Strona główna / Wino / Wino Nowozelandzkie

Wino Nowozelandzkie

Wino nowozelandzkie – klasyczne smaki z końca świata

Nowa Zelandia zaznaczyła swoją obecność na winiarskiej mapie świata stosunkowo niedawno – bo dopiero pod koniec ubiegłego stulecia. Wcześniej nie wyróżniała się ona rozbudowaną tradycją winiarską; obecnie należy za to do miejsc, w których umiłowanie klasycznych smaków i szczepów zostało wprowadzone na zupełnie nowy poziom! Winiarze z nowozelandzkich wysp rozkochali się bowiem w tradycyjnych, europejskich odmianach i z zachowaniem oryginalnych metod produkcji oraz niezwykłej staranności, przenieśli je na wyjątkowy, wyspiarski grunt.

Wina z Nowej Zelandii docenili sommelierzy z całego świata. Dlaczego? Uprawiane tam odmiany często nie odbiegają bowiem jakością od europejskich, a dodatkowo, ze względu na wyjątkowe położenie wysp oraz klimat, wino z nich produkowane zyskuje jedynego w swoim rodzaju charakteru. Nowa Zelandia jest bowiem wysuniętym najdalej na południe krajem winiarskim. Duże nasłonecznienie w ciągu dnia, stale przemieszczające się masy powietrza oraz chłodne noce tworzą wyjątkową, typowo wyspiarską mieszankę klimatyczną, która znajduje swoje odbicie w smaku nowozelandzkich win – intensywnie kwaskowych oraz bogatych w owocowe i kwiatowe nuty. Chociaż z tradycji winiarskiej Europy nowozelandzcy winiarze czerpią pełnymi garściami, jedna rzecz jest dla wysp charakterystyczna, a mianowicie… używanie zakrętek zamiast korków. Na Starym Kontynencie zakrętki często kojarzymy z winem tanim i o niskiej jakości; jednak w Nowej Zelandii jest to lokalny zwyczaj, który ma przede wszystkim służyć wygodzie. Oraz stanowi swego rodzaju gwarancję autentyczności!

Popularne odmiany Nowej Zelandii

Flagową, najbardziej docenianą odmianą winogron, którą uprawia się na nowozelandzkich wzgórzach, jest sauvignon blanc. W porównaniu do win europejskich, tamtejsze trunki z tego szczepu wyróżniają się uderzająco mocnym aromatem i smakiem owoców passiflory. Ten nieuchwytny w innych krajach bukiet jest jednym z powodów, dla których wina z Nowej Zelandii są tak pożądane przez swoich miłośników. Różnice w smaku sauvignon blanc występują także pomiędzy dwiema wyspami – trunki z Wyspy Północnej przejawiają przede wszystkim nuty tropikalnych owoców; z kolei wina z Południa (przede wszystkim zaś z regionu Marlborough) cechują się smakami agrestu i papryki. Drugą po sauvignon blanc odmianą Nowej Zelandii jest pinot noir. W smaku tego czerwonego wina dominującą rolę grają soczyste owoce; wino ma z reguły delikatną, miękką teksturę i dojrzałe taniny, świetnie komponujące się z wibrującym smakiem. Spośród czerwonych odmian winogron często uprawia się również szlachetne cabernet sauvignon oraz merlot.

Pośród odmian białych zdecydowanie króluje chardonnay, przygotowywany w wielu różnych stylach. Tym, co łączy nowozelandzkie wina tej odmiany jest wyraźnie cytrusowy charakter, wzbogacony nutami tropikalnych owoców oraz słodkich, korzennych przypraw. Popularność zyskują także pinot gris, gewürztraminer i riesling.

Jak widać, Nowozelandczycy rozkochali się w produkcji win z klasycznych, szlachetnych szczepów. Wyróżniają się jednak doskonałą jakością, którą znajdziemy w każdym kieliszku tamtejszego wina. Wyśmienite, sprowadzone z kraju kiwi wina nowozelandzkie znajdą Państwo w naszej ofercie!