Strona główna / Wino / Wino Izraleskie

Wino Izraleskie

Wino izraelskie – między starym i nowym światem

Tak, jak sam Izrael, tak również i wino znad wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego ma długą, zawiłą historię. Uprawa winorośli i produkcja wina towarzyszyła mieszkańcom tego regionu od początków cywilizacji; prawdopodobnie właśnie hebrajskie słowo „jajin” było pierwotnym źródłem nazwy szlachetnego, winnego trunku. Historia izraelskiego wina została jednak na wieki przerwana, by powrócić w obecnym kształcie dopiero w latach 70. ubiegłego stulecia – dzięki grupie pasjonatów, którzy na Wzgórzach Golan założyli pierwszą, nowoczesną winnicę na ziemiach Izraela.

Wino izraelskie łączy zatem prastare zwyczaje winiarskie z charakterem krajów „winiarskiego nowego świata”; czerpie przede wszystkim z tradycji upraw szczepów kosmopolitycznych, takich jak cabernet sauvignon, chardonnay, merlot czy sauvignon blanc. Sam kraj ciężko jest podzielić na regiony winiarskie – przede wszystkim dlatego, że leży na niewielkiej powierzchni, a różnice pomiędzy poszczególnymi winnicami nie są tak istotne, jak w innych miejscach winiarskiego świata. Smak wina z Izraela kształtuje w dużej mierze nowoczesna technologia i innowacyjne metody produkcji, a także charakterystyczny mikroklimat – sprzyjający wzrostowi sporych, długo dojrzewających owoców o dużej zawartości cukrów. Czyni to z win izraelskich trunki przyjemne w odbiorze, jednak niepozbawione przy tym głębi smaku i aromatu.

Izraelskie wina często zalicza się do win leżakujących, o intensywnych nutach drzewnych, mających swoje źródło w świeżych beczkach. Spotkamy jednak także i wina młode, pełne owocowych i kwiatowych nut. Zainteresowanych poszukiwaniami izraelskich smaków zapraszamy do zapoznania się z ofertą eszampan.pl, gdzie proponujemy ciekawe, bogate w smak butelki z tamtejszych winnic.

Na które szczepy win z Izraela stawiamy?

Wina izraelskie w Polsce nie cieszą się zbyt dużą popularnością, głównie ze względu na niedługą, najnowszą historię. Jednak tak, jak i polskie winiarstwo przeżywa obecnie swój renesans, tak również i współczesny Izrael ma do zaoferowania ciekawe alternatywy dla europejskich odmian wina.

Lwia część winnic w Izraelu skupia się na produkcji win wytrawnych. Stawia się tam na bogaty, dobrze zbilansowany smak – oferujący przy tym wiele nietypowych nut, ubarwiających charakter szlachetnych, europejskich odmian winogron. Najpopularniejszym szczepem w izraelskiej produkcji jest zdecydowanie cabernet sauvignon. Wino z niego powstające wyróżnia się mocnym charakterem drewnianych beczek, łagodzonym przez wyczuwalny smak owoców. Podobne słowa można powiedzieć o izraelskim merlocie, który swoimi walorami odbiega chociażby od merlota produkowanego we Francji.

Nietypowych propozycji należy szukać wśród win półwytrawnych. Biały riesling lub gewurztraminer zachowują dosyć lekki charakter, podkreślany cytrusowymi i kwiatowymi aromatami – jednocześnie wciąż daleko im od win, o których powiedzielibyśmy, że są płaskie w smaku.

Znacznie mniejszą popularnością cieszy się w Izraelu produkcja win słodkich. Znajdziemy wśród nich najczęściej odmiany wina moscato o deserowym charakterze, z wyczuwalnymi w głębi nutami mocnych przypraw. Jest to bez wątpienia nietypowe połączenie – jednak to możemy powiedzieć o większości win z Izraela. Właśnie w tej nietypowości kryje się to, co najciekawsze; do czego odkrywania zapraszamy!