Wino ze szczepu Sauvignon Blanc pochodzące z Nowej Zelandii. Posiada żółty słomkowy kolor z delikatnymi zielonymi odcieniami. Wyczuwalne aromaty nektarynki, melona, figi, agrestu z delikatnymi nutami ziół. Idealnie wyczuwalna w smaku intensywność i aromaty wina.
Jest 12 produktów.
Jasny, bladożółty kolor z zielonymi refleksami. Aromaty melona i agrestu z delikatną, mineralną nutą. W smaku wyczuwalne zioła i białe kwiaty. Bardzo skoncentrowane o długotrwałym finiszu.
Słomkowy kolor z zielonymi odcieniami. Aromat świeży, intensywny i owocowy z delikatnymi nutami ziołowymi. Orzeźwiający smak z posmakiem tropikalnych owoców.
Nowa Zelandia jest znana w świcie win, jako kraj, który produkuje jedne z najlepszych Sauvignon Blanc na świecie. Lawson's Gry Hills 2021 charakteryzuje się jasnożółtym kolorem, który skrywa aromaty tropikalnych owoców oraz kwiatów i smak owoców cytrusowych.
Połączenie szczepu z europejskim rodowodem z nowozelandzkim klimatem. Wytrawne wino ze szczepu Gewurtztraminer, znanego z aromatu przypraw oraz owoców egzotycznych.
Wino wyprodukowane ze szczepu Gewurztraminer w nowozelandzkim regionie Nelson. Złoty kolor z zielonkawymi refleksami skrywa intensywne aromaty owoców. Pełny smak z wyczuwalnymi owocami lychee z długim, lekko pikantnym finiszem.
Słomkowa barwa skrywa aromaty charakterystyczne dla Sauvignon Blanc czyli cytrusów oraz owoców egzotycznych. W smaku delikatnie wyczuwalna beczka, w której wino leżakowało.
Czerwone wino z cenionej Nowozelandzkiej Winnicy z regionu Nelson. Wytawne wino ze szczepu Pinot Noir o wiśniowo-rubinowym kolorze charakteryzuję się wiśniowym aromatem z nutami przypraw.
Nowozelandzki Pinot Noir z Winnicy Lawson's Dry Hills to przykład dobrze zrównoważonego Pinot Noir'a, który charektar zawdzięcza aż 10 miesięcznym leżakowaniem w dębowej beczce. Wino ma jasnoczerwoną barwę, a w smaku jest przyjemnie owocowe z nutami vanilli i kakao. Lekko zaznaczone taniny
Nowozelandzki Pinot Noir z Winnicy Lawson's Dry Hills to wino o ciemnorubinowej barwie z bogactwem owoców i subtelnymi nutami dębowymi. Wino to zawdzięcza swoje eleganckie nuty smakowe 15 miesięcznemu leżakowaniu w dębowej beczce.
Ĺťywe i wyraziste, z odważnymi aromatami limonki, marakui i mandarynki, które są soczyste i ukazują szczegóły litsea, werbeny cytrynowej i liści limonki makrut, podkreślone żywą nutą kwasowości.
Wyważona i żywa odmiana Pinot Noir z regionu Marlborough.
Wino Nowozelandzkie
Wino nowozelandzkie – klasyczne smaki z końca świata
Nowa Zelandia zaznaczyła swoją obecność na winiarskiej mapie świata stosunkowo niedawno – bo dopiero pod koniec ubiegłego stulecia. Wcześniej nie wyróżniała się ona rozbudowaną tradycją winiarską; obecnie należy za to do miejsc, w których umiłowanie klasycznych smaków i szczepów zostało wprowadzone na zupełnie nowy poziom! Winiarze z nowozelandzkich wysp rozkochali się bowiem w tradycyjnych, europejskich odmianach i z zachowaniem oryginalnych metod produkcji oraz niezwykłej staranności, przenieśli je na wyjątkowy, wyspiarski grunt.
Wina z Nowej Zelandii docenili sommelierzy z całego świata. Dlaczego? Uprawiane tam odmiany często nie odbiegają bowiem jakością od europejskich, a dodatkowo, ze względu na wyjątkowe położenie wysp oraz klimat, wino z nich produkowane zyskuje jedynego w swoim rodzaju charakteru. Nowa Zelandia jest bowiem wysuniętym najdalej na południe krajem winiarskim. Duże nasłonecznienie w ciągu dnia, stale przemieszczające się masy powietrza oraz chłodne noce tworzą wyjątkową, typowo wyspiarską mieszankę klimatyczną, która znajduje swoje odbicie w smaku nowozelandzkich win – intensywnie kwaskowych oraz bogatych w owocowe i kwiatowe nuty. Chociaż z tradycji winiarskiej Europy nowozelandzcy winiarze czerpią pełnymi garściami, jedna rzecz jest dla wysp charakterystyczna, a mianowicie… używanie zakrętek zamiast korków. Na Starym Kontynencie zakrętki często kojarzymy z winem tanim i o niskiej jakości; jednak w Nowej Zelandii jest to lokalny zwyczaj, który ma przede wszystkim służyć wygodzie. Oraz stanowi swego rodzaju gwarancję autentyczności!
Popularne odmiany Nowej Zelandii
Flagową, najbardziej docenianą odmianą winogron, którą uprawia się na nowozelandzkich wzgórzach, jest sauvignon blanc. W porównaniu do win europejskich, tamtejsze trunki z tego szczepu wyróżniają się uderzająco mocnym aromatem i smakiem owoców passiflory. Ten nieuchwytny w innych krajach bukiet jest jednym z powodów, dla których wina z Nowej Zelandii są tak pożądane przez swoich miłośników. Różnice w smaku sauvignon blanc występują także pomiędzy dwiema wyspami – trunki z Wyspy Północnej przejawiają przede wszystkim nuty tropikalnych owoców; z kolei wina z Południa (przede wszystkim zaś z regionu Marlborough) cechują się smakami agrestu i papryki. Drugą po sauvignon blanc odmianą Nowej Zelandii jest pinot noir. W smaku tego czerwonego wina dominującą rolę grają soczyste owoce; wino ma z reguły delikatną, miękką teksturę i dojrzałe taniny, świetnie komponujące się z wibrującym smakiem. Spośród czerwonych odmian winogron często uprawia się również szlachetne cabernet sauvignon oraz merlot.
Pośród odmian białych zdecydowanie króluje chardonnay, przygotowywany w wielu różnych stylach. Tym, co łączy nowozelandzkie wina tej odmiany jest wyraźnie cytrusowy charakter, wzbogacony nutami tropikalnych owoców oraz słodkich, korzennych przypraw. Popularność zyskują także pinot gris, gewürztraminer i riesling.
Jak widać, Nowozelandczycy rozkochali się w produkcji win z klasycznych, szlachetnych szczepów. Wyróżniają się jednak doskonałą jakością, którą znajdziemy w każdym kieliszku tamtejszego wina. Wyśmienite, sprowadzone z kraju kiwi wina nowozelandzkie znajdą Państwo w naszej ofercie!