Strona główna / Koniak / Gatunek / Koniak VSOP

Koniak VSOP

Termin VSOP oznacza „Very Superior Old Pale”, ale jest powszechnie znany jako „Very Special Old Pale”. Wyrażenie to wywodzi się z rozkazu wydanego przez króla Jerzego IV z brytyjskiego dworu królewskiego w 1817 roku, kiedy zażądał on od rodu Hennessy „Very Superior Old Pale”. Wyznaczyło to wówczas nowy standard dla producentów koniaku.

 

Aby najmłodsza woda w mieszance mogła zostać sklasyfikowana jako koniak VSOP, musi leżakować przez co najmniej cztery lata. Jednak mistrzowie blenderów często dodają starsze eaux-de-vie, aby osiągnąć pożądaną równowagę w końcowej mieszance, w wyniku czego średni wiek przekracza wymagane minimum. Niektórzy ludzie decydują się na interpunkcję liter jako V.S.O.P., ale jest to po prostu wybór stylistyczny.

 

Oprócz „Very Superior Special Pale” koniaki VSOP mogą być również oznaczone jako „Very Old”, „Réserve” lub „Vieux”. Decyzja pomiędzy VS a VSOP ostatecznie zależy od osobistych preferencji, ponieważ dłuższe starzenie się nie zawsze oznacza lepszą jakość. Koniaki VS znane są ze świeżych, owocowych aromatów, podczas gdy VSOP oferują gładszy profil z nutami dębu i przypraw.

 

Koniaki VSOP, takie jak Hennessy VSOP i Dupuy VSOP, to doskonały wybór dostępny na rynku. Można je pić w czystej postaci lub dodawać do koktajli, co czyni je wszechstronnym dodatkiem do każdej kolekcji alkoholi.