Jasny zielono-żółty kolor. Wyczuwalny aromat owoców egzotycznych i kwiatów- czarnego bzu i róży. W ustach soczysta kwasowość, rześkość. Delikatny, aromatyczny finisz.
Jest 10 produktów.
Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. Gruner Veltliner to przedstawiciel klasycznych Kamptali, charakteryzujący się delikatnością oraz nienachalnym aromatem, co sprawia, że idealnie nadaje się jako towarzysz do np. obiadu
Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. Ried Gaisberg to Riesling z 2019 roku. Cechuje się charakterystyczną dla tej odmiany wina kwasowością, która łączy się z aromatami zielonego jabłka i wyczuwalną słodyczą.
Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. W tym przypadku mamy do czynienia z wyprodukowanym przez nich winem musującym. Wino to charakteryzuje się owocowym aromatem, w którym wyczujemy gruszki, brzoskwinie, a nawet zioła i kwiaty. W smaku uraczy nas delikatnymi bąbelkami oraz wysoką kwasowością z elementami drożdży.
Wino z wyjątkowym charakterem. Naturalna kwasowość świetnie łączy się z ostrym pieprznym aromatem i mineralnością.
Wino aromatyczne, w którym wyczujemy nuty owoców oraz przypraw. Świeże i lekkie z delikatna mineralnością oraz wytrawnym finiszem. Potencjał leżakowania to nawet 7 lat.
Domaene Gobelsburg Riesling to wino o świeżym, delikatnym i lekkim charakterze. Wyczuwalne są w nim aromaty owocowe, takie jak melon, jabłka i brzoskwinie. Długi finisz z wyraźną kwasowością.
Czerwone, wytrawne wino z Austrii. Idealny poziom kwasowości z lekko pikantnym finiszem. Idealne do dziczyzny.
Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. Auslese to swego rodzaju specjalność winnicy. Wino słodkie, z długim finiszem. Wyczuwalne kandyzowane owoce, oraz kwiaty. Smak zachowuje wspaniałą harmonię miedzy słodyczą a kwasowością.
Białe, wytrawne wino pochodzące z Austrii. Posiada delikatny żółty kolor, z delikatnymi aromatami owoców. W smaku eleganckie i orzeźwiające. Idealnie łączy się z rybami, drobiem i makaronami.
Wino Austriackie
Wino z Austrii – jakość do odkrycia
Tradycje winiarskie Austrii trwają już od czasów Cesarstwa Rzymskiego; rozwijały się prężnie przez wieki by współcześnie przeżyć prawdziwy rozkwit. Austriackie wina święcą triumfy na międzynarodowych konkursach i są coraz częściej wybierane przez koneserów, przede wszystkim za niezwykle zindywidualizowany charakter każdej butelki. Austriacy stawiają bowiem na jakość, nie na ilość – częściowo jest to efekt małych powierzchni upraw, które zmusiły producentów do zarzucenia pomysłów na produkcję masową i walkę z europejskimi gigantami. W zamian za to otrzymujemy szeroką gamę win o wysokiej jakości, produkowanych przy zastosowaniu metod łączących najnowsze rozwiązania techniczne z troską o naturę.
Wino austriackie często jest owocem pracy małych zakładów, łączących z winiarstwem inne formy działalności rolniczej. Wiele z takich win jest bardzo trudno dostępnych; stosunkowo mała bowiem część butelek jest przeznaczana na eksport. Najwyraźniej Austriacy lubią sami cieszyć się smakiem swoich trunków – i nic dziwnego, ponieważ są one naprawdę wyjątkowe i zasługują na uznanie szerszego grona smakoszy. Zapraszamy zatem do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, gdzie proponujemy kilka ciekawych win z Austrii czekających tylko, by je odkryć.
Najważniejsze wina na mapie Austrii
Wśród rodzimych odmian win austriackich na pierwszy plan wysuwa się gruner veltliner – najczęściej uprawiany szczep w Austrii, który stanowi ponad 30% tamtejszej produkcji. Wino z tej odmiany jest doskonałą wizytówką austriackich winnic; białe i orzeźwiające, z wybijającymi się owocowymi nutami jabłek i cytrusów, wyróżnia się jakością smaku i gwarantuje niezapomniane doznania naszym zmysłom.
Na tej samej półce możemy postawić również inne, białe szczepy winogron; przede wszystkim popularnego rieslinga oraz muller thurgau, których winifikacja dostarcza świetnych, wytrawnych lub słodkich win białych. Lokalnymi odmianami są również traminer, muskateller czy rotgipfler; spośród szczepów międzynarodowych uprawia się chociażby chardonnay.
Jeżeli chodzi o wina czerwone, Austria chwali się również przede wszystkim lokalnymi odmianami. Zweigelt, sankt lauren oraz blaufrankisch dają wina o mocnym, owocowym smaku z wyczuwalnym, lokalnym charakterem. Spotkamy także uprawy odmian międzynarodowych, takich jak merlot czy cabernet sauvignon.
A jak winiarska Austria prezentuje się na mapie? Ze względu na wysoką górzystość kraju, produkcja win koncentruje na wschodzie, w Dolnej Austrii. Kluczowe regiony, do których zaliczymy m.in. Wachau, Kamptal oraz Kremstal, leżą nad samym Dunajem – to tam powstają najlepsze, austriackie wina białe. Swoimi tradycjami pochwalić się może także Wiedeń, stolica kraju. Miasto, co jest ewenementem na skalę Europy, ma nawet swoją własną apelację dla wina białego, zaś jego winnice dotykają nawet zachodnich dzielnic królewskiego miasta. Produkcja win musujących i spokojnych, win słodkich oraz wytrawnych, to także domena regionu Weinviertel, bliskiego granicy z Czechami. Tamtejsze winnice to przede wszystkim różnorodność smaków i szczery, lokalny charakter. Z kolei Burgenland, wyróżniający się dosyć ciepłym klimatem, to region produkcji zarówno wytrawnych, czerwonych odmian jak i świetnych win słodkich późnego zbioru.