są do posiłku – obiadu, deseru i kolacji. Jego dobór powinien uwzględniać to, co będzie serwowane, bowiem białe wino wytrawne będzie doskonale komponowało się z tzw. daniami ciężkimi, czyli smażonymi, tłustymi i z dużą ilością sosu. Poza tym będzie pasowało do serów. Jeżeli natomiast w menu pojawi się drób, wtedy najlepszym wyborem będzie wino półwytrawne. Wydobędzie ono i podkręci smak potraw z kaczką, gęsią czy kurczakiem w roli głównej. Z kolei wina białe półsłodkie i słodkie zarezerwowane są do deserów, a zatem wszelkiego rodzaju ciast, lodów i słodkich przekąsek. Przyjmując gości należy pamiętać o tym, aby białe wino podać jako aperitif, czyli przed posiłkiem, co ma na celu pobudzić apetyt. Na smak wina ma też wpływ jego temperatura. Najlepiej przechowywać je w lodówce, aby było mocno schłodzone – ale nie zmrożone. Często kłopot sprawia wybór odpowiedniego kieliszka do białego wina. Otóż przypominamy, że jest on smuklejszy i węższy niż kieliszek do wina czerwonego. Można go też rozróżnić po tym, że ma dłuższą nóżkę. Obowiązkowo musi być przezroczysty, żeby było widać złocisty kolor tego wybornego trunku.

Zapoznaj się z naszą ofertą i sięgnij po najlepsze białe wino w wersji wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej lub słodkiej! Posiadamy bogaty wybór win z różnych zakątków świata – w tym wina w wersji bezalkoholowej.