Pełne, aksamitne i eleganckie. W ustach zrównoważone, otulające, o solidnej strukturze i długim finiszu. Aromaty róż herbacianych oraz liczi. Idealne z delikatnymi serami, wędlinami i potrawami kuchni azjatyckiej.
Jest 35 produktów.
Kolor złoty z zielonkawymi refleksami. Wyczuwalne, intensywne nuty grejpfruta i brzoskwini z białymi kwiatami. Na podniebieniu słodkie i skoncentrowane smaki białych owoców.
Aromaty słodkich owoców tropikalnych. W ustach aksamitne, pełne słodyczy nut ananasa i melona
Słomkowy kolor z delikatnymi zielonymi refleksami. Przyjemny i subtelny aromat białych kwiatów akacji, lilii oraz owoców pestkowych. W smaku wyczuwalna okrągła słodycz dojrzałych owoców mango, brzoskwini, nektarynki z lekką pikantną nutą szałwii.
Wino pochodzące z lubińskiej winnicy Hiki, położonej w okolicach Zielonej Góry. Wino z odmiany Solaris. W ustach dobrze zbudowane i oleiste, zbalansowane soczystą kwasowością. W nosie słodkie aromaty gruszki, brzoskwini, grejpfruta, z przyjemną nutą miodu. Bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, podkreśli również smak słodkich deserów.
Ciepły klimat Roztocza, idealnie łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Winiarnia Zamojska czerpie z tego bogactwa natury oraz z najlepszych tradycji polskiego winiarstwa. Gruszkowe, białe, półsłodkie. Dojrzałe, aromatyczne nuty gruszkowe. Świeże i orzeźwiające. Bardzo łagodne, aksamitne w smaku.
Francuskie wino półsłodkie. W ustach delikatne nuty mięty, truskawki i dojrzałego czarnego bzu
Białe, półsłodkie wino, które powstało w 100% z jednego z najpopularniejszych Polskich szczepów jakim jest Solaris. Wyczujemy w nim charakterystyczne dla tej odmiany wyraźne aromaty brzoskwiń, gruszek a nawet dojrzałych jabłek. W Konkursie Win Polskich w Jaśle 2022 został Championem.
Wino powstałe z dojrzałych winogron szczepu Gewurztraminer. Skrywa w sobie charakterystycznie dla tej odmiany aromaty owoców egzotycznych oraz kwiatów. W smaku spotkać mozemy delikatną kwasowość z długim finiszem.
Wino musujące typu Cava, pochodzące z Hiszpanii. Półsłodkie, o aromacie świeżych, soczystych owoców połączonych z nutami chleba. Świeże i subtelne w smaku.
Białe, półsłodkie wino, które powstało w Chile. Aromatom oraz smakom bzu i owoców towarzysza delikatne bąbelki.
Jasnozłoty kolor skrywa wyraźne nuty owocowe, głownie ananasa z elementami kwiatów Bru oraz miodu. W ustach gładkie oraz okrągłe, pełne owoców.
Wino wyprodukowane z jednego z najpopularniejszych szczepów regionu lubuskiego - Solaris. Charakteryzuje się słonecznymi refleksami. W smaku wyczuć możemy dojrzałe owoce melona, brzoskwini i ananasa w akompaniamencie miodowej słodyczy.
Wino o kolorze jasnożółtym. Piękny kwiatowy aromat z charakterystycznym zapachem róż i liczi z wyraźną słodyczą. Wino to ma wyraźnie odczuwalny poziom cukru oraz delikatną kwasowość. Całość sprawia, że kompozycja jest bardzo pijalna.
Wino Aris Cuvee to wino białe, półsłodkie. Kupaż najlepszych odmian odpornych z odmianami szlachetnymi z dodatkiem gron porażonych szlachetną pleśnią.
Półsłodkie wino o ciemnozłotej barwie z aromatami, które przywodzą na myśl wiosenne kwiaty bzu i rodzynki. Na podniebieniu krągłe i doskonale wyważone, zachwyca elegancką miodową słodyczą oraz nutami dojrzałych moreli, wyczuwalnymi w długim, bogato złożonym finiszu.
Bezalkoholowe wino musujące o smaku brzoskwiniowym.
