Strona główna / Wino / Wino Różowe / Wino różowe słodkie

Wino różowe słodkie

Pełne aromatu wino różowe

Powstają one podobnie jak czerwone, bo z ciemnych winogron. Ich kolor to efekt znacznie krótszego kontaktu soku z winogron ze skórkami. Wina słodkie są stworzone dla osób, które nie przepadają za wysoką kwasowością, ale lubią owocowe orzeźwienie. Nie są tak znane jak wina czerwone lub białe, ale dzięki swojemu subtelnemu aromatowi zyskują na popularności. Wino różowe dzięki swojej lekkości i delikatności przenosi nas w sam środek upalnego lata. Wino różowe słodkie jest bardzo owocowe i świeże, a schłodzone do odpowiedniej temperatury gasi pragnienie w gorący dzień. Wino różowe słodkie to świetny pomysł na drobny upominek na praktycznie każdą okazję. Butelka dobrego wina różowego słodkiego sama w sobie jest deserem i ozdobą.

Wino różowe słodkie – do jakich potraw pasuje najlepiej?

Wino różowe jest niezwykle słodkie i aromatyczne. Szczególnie wino różowe słodkie idealnie przełamie smak słonej przekąski lub chudego sera. Ten rodzaj wina jednak przede wszystkim pasuje najlepiej do deserów. Wina słodkie są idealnym dopełnieniem lodów, ciast i innych słodkich przekąsek. Delikatny i orzeźwiający smak dobrego wina różowego słodkiego będzie też świetnie współgrał ze smakiem dań na bazie drobiu, ryb i innych owoców morza. Latem dobrze połączyć wino różowe ze świeżymi owocami lub po prostu owocowymi sałatkami. Lekki, słodki smak sprawia, że może być też idealnym towarzyszem podczas popołudniowego aperitifu.

Jak podawać wino różowe słodkie?

Wina słodkie podaje się w zaokrąglonych czaszach, ale znacznie węższych niż wina wytrawne. Wino różowe jest często serwowane w ciepłe, a nawet w upalne dni, stąd ważny jest odpowiedni dobór kieliszka, który pomoże utrzymać niską temperaturę trunku. Trzymanie kieliszka za długą nóżkę uniemożliwi ogrzewanie wina dłonią. Przed serwowaniem warto umieścić butelkę wina na kilka godzin w lodówce. Wino różowe zaleca się schłodzić do temperatury od 10 do 12 stopni Celsjusza, a w przypadku win słodkich nawet od 7 do 9 stopni Celsjusza. Wino różowe zazwyczaj wlewa się do około połowy objętości kieliszka.