Strona główna / Szampan / Szampan Vollereaux

Szampan Vollereaux

Historia Szampana Vollereaux

Więź, która łączy rodzinę Vollereaux z ziemią i winoroślą, była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Historia szampana Vollereaux rozpoczęła się w 1805 roku, kiedy pierwsze pokolenie rodziny zasadziło winorośl w Pierre et Moussy, położonym w samym sercu regionu Szampanii.

 

Znaczący moment w historii rodziny nastąpił po Wielkiej Wojnie, kiedy Victor Vollereaux, bezpośredni potomek pierwotnych plantatorów winogron, poprowadził wysiłki mające na celu przywrócenie winnicy jej dawnej świetności. W 1923 roku wyprodukowano pierwsze butelki szampana Vollereaux, którymi podzielono się z przyjaciółmi i rodziną. Z biegiem lat zaangażowanie i ciężka praca rodziny opłaciły się, ponieważ reputacja szampana Vollereaux rosła i rosła lojalna baza klientów.

 

Założenie Domu Szampańskiego Vollereaux zapoczątkowało nowy rozdział w dziedzictwie rodziny, a kolejne pokolenia, takie jak Paul-Jules, Paul, Jean-Marc i Pierre, rozwijały firmę i nadal podtrzymywały rodzinne tradycje i pasję do winiarstwa. Z każdym pokoleniem wiedza rodziny Vollereaux i miłość do winorośli były przekazywane z pokolenia na pokolenie, co zapewniło ciągły sukces i rozwój ich domu szampańskiego.

 

Dom szampański Vollereaux produkuje ciekawe szampany takie jak Vollereaux Blanc de Noir czyli biały szampan stworzony jedynie z winogron odmian Pinot Noir, jest to interesujący koncept ponieważ użycie czerwonych winogron do produkcji białego wina gwarantuje niepowtarzalny smak oraz aromat.

Dodatkowo możemy spotkać również wino takiego szampana jak Vollereaux Demi-Sec czyli szampan o zwiększonej zawartości cukru (dosage 41g/l)  stworzony z klasycznych szampanowych szczepów: 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier.