Tokaj to tradycyjne wino pochodzące z Węgier, w domyśle słodkie, deserowe. Nie inaczej jest w tym przypadku. Wino to oferuje nam aromaty oraz smak pełen owoców z dominacja brzoskwiń, cytrusów a nawet wanilii.
Jest 12 produktów.
Bycza krew powstała z połączenia szczepów Zweigelt, Cabernet Sauvignon oraz Kekfrankos. Połączenie to stworzyło wino o rubinowej barwie oraz bukiecie pełnym owoców lasu oraz przypraw.
Jest to orzeźwiające i aromatyczne muskatowe wino musujące o owocowym smaku. Świeży zapach winogron, słodki smak muskatów oraz ich żywa kwasowość są jeszcze bardziej odświeżające dzięki odrobinie naturalnego dwutlenku węgla. Łatwo się w nim zakochać i równie łatwo być przy nim zakochanym. Charakteryzuje się długim owocowym posmakiem i eleganckim musowaniem.
Różowe wytrawne, węgierskie wino ze szczepu zweigelt.
Owocowy i świeży aromat z nutami dojrzałych truskawek, rabarbaru, brzoskwiń, mandarynek i granatu. W smaku wyrazista, żywa kwasowość, delikatna pikantność i subtelna słoność, z truskawkowym finiszem.
Białe wytrawne, węgierskie wino.
Świeży i przyjemny aromat z akcentami czarnego bzu, letnich kwiatów oraz cytrusów – cytryny i limonki. W smaku intensywne i soczyste, z wyraźną owocową kwasowością i cytrusową świeżością.
Lekko pomarańczowe wytrawne, węgierskie wino.
Świeży i przyjemny aromat z nutami czarnego bzu, letnich kwiatów oraz cytrusów – cytryny i limonki.
Intensywny i soczysty, z dominującą owocową kwasowością cytrusów i wyraźną świeżością.
Ekscytująca, półwytrawna kompozycja na bazie Harslevelu o świeżym bukiecie typowym dla win tokajskich. 15% szczepu Furmint dodaje temu lekkiemu i owocowemu winu nieco złożoności i charakteru. Idealne na nocne rozmowy w gronie przyjaciół.
Węgierskie wino o żółtym kolorze i bogatym aromacie owoców kwiatów i świeżych owoców. Delikatne, lekki i orzeźwiające. Idealnie współgra z sałatkami i lekkimi przekąskami.
Aromaty cytrusów, moreli, brzoskwiń i kwiatów czarnego bzu. Świeże, tropikalne nuty owocowe. Trwały i przyjemny finisz z elegancką mineralnością i kwasowością.
Podczas tureckiej okupacji w Erdobenye żyła niezwykła dziewczyna, która była nie tylko piękna, ale i bardzo odważna. Tej legendarnej postaci dedykowane jest to wspaniałe, słodkie wino, będące kompozycją gron typowych dla winnic tokajskich. Ukazuje świeży charakter szczepu Furmint (60%), znakomity zapach Sargamuskotaly (15%) i łagodną kremową naturę Koverszolo (25%). Dojrzewa 3 miesiące w dębowych beczkach.
Słodkie, białe wino pochodzące z Węgier z regionu Tokaji. Widoczne pomarańczowo-złote zabarwienie, wskazuje na intensywny smak. Wyczujemy w nim miód oraz konfiturę z pomarańczy. Aromat pozostaje w naszych ustach na długo.
To wyjątkowe, pochodzące z Węgier, słodkie białe wino, znane na całym świecie ze swojego złotego koloru i intensywnych aromatów kandyzowanego imbiru oraz karmelu. W ustach oferuje doskonałą równowagę między słodyczą a kwasowością, z delikatnymi nutami dojrzałych owoców i orzechów. To arcydzieło wina, które pochodzi z Tokaju i cieszy się renomą dzięki zawartości winogron szczepu Furmint i pleśni Borytris Cinerea. Po miesięcznej fermentacji i dwuletnim dojrzewaniu w dębowych beczkach, wino leżakuje przez kolejny rok w butelkach, osiągając swoją pełną doskonałość.
