To drugie wino Chateau Lynch-Bages. Klasyczny bordoski kupaż z przewagą Cabernet Sauvignon (47%) uzupełniony Merlot (41%) i Cabernet Franc (12%)To imponujące wino, o wyjątkowo dobrej strukturze i głębokim smaku, w którym odnajdujemy śliwki, czarne porzeczki i drewno cedrowe. Dobra równowaga i długi finisz.
Jest 795 produktów.
Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
GostArt to musujące, eleganckie wino stworzone według szkoły francuskiej z winogron zebranych w polskich winnicach. Unikalne warunki klimatyczne występujące w rejonie wzrostu owoców, pozwoliły na stworzenie Gost Arta pełnego kwiatów i owoców.
Wytrawne. Truskawka, Malina, Melon, Cytrusy, Cytryna. Tak złożone, ale jednocześnie bardzo delikatne. Zbilansowany kwas, którego nie mają niektóre róże. Genialne wino.
Wino prowansalskie o jasnoróżowym kolorze, ale z odpowiednią strukturą, która towarzyszy jedzeniu, oferuje nuty jabłka, różowego grejpfruta i dzikiej róży, z odrobiną mineralności i przyjemnym chwytem na podniebieniu.
Wino białe, wytrawne o zrównoważonej kwasowości i doskonałej konsystencji.
Wino pochodzące z Trydentu, we Włoszech. Delikatny słomkowy kolor. Na podniebieniu eleganckie z uzupełniającym smakiem świeżości.
Intensywny smak z nutami ziół takich, jak pokrzywa i kwiat czarnego bzu. Wytrawność wina uzupełnia się z aromatami owoców tropikalnych i skórki cytryny.
Białe, wytrawne Porto o owocowym oraz orzechowym finiszem.
Niepoort's Ruby Port dojrzewa średnio trzy lata. Winogrona użyte do tej butelki pochodzą z regionu Cima Corgo w dolinie Douro. Wino starzone jest w dużych drewnianych beczkach. Czyste, jasne i owocowe Porty. Powinno być pite młode i nie wymaga dekantacji.
Niepoort Tawny produkowane jest z winogron pochodzących z niskoprodukcyjnych winnic Doliny Douro. Są to młode wina, które powstają w wyniku kilku zbiorów i dojrzewają przez około trzy i pół roku w starych dębowych beczkach. To porto o jasnej barwie i potężnych aromatach orzechów i suszonych owoców.
Kopke 10 Year Tawny Port ma złoty, miodowy kolor. Głębokie smaki czerwonych owoców i bogactwo wypełniające usta. Struktura czerwonych owoców łatwo łączy się z bardziej dojrzałym, orzechowym charakterem. Ma gładką, bogatą, czekoladową teksturę. Jego suchość, wynikająca z dojrzewania w drewnie, ujawnia się w słodkim karmelu, który prowadzi do wspaniałego posmaku.
Wermut Carlo Alberto jest produktem doskonałym, unikalnym na skalę światową, uprzywilejowanym dzięki rzadkim składnikom i starożytnym procedurom, które wymagają doświadczenia, wiedzy, delikatności i niezwykłej cierpliwości.
Riserva Carlo Alberto, symbol szlachetnego picia, dzięki historii, poszukiwania wiedzy w jaskiniach alchemicznych, Turynu, który zawsze był magiczny dla prawdziwego odkrywania istoty ludzkiej.
Lekki odcień brązu, średniowieczna miedź. W nosie nuta wiśni i świeżych letnich owoców, kwiaty, krwawnik i bób tonka, dzikie zioła (mniszek lekarski i mięta), serce ciepłych przypraw, czerwone owoce, skórka pomarańczowa i egzotyczna kwasja. Zrównoważone do perfekcji.
Na podniebieniu wytrawne i harmonijne, jest trwałe i przyjemnie pikantne. Całkiem inne od często raczej charakteryzującego się słodyczą Prosecco z relatywnie wysoką zawartością cukru resztkowego.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto to słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto jest słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
100% Moscato z włoskiego Piemontu. W smaku słodkie i trwałe, świetne do ciast biszkoptowych z owocami.
Obfite aromaty czarnej wiśni, dojrzałe owoce na węchu z nutą ostrości. To głębokie i pełne wino ma aksamitne podniebienie. Mocne i intensywne, a jednocześnie zrównoważone, bogate w delikatne garbniki o przyjemnym długim wykończeniu.
Wino o niskiej zawartości alkoholu. Delikatnie słomkowa barwa. W smaku słodkie i mocno poziomkowe. Przyjemnie orzeźwiające w upalne dni. Idealnie komponuje się z owocami i deserami.
