Strona główna / Wino / WIno Słoweńskie

WIno Słoweńskie

Wino słoweńskie – perła w sercu Europy

Słowenia - niewielki kraj w samym środku Europy, położony między majestatycznymi Alpami a Morzem Adriatyckim, należy do najciekawszych winiarskich zakątków Europy. Bez dwóch zdań możemy ją nazywać krajem winiarskim; lokalne tradycje sięgają nawet czasów poprzedzających powstanie Cesarstwa Rzymskiego. O słoweńskich wina nie słyszy się jednak zbyt wiele – częściowo dlatego, iż znajduje się ono w cieniu sąsiadujących Włoch, jednak głównym powodem jest fakt, że… bardzo mała ilość butelek przeznaczona jest na eksport. Słoweńcy ukochali sobie bowiem wino, a jego spożycie „na głowę” w Słowenii należy do najwyższych na świecie (mówimy tu o, średnio, 39 litrach!).

To, jak wiele hektarów Słowenii jest pokrytych winoroślą, może robić niemałe wrażenie. A jeszcze bardziej rozkochać mogą w sobie towarzyszące uprawom przepiękne krajobrazy – wiele słoweńskich winnic ulokowanych jest na malowniczych wzgórzach o stromo nachylonych zboczach. W takich warunkach musi powstawać ciekawe wino – i tak, w istocie, jest. Zapraszamy zatem do poznania prezentowanych w sklepie eszampan.pl win ze Słowenii i ich różnorodnych smaków!

Różnorodność wina słoweńskiego – mały zawrót głowy

Położenie Słowenii pomiędzy potężnymi pasmami górskimi a ciepłym morzem zdefiniowało tamtejszy klimat; wyróżnić możemy klimat śródziemnomorski, kontynentalny oraz alpejski. W każdym z tych trzech pasm klimatycznych leży zaś duży region winiarski, chwalący się odmiennym smakiem i aromatem trunków.

Najcieplejszym regionem winiarskim Słowenii, leżącym przy południowo-zachodniej granicy, jest Primorje. W słońcu Adriatyku doskonale udają się wytrawne wina czerwone o bogatym smaku i wysokiej zawartości alkoholu. Do produkcji wykorzystuje się tam zarówno charakterystyczne, słoweńskie odmiany, jak i międzynarodowe szczepy winorośli: cabernet sauvignon czy merlot. Prawdziwą dumą Primorje są jednak słoweńskie wina białe – zdecydowanie najpopularniejsze w tym niewielkim kraju. Możemy wybierać pomiędzy interpretacjami rieslinga i sauvignon blanc oraz złożonymi winami ze szczepu chardonnay – na pewno nie wybierzemy źle!

Na północnym wschodzie Słowenii znajduje się największy region winiarski, Podravje. Dominuje w nim produkcja win z europejskich, białych odmian winorośli. Cechują się one świeżością i bogactwem aromatów. Warto dodać, że w regionie Podravje rozwinęła się produkcja win musujących, wciąż jeszcze nie tak popularnych na słoweńskich półkach sklepowych, jak spokojne trunki.

W dorzeczu Sawy, na południowym wschodzie kraju leży Posavje – najmniejszy słoweński region winiarski. Wina stamtąd pochodzące najczęściej są wyraziście zbudowanymi winami czerwonymi, często pochodzącymi z lokalnych, autochtonicznych odmian winogron.

Wśród win słoweńskich dominują trunki odmianowe – oparte na jednym szczepie winogron. Kupaże spotyka się rzadziej; jeśli już, to często są one mieszankami lokalnych odmian z międzynarodowymi. Sami słoweńscy winiarze nie boją się za to eksperymentów – zwłaszcza w zakresie metod produkcji. Wiele mniejszych winnic działa w całości naturalnie, przywiązując dużą wagę nie tylko do smaku wina, ale również i do ekologii.