Wino Węgierskie
Węgierskie wino – burzliwa historia i bogaty charakter
Węgry jako ważny, winiarski kraj na mapie Europy zdefiniowały się dawno, bowiem w czasach starożytnych; tereny Węgier zaopatrywały w wino rzymskich cesarzy, a później – europejskich królów. Każdy chciał mieć na swoim dworze butelki wytwornego, węgierskiego wina tokaj – jednego z najbardziej znanych symboli Węgier. I jeszcze sto lat temu Węgry były jednym z największych producentów wina; na nieszczęście, zmieniło się to mocno w epoce wojen i politycznych przemian. Współcześnie jednak węgierskie wino wraca do łask, a lokalne winnice ciężko pracują, by odbudować zasłużoną renomę. Przyczynia się do tego chociażby fakt, że znaczna część produkowanego wina jest przeznaczona na eksport – dlatego tak łatwo jest nam się z węgierskimi trunkami zapoznawać, do czego serdecznie Państwa zapraszamy! Sklep eszampan.pl oferuje wybór świetnego wina węgierskiego, z niepowtarzalnym tokajem na czele.
Tokaj czy „egerska bycza krew”? – charakterystyczne wina węgierskie
Kluczową cechą wina z Węgier jest jego różnorodność. Setki uprawianych szczepów winorośli, zarówno endemicznych, jak i międzynarodowych, połączone z pasją i zaangażowaniem pracujących przy nich winiarzy oraz zamiłowaniem do tworzenia nietuzinkowych kupaży czynią odkrywanie tamtejszego wina i węgierskich regionów winiarskich naprawdę fascynującą przygodą. Oczywiście, kilka odmian jest dla węgierskiej tradycji szczególnie ważnych – a wśród nich kultowy tokaj oraz tajemniczy egri bikavér.
Wino z Tokaju – węgierskiego regionu o wielowiekowej tradycji, cieszy się międzynarodową sławą, także i w Polsce. Wyjątkowy mikroklimat regionu sprzyja produkcji najznakomitszego wina słodkiego ze starannie wyselekcjonowanych szczepów winogron. Sekretem smaku tokaju jest szlachetna pleśń pokrywająca winogrona. To ona, w czasie długiego procesu fermentacji, nadaje winu doskonale skoncentrowanej słodyczy, która utrzymuje się w butelce przez długie, długie lata. Słodkie wina z Tokaju mogą leżakować bowiem nawet przez 200 lat, jedynie zyskując walorów smakowych i aromatycznych. Nic więc dziwnego, że na królewskich dworach przez wieki cieszyły się tak wielkim uznaniem i stanowiły symbol statusu władcy. Miłość koneserów win słodkich do węgierskiego tokaju trwa jednak do dziś i nie zapowiada się, by miało to kiedykolwiek ulec zmianie.
Najbardziej znanym z kolei czerwonym winem z Węgier jest egri bikavér – co dosłownie oznacza „egerską byczą krew”. O powstaniu tej nazwy krążą legendy; jedna z nich głosi, że „bycza krew” dawała siły obrońcom twierdzy Eger przed najazdem Turków. Samo wino przeważnie ma wytrawny bądź półwytrawny charakter i stanowi kupaż wielu szczepów winogron. Podstawę kompozycji stanowi jeden z lokalnych szczepów - kékfrankos bądź, znana w Polsce, kadarka; do produkcji tych czerwonych win wykorzystuje się również międzynarodowe odmiany, takie jak cabernet sauvignon, pinot noir, merlot czy zweigelt. Egerska bycza krew, dzięki tak rozbudowanej mieszance odmian, wyróżnia się głęboką barwą, wyczuwalną teksturą tanin oraz mocnym smakiem – doskonale oddającym charakter węgierskiej pasji do wina.