Delikatne i słodkie Moscato. Jedna z najpopularniejszych odmian winogron we Włoszech. Żółta barwa ze złotymi refleksami.
Czerwone wino o kolorze dojrzałej wiśni. Aromaty wiśni, czereśni z pestką, jeżyny, borówki. Nuty dymne połączone z aromatami palonego karmelu. W ustach dominujący smak czerwonych owoców i wanilii. Całość przyjemnie kwasowa.
Świeże, cytrusowe z nutami kwiatów czarnego bzu. W ustach łagodnie cytrusowe i delikatnie mineralne. Przyjemnie zbalansowana słodycz z kwasowością.
Wino
Wino trunkiem o niezwykłych właściwościach
Producenci oferują nam różnego rodzaju wina, które stanowią znakomity dodatek do uroczystego obiadu czy kolacji. Ale warto wiedzieć o tym, że poza walorami smakowymi, mają one również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Badania naukowców dowodzą bowiem, że wino wypijane w małych ilościach pozytywnie wpływa na pracę serca i nerek, a co więcej może nawet uchronić przed zachorowaniem na niektóre typy nowotworów.
W czym zatem tkwi sekret wina? Otóż drogie wino, które wyróżnia się wysoką jakością, produkowane jest z wyselekcjonowanych winogron. A to oznacza, że poza wodą i alkoholem, w jego składzie są mikro i makroelementy, takie jak żelazo, fosfor, miedź, selen, cynk, magnez, potas czy wapń. Poza tym wina zawierają witaminę A, B, C, H i PP. Z kolei polifenole przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, co między innymi zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Posiadając tę wiedzę, możemy sięgać po wysokiej jakości wina bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie tylko rozpieszczamy nimi swoje kubki smakowe, ale przede wszystkim przyczyniamy się do poprawy kondycji swojego zdrowia. Przy czym trzeba pamiętać o tym, żeby spożywać wino dla zdrowotności w małych ilościach.
Wina i ich rodzaje
Podstawowy podział dokonywany jest na wina wytrawne, wina półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. To, z jakim winem mamy do czynienia, zależy od ilości cukru w jego składzie. Jeżeli chodzi o wytrawne wino, to jest ono bez zawartości cukru, ponieważ w całości został on przefermentowany przez drożdże. Z kolei dobre słodkie wino ma dużo cukru, ale aby wydobyć głębię jego smaku, powinno się je podawać w temperaturze od sześciu do dziewięciu stopni Celsjusza. Inny podział, jakiego można dokonać względem win, to ten dotyczący koloru trunku. Otóż wyróżniamy wina czerwone, różowe oraz białe. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale kolor winogron niewiele ma tutaj do rzeczy, bo nawet z czerwonych owoców można otrzymać białe wino. Do niego potrzebujemy wyłącznie moszczu z winogron, czyli samego soku bez skórek. Jeśli natomiast zgniecione zostaną całe winogrona, wtedy w wyniku maceracji powstanie wino różowe lub czerwone.
Jednym z popularnych win białych, które mają długą tradycję i recepturę opracowaną do perfekcji, jest Sauvignon Blanc. Smak wina, o którym mowa jest złożony, ponieważ dają się wyczuć zarówno nuty trawiaste, jak i słodkie. Najczęściej można się spotkać z określeniem, że jest to wino świeże i eleganckie. Natomiast Cabernet Sauvignon jest winem czerwonym. Jego owocowe nuty to przede wszystkim czarna porzeczka, jagody i jeżyny. Popularnym winem wysokiej jakości jest również Merlot. W przeciwieństwie do Cabernet jest mniej kwaskowe, a w zamian bardziej słodkie.
Osobnym rodzajem wina jest wino musujące, czyli innymi słowy popularny szampan. Przy czym ten prawdziwy, pochodzący z francuskiej Szampanii, poddawany jest podwójnej fermentacji, która prowadzi do naturalnego powstania dwutlenku węgla. Szampany w zależności od rodzaju najczęściej powstają z trzech szczepów winogron Pinot Noir, Pinot Meaunier i Chardonnay w różnych proporcjach. Cena wina wysokiej jakości, ze względu na złożony proces produkcji i wyselekcjonowane grona bywa dość wysoka. Ale za to smak jest niepowtarzalny i stanowi istny raj dla podniebienia.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą, w której znajdują się lekkie wina białe, wina czerwone, różowe oraz wina musujące w pełnej gamie smakowej – od wytrawnych aż po słodkie.