Muscat Canelli 60%, Muscat d'Alexandrie 40%.
Muscat Canelli 60%, Muscat d'Alexandrie 40%.
Białe, półsłodkie wino gronowe wyselekcjonowane z klasycznych, włoskich, białych szczepów winorośli. Przeznaczone zarówno do celów liturgicznych jak i celebrowania miłych okoliczności w gronie rodziny i przyjaciół.
Półsłodkie, białe wino o jasnej, żółtej barwie skomponowane z odmian Rkatsiteli oraz Mtsvane. W bukiecie odnajdujemy aromat dojrzałych gruszek i cytrusów. Na podniebieniu przyjemna słodycz idealnie połączona z nutami owoców.
Półsłodkie, białe wino pochodzące z Niemiec. Połączenie Rieslinga, Sylvanera, Kernera oraz Muller Thurgau. W aromacie owocowe. W smaku wyraźna słodycz oraz świeżość.
Wyjątkowa mieszanka trzech różnych szczepów. Wino pochodzące z Sycylii o słodkawym i spokojnym smaku. Do produkcji dodawany jest świeży moszcz Moscato, dzięki któremu wino uzyskuje swój słodki smak. W smaku pełne owoców tropikalnych, białych kwiatów i jabłek.
Dzięki swojej lekkiej kwasowości przywodzi na myśl smak lata. Niezwykle orzeźwiające i niskokaloryczne, czemu zawdzięcza agrestowi. Oprócz delikatnego smaku agrest jest prawdziwą bombą witaminową. Wśród nich znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B, C, E. Winiarnia Zamojska uraczy nas nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też jakością.
Wino białe półsłodkie
Białe wina półsłodkie
Cieszą się dużą popularnością i są jednym z najczęściej dokonywanych wyborów, jeśli chodzi o ten trunek. Delikatny smak cytrusów, jabłek lub owoców tropikalnych przypadnie do gustu nawet osobie, która na co dzień niekoniecznie lubi sięgnąć po kieliszek wina. Białe wino półsłodkie charakteryzuje się orzeźwiającymi, delikatnymi nutami, które idealnie komponują się z lekką kolacją oraz z deserem. Dobre wino białe półsłodkie to też świetny pomysł na prezent na niemal każdą okazję.
Dobre wino białe półsłodkie – czym się charakteryzuje?
Wino białe półsłodkie dzięki odpowiedniej fermentacji łączy w sobie delikatną kwasowość i orzeźwiające akcenty owocowe. Dobre wino białe półsłodkie powinno charakteryzować się więc idealnym balansem pomiędzy słodkim a kwaskowym smakiem. Zależnie od winogron, z których są produkowane, mogą odznaczać się zarówno owocowymi, jak i kwiatowymi nutami smakowymi.
Wino białe półsłodkie – do czego pasuje?
Białe wino półsłodkie podawać można w towarzystwie rozmaitych dań. Latem może być świetnym dodatkiem do lodów lub świeżych owoców, a także lekkich sałatek. Orzeźwiający smak białego wina półsłodkiego sprawia, że jest częściej wybierane na popołudniowy aperitif jako wstęp przed właściwym posiłkiem. Dobre wino białe półsłodkie, takie jak np. niezwykle popularne Chardonnay, będzie wybornie smakować serwowane z delikatnym mięsem kaczym lub drobiowym czy z owocami morza. Białe wino półsłodkie może być również podawane z bakaliami, czy też z deską serów.
Jak podawać białe wino półsłodkie?
Sekret wydobycia całego bukietu smaku białego wina półsłodkiego tkwi w odpowiednim jego schłodzeniu oraz podaniu. Przede wszystkim powinno być przechowywane w lodówce tak, aby przed serwowaniem osiągnęło temperaturę od około 7 do 10 stopni Celsjusza. Wino białe półsłodkie podaje się w smukłym, tulipanowym kieliszku o długiej nóżce. Dopuszczalne jest również serwowanie białego wina półsłodkiego w nieco szerszym i okrąglejszym kieliszku, jednak znacznie mniejszym i węższym niż do wina czerwonego, aby zachować pożądaną niską temperaturę trunku na dłużej.